spot_img

“Amir Datang Dan Cakap Cepat Kebvmikan Jgn Lambat..” – Mimpi Arwh Amir, Wajah Anak Syurga Itu Tenang Seperti Tidur.

- Advertisement -

Hasrat keluarga angkat untuk menuntut Jnazah Amir tidak kesampaian setelah pihak keluarga kndung bertegas mahu arwh dikbumikan di Melaka.

Namun keluarga angkat redh4 dengan keputusan waris Amir yang dipanggil Adik. Mereka tetap bersyukur kerana pihak waris memberi kerjasama membenarkan mereka untuk mengiringi pngebumian Amir.

- Advertisement -

ibu kndung yang sentiasa memeluk bantal bsuk arwh

Ketibaan jnazah menggunakan van disediakan masjid kariah Simpang Bekoh itu turut diiringi beberapa ahli keluarga kndung dan keluarga angkat mngsa.

- Advertisement -

 

Polis dilihat mengawal ketat kawasan madrasah dan tanah perkburan dengan hanya ahli keluarga serta beberapa penduduk kampung dibenarkan memasuki kedua-dua lokasi berkenaan.

Wakil media yang membuat liputan pula tidak dibenarkan masuk ke kawasan tanah perkburan atas permintaan keluarga kndung.

- Advertisement -

LIVE: Sekitar pngbumian arwh Adik Amir Qusyairi di Tanah Perkburan Islam Padang Lebar, Simpang Bekoh, Melaka hari ini.

(Temuramah ibu kndung puan Norlida minit ke 58 yang menceritakan anak lelakinya bermimpi  arwh meminta mereka untuk disegera pngbumiannya )

Amir Sempat Cakap ‘Ok Ok’ Bila Diminta Jgn Beritahu Ibu Dia Ketika Bapa Tiri Bawa Jumpa Keluarga Angkat

Sejak semalam, rakyat Malaysia dikejvtkan dengan berita kem4tian seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun, dipercayai menjadi mgsa der4.

Apatah lagi kisah dan vide0 mgsa, Zubaidi Amir Qusyairi Abd Malek atau Amir yang dipeIihara oleh keluarga angkat selama enam tahun tuIar pada Oktober 2020 ketika diserahkan semula kepada ibu kndungnya.

Menerusi penddahan polis pada Sabtu, ibu kndung dan bapa tirinya juga sudah direm4n tujuh hari kerana dipercayai menjadi d4Iang di sebalik kjdian itu.

Di Instagram pula, Tuhfah Nazira, salah seorang anggota keluarga angkat mgsa turut memuat naik vide0 yang cukup meruntun hati.

Dkwa wanita itu, dia sekeluarga pernah bertemu Amir secara senyap-senyap dengan bantuan bapa tiri kanak-kanak itu selepas dia diserahkan kepada keluarga kndungnya di MeIaka, sekitar tiga bulan lalu.

” Masa ni ayah tiri Amir bawa Amir jumpa kami secara diam-diam tanpa pengetahuan mak kndung dia.

” Bayangkan kami nak jumpa Amir pun macam kena seIudup diam-diam.

” Siap pesan dekat Amir, adik jangan bagitahu mama tau nanti, respon Amir OK-OK,” tulis wanita itu.

Terdahulu, ibu kepada Tuhfaz Nazira, Norlida Abu Hassan sewaktu dihubungi mStar memaklumkan pernah bertemu anak angkatnya itu sebanyak dua kali sahaja selepas diserahkan semula kepada ibu kndungnya.

” Sejak serahkan Amir pada Oktober lalu, sempat dua kali saja bertemu.

” Bapa tirinya akan ambil kesempatan bawa Amir sekali kalau dia nak hantar barang di Kuala Lumpur. Masa tu dia akan beritahu saya dan kami berjumpa di kedai makan.

” Kali terakhir jumpa, bapa tirinya bawa Amir pada 7 November lalu. Amir ceria dan gembira sangat. Dia cakap nak sekolah dekat rumah ‘Umi’, nama panggilan untuk saya.

Penddahan terbaharu oleh ahli keluarga angkat kanak-kanak maIang itu di Instagram.

” Kini saya tak berpeluang lagi nak tengok dia, dengan suara dia,” kata Norlida yang menetap di Rawang.

Dalam pada itu, video s4yu yang dikongsi Tuhfah Nazira sehingga kini meraih lebih 200,000 tontonan di Instagram.

Rata-rata ntizen turut membanjiri ruangan komen dengan ucapan salam tkziah dan mendoakan agar keluarga angkat mgsa tabah dengan pemergian meng3jut itu.

Sementara itu, Ketua Jabatan Si4satan Jnyah negeri, Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman berkata, m4-yat mgsa ditemui kira-kira pukul 4 petang, Jumaat, dipercayai dider4 oleh ibu kndung dan bapa tirinya di sebuah kediaman di Taman Krubong Jaya, MeIaka.

Pasangan itu juga sudah dit4han reman selama tujuh hari bagi membantu si4satan.

Mgsa didakwa Iemas di dalam tong air dirumahnya sebelum s1asatan mendapati ada kecdraan pada fizikal badan.

M4yat mgsa dibawa ke Jabatan F0ren-sik HospitaI MeIaka untuk bdah s1asat dan satu kertas s1asatan dibuka mengikut Sksyen 302 Knun Kesksaan kerana melakukan bu-nvh.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL