spot_img

[Video]Pernah Ditikam Ketika Beri Ceramah, Sheikh AIi Jaber Membalasnya Dengan Kebaikan.

- Advertisement -

Berita menyedihkan telah kembali ke Indonesia, dengan kematian seorang ulama besar. Dia adalah pendakwah dari Madinah yang kini telah menjadi warganegara Indonesia, iaitu Sheikh Ali Jaber.

Sheikh Ali Jaber dikenang sebagai seorang tokoh yang berjaya menyentuh hati ramai orang kerana kebaikan semasa hayatnya.

Pendakwah, Sheikh Ali Jaber, meninggal Dunia di Rumah Sakit Yarsi, Jakarta Pusat, Khamis 14 Januari 2021, sekitar jam 8.30 pagi.

- Advertisement -

Pendakwah kelahiran Madinah ini meninggal dunia setelah sebelumnya disahkan positif Covid-19 pada 29 Disember 2020. Sejak itu, dia mendapat rawatan lntensif.

Sebenarnya, keadaan kesihatannya bertambah baik setelah disahkan negatif Covid-19. “Disahkan negatif C0vid-19 di Yarsi Hospital, Cempaka Putih, Jakarta,” kata Ustaz Yusuf Mansur, yang dipetik dari akaun Instagram, @yusufmansurnew.

Kematian Sheikh Ali Jaber juga memberi kesan yang mendalam bagi rakyat Indonesia, terutama umat Islam di negara ini. Kerana ketika berjuang dalam dunia dakwah, dia juga memberikan contoh yang baik ketika dia memaafkan pelaku yang telah menikam dirinya.

- Advertisement -

Dia ditikam ketika berkhutbah di Bandar Lampung. Ulama dari Madinah ditikam oleh seorang lelaki ketika sedang memberikan ceramah di Masjid Falahudin, Tanjungkarat, Bandar Lampung pada 13 september 2020.

Pada waktu itu, pelaku meletakkan pisau ke leher dan dada Sheikh Ali Jaber tapi serangan pelaku dapat dielakkan. Namun Sheikh Ali Jaber mengalami luka di bahu kanannya.

Selepas serangan itu, Syeikh Ali Jaber meminta jemaah yang lain agar tldak memukul si pelaku. Pelaku kemudian diserahkan kepada pihak berkuasa. Ketika kes ini memasuki perbicaraan, Sheikh Ali Jaber sekali lagi membuat orang kagum. Dia memaafkan kesalahan pelaku ketika dia menghadiri perbicaraan kes tersebut pada 26 Nov 2020.

- Advertisement -

Pelaku, yang masih muda itu seterusnya meminta maaf kepada Sheikh Ali Jaber “Bagi Pak Syeikh Ali Jaber, saya minta maaf banyak-banyak atas apa yang saya lakukan,” kata si pelaku.

Dengan hormat dan tanpa sedikit dendam pun, Sheikh Ali Jaber memaafkan pelakunya. “Sejak hari pertama kejadian itu, saya telah memaafkan anda,” kata Sheikh Ali Jaber kepada pelaku.

Sheikh Ali Jaber juga bertanya mengenai keadaan si pelaku selepas dijamin oleh polis. “Adakah anda baik-baik saja di sana? Periksa,” kata Sheikh Ali Jaber.

Kebimbangan Sheikh Ali Jaber tidak berhenti di situ. Dia juga mengingatkan si pelaku agar berdoa dengan bersungguh sungguh dan memperbaiki hubungannya dengan Allah SWT. “Saudara, perbaiki doamu dan perbaiki hubunganmu dengan Allah. Insya Allah, hidupmu akan lebih baik dan bahagia,” katanya.

Video:

Sumber: bp, tribunews

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL