spot_img

Inilah Kalimat Yang Diajarkan Oleh Rasulullah SAW Untuk Hilangkan Sakit

- Advertisement -

DALAM sebuah riwayat diceritakan, ketika Abu Hurairah dan Rasulullah SAW berjalan bersama, melihat seorang lelaki dalam keadaan lemah. Melihat keadaan lelaki tersebut, Rasulullah segera mendekati seraya bertanyakan kepada lelaki itu tentang keadaannya.

Lelaki tersebut sedang kesakitan kerana diserang penyakit.

Rasulullah SAW kemudian berkata kepada lelaki tersebut, “Mahukah kamu aku ajari beberapa kalimat yang dapat menghilangkan sakit dan penyakit darimu?”

- Advertisement -

Lelaki yang kesakitan itu justru menjawab, “Aku sudah merasa cukup senang ketika aku menjadi saksi hidup dalam perang Badar dan perang Uhud bersama engkau.”

Rasulullah SAW pun tertawa mendengar penuturan orang tersebut seraya bertanya, “Apakah setiap orang yang ikut perang Badar dan perang Uhud merasakan seperti apa yang dirasakan orang fakir yang mau menerima keadaannya seperti ini?”

Abu Hurairah kemudian menimpali, “Wahai Rasulullah, ajarkanlah kalimat-kalimat tersebut kepadaku.”

- Advertisement -

Lalu Rasulullah berkata, “Wahai Abu Hurairah, ucapkanlah:

توكلت علي الحي الذي لا يموت الحمد لله الذي لم يتخذ ولدا ولم يكن له شريك في الملك ولم يكن له ولي من الذل وكبره تكبير

Tawakkaltu ‘alal hayyi alladzi la yamutu wal hamdu lillahi alladzi lam yattakhidz waladan walam yakun lahu syarikun fil mulki walam yakun lahu waliyyun mina adz-Dzulli wa kabbirhu takbiran.

- Advertisement -

“Aku bertawakkal kepada Allah yang hidup kekal dan yang tidak mati. Segala puji bagi Allah yang tidak mempunyai anak dan tidak mempunyai sekutu dalam kerajaan-Nya dan Dia bukan pula hina yang memerlukan penolong dan agungkanlah Dia dengan pengagungan yang sebesar-besarnya.”

Beberapa hari kemudian Rasulullah mengunjungi Abu Hurairah dan saat itu keadaannya telah membaik setelah sebelumnya sempat menderita sakit.

Lalu Abu Hurairah berkata, “Wahai Rasulullah, aku masih mengucapkan kalimat-kalimat yang telah engkau ajarkan kepadaku.” (Tafsir Ibnu Katsir vol. 3, hal. 71) []

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL