spot_img

Ajaran “Agama Melayu Ibu Yati” Kini Disiasat Pihak Berkuasa Selepas Didakwa Ajaran Sesat

- Advertisement -

Satu ajaran agama baru dikenali sebagai Agama Melayu dilaporkan telah dikesan dan menjadi topik perbualan masyarakat di negara ini sejak beberapa hari ini.

Agama berkenaan menurut Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) Nasrudin Hassan dikenali sebagai Agama Melayu dan dibawa oleh individu dikenali sebagai Ibu Yati.

“Makin mencabar tugas dakwah kita semua pada zaman mutakhir ini.

- Advertisement -

“Sehari dua ini kecoh pula dengan lahirnya agama baru yang dikenali sebagai Agama Melayu,” kongsinya di Facebook.

Ajaran berkenaan menurut Nasrudin menggunakan lafaz syahadah yang pelik  (iLa Ha iLa Ra iLa Ma) yang turut disambung dengan pengakuan AKU MELAYU sebanyak tujuh kali.

Selain daripada penggunaan lafaz dan pengakuan itu, ajaran berkenaan juga difahamkan menolak ajaran Islam yang dianggap sebagai Islam Arab dan mendakwa mereka pula membawa Islam Melayu.

- Advertisement -

Individu yang dikenali dengan nama Ibu Yati itu bagaimanapun menurut Nasrudin bukanlah nama yang asing buat dirinya dan beliau sebelum ini pernah mengenali individu berkenaan secara sepintas lalu sekitar 20 tahun lepas.

Susulan daripada penemuan ajaran agama baru berkenaan, pihak berkuasa agama jelasnya sedang menyiasat perkara berkenaan dan merencana tindakan yang sepatutnya.

Beliau pada masa sama juga mengingatkan orang ramai agar tidak terpengaruh dengan ajaran Islam Melayu yang dibawa individu berkenaan.

- Advertisement -

“Jelas ianya adalah ajaran yang sesat lagi menyesat,” tegasnya.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL