spot_img

Bayi Meni1n.gg4l Di d3r4 Selama 271 Hari

- Advertisement -

Bagai mahu p3c4h kepal4 membaca satu persatu pend3.r4an yang dilakukan ibu angkat kepada bayi berusia 16 bulan ini, Baby Jung In mengalami p4nkre4s pec4h, tempv.rung kepala ret4k, tulang bahu p4t4h, tangan kaki p4t4h, tulang rv.suk p4t4h, malah ada yang tumbuh semula tanpa diberi rawatan sepatutnya.

Perb1c4raan pertama sudahpun berlangsung pada 13 Januari lalu, dan tarikh perb1c4raan kedua bakal berjalan pada 17 Februari nanti. Warga dunia kini menggesa agar t1ndakan diambil memandangkan tiga laporan telah dibuat namun tiada tindakan lanjut.

Baby Jung In seorang bayi comel dan periang. Diserahkan berusia seawal lapan hari kepada rumah kebajikan sebelum diambil sebagai anak angkat oleh pasangan Jangha Yeong dan Ahn Seoung Un.

“13 Januari 2021 perb1c4raan pertama sebutan kes, sebut satu-satu kes4l4han apa yang mak angkat baby ni dah buat. Akan ada perb1c4raan kedua dan ketiga. 17 Februari 2021 adalah tarikh perb1c4raan kedua.

- Advertisement -

“Sekarang orang luar dah boleh hantar petitions. Ada yang nak join tak? Boleh PM saya untuk saya sertakan alamat saya. Nak kumpul banyak and hantar sekali terus ke sana.

“Saya tanya jugak pasal hantar petitions by email tp dah terbaca dekat page lain buat masa ni email tak diterima. Benda ni serius, bukan orang Korea je mar4h, satu dunia mar4h termasuk saya sendiri,” tegas seorang warga Internet.

Berita kem4.t14n baby Jung In mengvn.d4ng kem4r4han warga dunia. Petition kini dibuka untuk dihantar ke Mahk4.m4h Korea Selatan.

“Tak terbayang penderitaan yang dit4nggu.ng. Did3r4 dalam tempoh yang lama (271 hari) sehingga m4t1. Punca kem4.t1an adalah dari p4nkre4s yang pec4h, hanya beban sebanyak 3800-4200 Newtons sahaja yang mampu menyebabkan p4nkre4s dalam abdomen baby pec4h dan ini bersamaan berat seorang wanita dewasa yang berdiri dari atas sofa mel0mpat p1j4k pe.rvt bayi yang baring di lantai.

- Advertisement -

“Tempv.rung kep4l4 ret4k, tulang bahu p4t4h, tangan kaki p4t4h, tulang rv.suk jugak banyak p4t4h dan ada yang tumbuh semula tanpa diberi rawatan sepatutnya.

“Baby Jung In did3r4 fizikal dan m3ntal oleh ibu angkatnya, dia juga tidak diberi makan dengan betul sehingga menyebabkan kekurangan nutrisi.

“Dikv.rung dalam bilik gelap, dibiarkan men4ngis sehingga tidur keletihan, disuap makanan panas yang baru keluar dari microwave, diberi makan cili, sering dit1nggal bersendirian di dalam kereta, dis1mb4h air p4n4s.

- Advertisement -

“Baby Jung In juga seperti dipv.kul dengan objek k3r4s dan besar dalam keadaan tangan terg4n.tvng sampai ada kec3de.r4an tervk di bahagian ketiak. Jangan pernah kita lupa apa yang terjadi dekat baby ni. Teruskan berdoa moga keadilan berpihak pada Jung In. Moga Allah mendengar setiap satu doa dr hambaNya.

Ini merupakan contoh surat petition. Tiga lap0ran telah dibuat sebelum ini namun tiada tindakan lanjut. Laporan pertama oleh cikgu taska pada 29 Mei 2020. Laporan kedua oleh rakan kepada ibu angkat baby Jung In sendiri pada 29 Jun 2020 apabila bayi dit1nggalkan sendirian di dalam kereta keluarga angkat nya dan terakhir oleh doktor pakar kanak-kanak yang mengesahkan bayi ini kekurangan nutr1si dan ada kesan pend3.r4an pada 26 September 2020.

Badan baby Jung In daripada bahagian tepi. Doktor cuba mencari bentuk p4nkre4s namun tidak dijumpai kerana telah p3c4h. Menurutnya selama 10 tahun menjadi pakar perubatan, dia belum pernah menemui kes p4nkre4s p3c4h walaupun m4ngs4 kem4l.4ngan teruk. P4nkre4s ialah organ dalaman manusia yang paling belakang sekali kedudukannya dan hanya beb4n yang sangat tinggi sahaja mampu mengakibatkan p4nkre4s bayi tersebut p3c4h.

Gambar daripada bahagian atas. Hitam : Gas dalam badan kesan daripada p4nkre4s yang p3c4h. Bebanan sebanyak 3800-4200 newtons sahaja yang mampu mengakibatkan p4nkre4s bayi p3c4h dan ini bersamaan ber4t seorang wanita dewasa yang berdiri mel0mpat daripada atas sofa mem1j4k pe.rvt bayi yang baring di atas lantai. Svs.p3k mend4kwa anaknya bermain, mel0mpat dan mem1j4k pe.rvt Jung In.

Sinaran X tulang ru.svk baby Jung In menunjukkan kec3d.er4an tulang ru.svk bayi m4l4ng itu.
Kedua-dua tangan dan tulang bahu p4t4h.
Keadan Baby Jung In yang penuh kesan kec3d3.ra4n.

Ini merupakan program televisyen Korea yang ditayangkan Oktober 2020 beberapa hari sebelum baby Jung In pergi. Rancangan ini berkisar keluarga yang mengambil anak angkat. Terdapat kesan l3b4m di bahu kanannya.

Gambaran cara ibu angkat Jung In mendukungnya, mer4ngkul leher dan membawa masuk ke dalam lif. Baby Jung In diletakkan di tempat pemegang. Malah terdapat sebuah lagi rakaman CCTV menunjukkan svs.p3k menol4k kereta sorong bayi dengan kuat sehingga mel4ngg4r dinding lif.

Hari-hari terakhir Baby Jung In di taska. Dia kelihatan sangat lem4h dan tidak mampu berdiri. Guru bergilir-gilir memegangnya dan cuba membuat Jung In berdiri namun dia tidak mampu. Malah si kecil ini sudah tidak berd4ya untuk makan.

Update: Petition boleh dihantar terus ke alamat emel [email protected] untuk tindakan lanjut.

Sumber : Facebook Adibah Najib

Nak macam-macam info? Join group Nak Kecam Apa Hari Ini?

Dapatkannya Di Sini NAKSERUM

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL