spot_img

Adakah Pemegang Kad Ment4l Boleh Terlepas Dari Hukuman Ber4t? Peguam Ini Terangkan Caranya

- Advertisement -

Hari ini adalah lebih dari daripada 5 sahabat Whatsapp, sama ada secara persendirian atau Group Whatsapp. Sungguh mereka terkesan.
“Aku menangis sampai sakit kepala”, kata salah seorang mereka.

Suami isteri disyaki dera anak sampai mati direman | Harian Metro

Membaca kes adik Am.ir ini memang membuatkan kita semua bersedih dan kecewa. Betapa kej4mnya diperlakukan anak ini.
Saya terbaca juga banyak komen-komen yang mengatakan bahawa ibu kandungnya ada masalah depr3si, tekan4.n, ment4l dan macam-macam lagi.

- Advertisement -

Pesakit M3nt4l Terbahagi kepada 2 Jenis..

Secara rumusan saya membaca kes di mahk4mah, masalah me3ntal ini boleh dibahagikan kepada dua. Masalah ment4l yang pertama menang langsung dia tidak mempunyai kebolehan k0gnit1f.
Maksud kebolehan kognitif, kebolehan berfikir, ingat, menilai antara salah dan betul. Kalau masalah ment4l yang tiada pemikiran kognitif begini, biasanya ot4knya memang tidak berfungsi.
Kalau dia ambil pis4v dan tik4m orang pun dia tidak tahu tik4m orang itu salah. Dia tidak tahu orang itu boleh matt1 Jenis yang betul-betul ot4knya telah ‘m4ti’.

Masalah ment4l yang kedua, mungkin dia ada kemurvng4n atau depr3si atau jenis-jenis ment4l yang lain tetapi dia boleh bezakan bahawa membun0.h itu salah. Tik4m orang itu akan menyebabkan orang m4.ti.

- Advertisement -

Yang kategori kedua ini, pembelaannya untuk mengatakan dia tertek4n atau masalah ment4l memang tidak terpakai di m4hkamah.

Saya pernah tulis isu berkaitan pembelaan ment4l ini dahulu. Tulisan dibawah ini saya masukkan semula untuk tujuan perkongsian jika ada yang tertanya-tanya adakah boleh jika pasangan ini mahu menggunakan pembelaan kecelaruan ment4l.
Pembelaan masalah ment4l ini selalu digunakan di mahkamah bagi kes bunv.h kerana berdasarkan S3ksyen 84 Kanun Kes3ks4an iaitu:

‘Nothing is an offence which is done by a person who, at the time of doing it, by reason of unsoundness of mind, is incapable of knowing the nature of the act, or that he is doing what is either wrong or contrary to law’

- Advertisement -

Pesakit Ment4l Jenis Kedua Tidak Terlepas Dari Hukuman

Mujurlah di mahkamah, bukan mudah untuk tertuduh mengambil pakai pembelaan tidak sivman ini. Ada beban pembuktian yang perlu dibuktikan.

Kalau semudah itu, saya rasakan tidak adil. Pastinya tertuduh kes bunv.h ingin lepas dari hukuman m4ti, akan memberikan 1001 alasan. ‘Saya tidak ingat’. ‘Saya dengar suara’. ‘Saya tidak tahu apa yang merasuki saya’. Ini barangkali pembelaannya.

Kes 1 : Pesakit ‘ Sch1zotyp4l Personality’

Dalam kes Tiong Ing Soon v. PP, [2019] 7 CLJ 341. Perayu iaitu Tiong cuba menggunakan pembelaan tidak siuman.
Apa yang berlaku dalam kes ini, si mati memberhentikan motornya kerana ada plastik yang tersekat ditayar hadapan. Tiba-tiba entah dari mana, Tiong datang menik4m si m4ti bertubi-tubi. Mereka langsung tidak mengenali antara satu sama lain.
Tiong dihadapkan ke mahkamah. Dakwanya dia telah mengambil ubat s4kit ment4l selama 20 tahun dan pernah dirawat sebagai pes4kit ment4l. Dakwanya dia tidak tahu kenapa dia did4kwa.
Dr Psiki4tri juga dipanggil untuk memberi keterangan. Memang berdasarkan laporan Tiong mengalami “Sch1zotyp4l Person4lity”.
Tetapi Dr Psiki4tri tidak bersetuju bahawa orang menghidap “Schizotypal Personality” adalah tidak siuman kerana mereka boleh berfikir secara rasional dan mengawal emosi. Berdasarkan penelitian Dr juga ,Tiong tidak mengalami masalah psiki4tri sewaktu kejadian.

Keputusan Mahkamah: ‘Mahkamah berpuas hati bahawa atas keseluruhan keterangan bahawa, pada masa kesalahan dilakukan, perayu tidak mengalami apa-apa bentuk kecel4ruan fikiran dan dia mengetahui apa yang dilakukan bersifat menentang undang-undang. Pada hakikatnya, kesalahan itu telah dirancang terlebih dahulu’
Pembelaan tak sivman bawah s. 84 KK berkait dengan tanggungjawab perayu dari segi undang-undang pada masa kesalahan yang didakwa dan bukan sama ada dia tidak sivman dari segi perubatan pada masa itu.

Perlu ada dapatan berdasarkan penilaian perubatan bahawa tertuduh mengalami masalah psik1.4trik tertentu yang melemahkan kebolehan kognitif pada masa itu yang boleh diklasifikasikan sebagai tidak sivman dari segi perubatan.
Selanjutnya, untuk diterima sebagai tak siuman dari segi undang-undang, mesti ditentukan bahawa akibat masalah psik1atrik itu, tertuduh kehilangan kebolehan kognitif sehingga ke tahap dia tidak boleh mengetahui sifat tindakannya atau apa yang dilakukannya adalah salah atau bertentangan dengan undang-undang.’

Keputusan di mahkamah di atas, saya ambil bulat-bulat secara ‘cut and paste’ supaya anda semua faham bagaimana dapatan mahkamah. Bukan mudah-mudah hendak guna pembelaan tidak siuman.

Semoga keadilan berpihak kepada adik Ame.r.

Oleh Nor Zabetha

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL