spot_img

Nahas Sriwijaya Air: Nelayan Terdengar Bunyi Ledakan Dan Nampak Percikan Api

- Advertisement -

JAKARTA: Pesawat Sriwijaya Air yang terputus hubungan ketika dalam penerbangan dari Jakarta ke Pontianak pada Sabtu telah terhempas di sekitar Pulau Laki.

Perkara itu dinyatakan Bupati atau Ketua Daerah Kepulauan Seribu, Djunaedi, ketika menjawab soalan media yang mahukan pengesahan tentang insiden tersebut, lapor Kompas.com.

Menurut Djuneidi, peristiwa itu terjadi pada petang Sabtu, sekitar jam 2.30 waktu tempatan, berdasarkan maklumat yang diterimanya daripada pentadbir mukim setempat.

- Advertisement -

Menjejak detik kejadian, seorang nelayan menjadi saksi tentang kejadian malang dalam cuaca buruk tersebut. Dia melihat percikan api di Pulau Laki yang dipercayai dari lokasi terakhir pesawat berkenaan, lantas telah meminta pertolongan kepada penduduk berdekatan.

Sekarang ini, pasukan Badan Nasional Pencarian dan Pertolongan (Basarnas) sedang menuju ke lokasi nahas.

Sementara itu, petugas dari sebuah kapal peronda milik Kementerian Pengangkutan republik itu menemukan ‘cebisan daging’ di lokasi yang dipercayai menjadi titik nahas pesawat berkenaan, lapor portal berita TV One.

- Advertisement -

Kapten kapal itu menyatakan, dia pada awalnya terdengar tentang laporan daripada nelayan yang mendengar bunyi ledakan, lalu pihaknya menghala ke lokasi itu untuk membuat pemeriksaan.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL