spot_img

Ini ulasan pihak Polis tentang punc4 sebenar kemtian kanak2 dlm tong air

- Advertisement -

Proses bed4h sias4t kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun yang ditemukan lem4s di dalam tong air di rumahnya di Taman Krubong Jaya di Melaka, Jumaat lepas selesai dilaksanakan malam ini selepas hampir 11 jam dijalankan, namun punc4 kem4tian mngsa masih belum dapat dikenal pasti.

Ketua Jabatan Si4satan Jenay4h (JSJ) Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka ACP Mohd Sukri Kaman berkata, pakar f0rensik masih memerlukan maklumat lanjut dan perlu melakukan beberapa uji4n makmal, bagi mengetahui punc4 sebenar kem4tian mngsa.

Beliau berkata beberapa spesimen dari org4n badan mngsa seperti paru-paru, j4ntung dan hati telah diambil, bagi menjalankan uji4n lanjut dan ia dijangka mengambil suatu tempoh masa tertentu, yang belum dapat dipastikan.

- Advertisement -

Katanya terdapat kec3deraan di seluruh angota badan mngsa terutama di bahagian belakang termasuk leb4m baharu dan lama, selain luk4 kecil baharu di bahagian belakang kepala mngsa.

Mungkin Terj4tuh

“Sias4tan awal mendapati keced3raan itu berpunc4 daripada objek tu-mpul, namun sias4tan lanjut akan dijalankan bagi mengetahui sama ada keced3raan itu disebabkan mngsa sendiri j4tuh atau kelakuan mana-mana individu.

- Advertisement -

“Justeru terlalu awal untuk mengesahkan punc4 kem4tian mngsa akibat dider-a seperti yang didakwa sebelum ini,” katanya ketika ditemui pemberita di luar Hospital Melaka, hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata hasil bed4h siasat yang dijalankan itu mendapati, mngsa baharu men-inggal dunia kira-kira dua jam ketika ditemui pihak polis di rumahnya pada hari kejadian, sekali gus menolak tu-duhan pelbagai pihak bahawa myat mngsa ditemukan dalam keadaan ke-mbung.

Katanya jen4zah kanak-kanak m4lang itu dijangka akan diserahkan kepada waris sah mngsa pada esok pagi, selepas beberapa prosedur wajib dilaksanakan.

- Advertisement -

Mohd Sukri berkata pihaknya juga belum mendapat maklumat sahih, di mana kanak-kanak itu akan dikebu-mikan.

Jumaat lepas, seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun m4ut, dipercayai akibat dider4 ibu kandung dan bapa tirinya, dalam satu kej4dian di Taman Krubong Jaya.

Kanak-kanak itu didakwa lemas di dalam tong air di rumahnya dalam kej4dian kira-kira pukul 4 petang, namun si4satan awal polis mendapati terdapat keceder4an fizikal pada badan mngsa.

Mngsa sebelum ini dibesarkan keluarga angkatnya yang tinggal di Rawang, Selangor ketika masih bayi sebelum ibu kandung mngsa mengambilnya semula untuk dijaga, pada Oktober tahun lepas.

Bapa Angkat Amir Bersuara “Biarlah Jnazah ‘Adik’ Dikebvmikan Di Tempat Dia Dibesarkan”

MELAKA TENGAH: “Kalau boleh biarlah jnazah ‘Adik’ dikebvmikan di tempat dia dibesarkan di rumah kami, namun jika takdir Allah sebaliknya, kami hanya keluarga angkat dan terpksalah reda.”

Itu Iuahan bapa angkat kepada kanak-kanak maIang yang dipanggil ‘Adik” yang didkwa Iemas dalam t0ng dan dipercayai did.era oleh ibu kandung dan bapa tlrinya dalam kejadian di Taman Krubong Jaya, di sini petang Jumaat.

Md Tarmidi Yaaccob, 52 berkata, dia sekeluarga memang berhasrat untuk membawa balik jnazah kanak-kanak tersebut ke Rawang dan dikebvmikan di Tanah Perkburan Islam Bukit Beruntung, namun terkiIan apabila masih tlada kata pvtus dari keluarga ibu kandungnya.

“Semalam ketika pihak poIis panggil semua ahli keluarga ke Ibu Pejabat PoIis Daerah Melaka Tengah bagi merakamkan kenyataan, kami ada berjumpa dengan nenek dan ahli keluarga kandung ‘Adik’.

“Isteri saya mer4yu-r4yu kepada mereka untuk membenarkan kami membawa pulang jnazah ‘Adik’, tapi mereka kata perkara itu perlu diptuskan sendiri oleh ibu kandungnya yang kini dit4han poIis,” katanya ketika ditemui di pekarangan Jabatan Perubatan F0rensik Hspital Melaka di sini.

Mengulas lanjut ujarnya, dia mengharapkan Allah melembutkan hati keluarga ‘Adik’ dan sempat meIuahkan rasa syukur kerana urusannya sekeluarga sepanjang berada di Melaka, dipermudahkan.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL