spot_img

Bayi Positif COVID19, Dijangkiti Dari Orang Dewasa Yang Pulang Dari Negeri Zon Merah- PKD Kota Setar

- Advertisement -

Satu kes COVID-19 melibatkan seorang bayi dilaporkan di negara ini dipercayai daripada jangkitan orang dewasa.

Menerusi kenyataan ringkas Unit Pendidikan Kesihatan PKD Kota Setar, hasil siasatan mendapati bayi berkenaan dijangkiti oleh individu itu yang baru pulang dari negeri Zon Merah.

”Dukacita dimaklumkan, terdapat kes melibatkan bayi dan hasil siasatan mendapati bayi terbabit dijangkiti oleh orang dewasa yang pulang dari negeri Z0n Merah,” kata kenyataan.

- Advertisement -

Menurut kenyataan di ruangan komen, pihak Unit Pendidikan Kesihatan PKD Kota Setar turut mendoakan agar bayi tersebut sembuh daripada jangkitan.

Pihaknya turut mengingatkan kepada ibu bapa yang lain agar tidak membawa bayi keluar dan menghadkan jumlah kedatangan tetamu ke rumah.

Terdahulu, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah, turut merayu individu yang berada di Zon Merah yang dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) agar tidak merentas daerah atau negeri bagi membendung penularan COVID-19 ke kawasan lain.

- Advertisement -

Katanya, kebimbangan tersebut timbul berikutan risiko individu terbabit membawa virus berkenaan ke kawasan Zon Hijau sehingga mencetuskan kluster jangkitan baharu.

Antara komen-komen netizen

Bagi rentas bising, tak bagi rentas pun bising..

Sedih baby pun kena..

Sumber: Unit Pendidikan Kesihatan PKD Kota Setar

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL