spot_img

Suami Hilang Pekerjaan Akibat Strok, Cikgu Ini Terpaksa Berbasikal Ke Sekolah Selepas Kereta Ditarik

- Advertisement -

Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Begitulah nasib yang menimpa seorang guru wanita selepas keretanya ditarik pihak bank manakala suaminya pula hilang punca pendapatan selepas diserang strok.

Dalam satu perkongsian dalam group Sahabat Guru Malaysia, seorang individu menceritakan kisah tersebut dengan harapan ada pihak yang sudi membantu guru wanita itu.

Jom baca perkongsiannya di bawah:

- Advertisement -

Kisah seorang guru.

Sangat menyedihkan apabila semuanya terpaksa dilakukan sorang diri.

Ketika mentari senja sedang berlabuh, aku dan teman-teman tengah berkemas utk menutupi peniagaan ikan kami.

- Advertisement -

Terlihat seorang wanita sedang mengayuh basikal dan menggalas bag seperti bag sekolah.

Sering kali kami lihat wanita ini kayuh basikal, kadang-kadang bawa anak kecil. Pernah ketika hujan pun dia redah dengan basikalnya. Ternampak beliau singgah beli kuih di sebelah gerai kami…

Tergerak hati nak berikan sedikit ikan kepadanya. Kawan aku pergi berjumpa dan panggil wanita itu sambil aku isikan ikan dalam plastik.

- Advertisement -

Ketika wanita itu datang ke gerai kami, sempat juga sembang dan bertanya beliau dari mana nak ke mana sebab selalu nampak dia naik basikal.

Katanya “ini je kenderaan yang dia ada.. kereta dah kena tarik.. suami dah tak berkerja, sakit strok OKU dan beliau mempunyai 6 org anak. Beliau bertugas sebagai seorang guru di sebuah sekolah rendah. Kadang-kadang pergi kerja tumpang orang atau naik grab”

Aku dan rakan tak sanggup nak dengar cerita wanita itu lagi terus kami bungkuskan ikan dan ketam dan berikan kepada wanita itu. Beliau rasa terharu, dan ucap terima kasih banyak-banyak.

Selepas dia berlalu pergi, aku dan rakan terus duduk di kerusi masing-masing termenung.

Aku cuba menahan air mataku dari keluar. Ku lihat rakan-rakanku juga bergenang air mata hingga kami terfikir nak maklumkan kepada Ustaz Ebit Lew atau insan yang berada agar dapat sumbangkan motosikal kepada guru yang diberikan ujian dan dugaan hidup ini. Insyallah.

Sumber: Ibnu Razak

Nak macam-macam info? Jom join group Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL