spot_img

“Tiba-Tiba Ramai Tanya Saya Siapa Tuhan. Tuhan tu apa?” – Ebit Lew Menangis 157 Bajau Laut Peluk Islam Tanpa Paksaan

- Advertisement -

Menerusi posting terbaru pendakwah bebas, Ebit Lew menyatakan kesyukuran apabila kaum suku Bajau Laut atau gipsi laut di Pulau Tatagan Semporna mengucapkan syahadah tanpa paksaan.

Kongsi Ebit, kehadirannya ke sana untuk memberi bantuan makanan, namun secara tiba-tiba persoalan siapa tuhan muncul daripada kaum tersebut dan dia sebak kerana mereka tidak didedahkan mengenai agama, lantas mengajarkan syahadah.

“Ya Allah menangis saya hari ini gembira. Seramai 157 orang mengucap syahadah. Satu kampung memeluk Islam petang ini. Semuanya dengan rela tanpa paksaan memeluk Islam. Dari suku Bajau Laut atau gipsi laut.. Pulau Tatagan Semporna. Mereka tinggal dalam bot atau pondok kecil atas laut.

- Advertisement -

“Saya ke sana untuk beri bantuan. Dengar mereka susah dan putus bekalan makanan. Mereka susah sangat. Bajau laut kumpulan manusia tanpa negara. Tengok anak kecil terus menangis. Berebut-rebut datang dekat saya. Mereka beri nama anak selepas setahun kerana risiko kematian tinggi untuk anak bawah setahun.

“Tiba-tiba ramai tanya saya siapa tuhan. Tuhan tu apa. Saya terus sebak. Saya dengan penterjemah tanya pernah tak sesiapa terangkan tentang agama. Mereka jawab tiada. Kami tak tahu. Tolong bagitahu kami. Saya terus sebak. Saya kumpulkan semua dikeliling bot tadi.

- Advertisement -

“Mereka semua terus percaya. Saya ajar mereka syahadah. Inilah hari paling sedih gembira dalam hidup saya. Terima kasih Allah.

“Saya akan terus bantu makanan untuk seluruh kampung atas laut ini. Saya tengah urus untuk bina sekolah. Tengah cari guru ustaz untuk mengajar mereka.

“Ya Allah bantulah mudahkanlah diriku untuk pastikan anak-anak ini menjadi manusia berguna.”

- Advertisement -

Sumber : Ebit Lew

Nak macam-macam info? Jom join group Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL