spot_img

Menlngg4l Dvnia di Singapura. M Nasir KehiIangan lnsan Paling Tersayang

- Advertisement -

BAPA kepada penyanyi, Datuk M Nasir iaitu Mohamed Sam meninggI dnia pada pukul 7.30 pagi, Khamis.

Allahyrham Mohamed menghmbuskan nfas terakhir pada usia 96 tahun akibat saklt tua di kediamannya di Singapura.

Menerusi laporan Astro Awani, isteri M Nasir iaitu Datin Marlia Musa berkata mereka masih bersedih dengan berita tersebut, namun redh4 menerima ketentuan ilahi.

- Advertisement -

Ekoran pndemik C0v1d-19, mereka sekeluarga tidak dapat pulang memberikan penghormatan terakhir.

“Kami sudah berusaha membuat permohonan untuk pulang ke Singapura, namun, pihak berkuasa tidak mengizinkan kerana C0v1d-19.

Perkongsian Marlia mengenai pemergian bapa mentua di Instagram.

- Advertisement -

“Abang (M Nasir) juga redh4 dan akur bahawa keadaan semasa benar-benar tidak mengizinkan.

“Sepanjang setahun ini, kami hanya berbual, bertanya khabar menerusi panggilan telefon dan video untuk melepaskan rindu, ” katanya.

M Nasir bersama isteri tercinta, Marlia Musa.

- Advertisement -

Jnazah Allahyrham bapa mertuanya sedang diuruskan untuk pengebumian oleh adik-beradik M Nasir seramai lapan orang yang menetap di Singapura.

Sementara itu, Marlia berkata kali terakhir mereka bertemu dengan Allahyrham ialah kira-kira setahun lalu sebelum penuIaran wbak C0v1d-19.

Sebelum itu, menerusi Instagram, Marlia berkongsi mengenai berita sed1h pemergian bapa mentuanya itu.

“Ayahanda kesayangan kami Haji Mohamed Bin Sam telah pulang ke Rhmahtullah pada pagi ni… semoga Allah mencucuri rahmat-Nya, ” tulisnya pada ruangan kapsyen.

Berikut sedikit info mengenai M Nasir

Beliau juga dikenali dengan joIokan sifu dalam industri muzik Malaysia. M. Nasir juga ialah salah seorang penyanyi Melayu yang berjaya melahirkan album solo baru di setiap 4 dekad berbeza berturut-turut selain Anita Sarawak, Sharifah Aini, Khatijah Ibrahim, Ramlah Ram, Jamal Abdillah, Hattan dan Noraniza Idris.[2]

M. Nasir dilahirkan pada 4 Julai 1957 di Singapura (ketika itu sebahagian daripada Persekutuan Tanah Melayu) dan merupakan anak ketiga daripada 7 beradik. Beliau mengambil pengajian diploma dalam lukisan Barat di Akademi Seni Halus Nanyang di Singapura,[3] pada asalnya mahu menjadi seorang pelukis.

Beliau mula menceburi bidang penciptaan muzik pada tahun 1978 apabila seorang rakan yang merupakan penerbit eksekutif PolyGram Singapura ketika itu bernama Wan Ibrahim telah menjemput beliau untuk menulis lirik lagu untuk kumpulan Alleycats yang meningkat popular pada masa itu.[3]

M. Nasir telah dided4hkan secara mendalam kepada bidang muzik tidak hanya mendengar radio; tetapi juga abang sulungnya yang membawanya rakaman dari artis antarabangsa seperti Bob Dylan, Queen, Al Stewart dan Led Zeppelin semasa membesar di Singapura pada 1950an dan 1960an.[4] Beliau telah memilih untuk menceburi bidang nyanyian dengan mengeluarkan album pertamanya Untuk Pencinta Seni di bawah nama Mohamad MN pada tahun 1981, namun album tersebut gagal di pasaran.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL