spot_img

‘Saya Rancang Nak Hantar ‘Adik’ Ke Tahfiz, Namun Hasrat Tldak Ksampaian’ – Umi NorIida.

- Advertisement -

MELAKA – “Saya pernah merancang nak hantar Adik ke sekolah tahfiz ketika usianya sembilan tahun dan ibu kandungnya setuju dengan cadangan dan hasrat itu tetapi tldak tahu kenapa dia kemudian mengubah keputusan,” kata ibu angkat kepada kanak-kanak mavt dipercayai mngsa de.ra, Norlida Abu Hassan, 50.

Norlida berkata demikian kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM), Datuk Seri Rina Harun yang melawat keluarganya di Inap Desa Sungai Putat, Batv Berend4m di sini, pada Ahad.

Norlida berkata, hasrat itu pernah disuarakan kepada ibu kandung mngsa yang berusia 32 tahun itu selain wanita berkenaan juga bersetuju memberinya temp0h dua tahun untuk mengajar mngsa atau panggilan manjanya, Adik, untuk solat dan mengaji.

- Advertisement -

Menurutnya, ketika itu ibu kandung mngsa memberikan respon positif untuk menghantar kanak-kanak berusia tujuh tahun itu di tahfiz berdekatan dengan rumahnya di Krubong, Melaka.

“Saya anggap dia (ibu kandung Adik) macam anak kandung sendiri dan saya beritahunya supaya memberi masa dua tahun iaitu masa Adik usia tujuh dan lapan tahun untuk ajar Adik solat dan mengaji al-Quran dengan betul dan dia setuju.

- Advertisement -

“Ibunya juga setuju untuk mengambil dan menghantar Adik tetapi semua itu tldak kesampaian,” katanya.

Sementara itu, Rina mengucapkan tkziah dan meminta keluarga itu terus bersabar dan tabah berikutan Norlida dan keluarganya mengambil tanggungjawab menjaga dan membesarkan kanak-kanak lelaki itu sejak mngsa berusia dua bulan.

- Advertisement -

Hadir sama pada pertemuan itu, Exco Hal Ehwal Wanita, Pembangunan Keluarga dan Kebajikan Negeri, Datuk Latipah Omar, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) P4ya Rvmput, Datuk Mohd Rafiq Naizamohideen dan Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) negeri, Burhanuddin Bachik.

Terdahulu, Sinar Harian melap0rkan seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun memninggaI dunia selepas dipercayai dide.ra ibu kandung dan bapa tlrinya pada petang Jumaat.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang, kanak-kanak maIang itu didkwa Iemas di dalam t0ng air di rumahnya di Taman Krubong Jaya pada Jumaat lalu.

Sementara itu, Rina berkata, beliau menyerahkan sepenuh kepercayaan kepada poIis untuk meneruskan slasatan dengan segera dan lebih penting kemat1an mngsa mendapat pembeIaan.

Menurutnya, lnsiden yang berlaku perlu dijadikan iktlbar dan pengajaran supaya tldak berlaku kepada kanak-kanak lain.

“Saya harap sayangilah anak-anak supaya mereka akan rasa lebih selamat. Sama-sama memainkan peranan, terutama dalam kalangan jiran tetangga atau ahli keluarga berdekatan.

“Jika kita dengar tngisan yang kerap dan menjadi tanda tanya, teruskan buat advan di Talian Kasih yang ber0perasi 24 jam kerana kita perlu cakna, sekvrang-kvrangnya dapat mengvrangkan ke$ yang menlmpa arwh daripada berulang,” katanya.

Dalam pada itu, Rina berkesempatan meluangkan masa kira-kira 40 minit menyantuni dua kanak-kanak yang juga adik kepada mngsa berusia dua dan empat tahun yang dibawa kakitangan JKM dengan menaiki kenderaan JKM ke inap desa berkenaan sebelum dibawa ke Hspital Melaka.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL