spot_img

Ebit Lew Mlnta M4af Pada Pendvduk Pulau Semp0rna Yang Di Islamkan, B4ntuan Terp4ksa Dihentikan

- Advertisement -

PENDAKWAH bebas, Ebit Irawan Ibrahim Lew atau lebih mesra dikenali ustaz Ebit baru-baru ini meraih perhatian ramai apabila kisahnya yang berjaya membawa satu kampung berjumlah 157 orang dari suku Bajau Laut di Sabah memeluk Islam tular di media sosial.

Tidak terhenti di situ, Ebit juga berikrar yang beliau akan terus membantu penduduk di kawasan tersebut dan kini sedang berikhtiar untuk membina sekolah serta menyediakan ustaz untuk mengajar penduduk di sana.

Namun hari ini berita menyedihkan dikongsi beliau apabila menyatakan misi bantuannya untuk membantu penduduk kepulauan tersebut terp4ksa dihentik4n.

- Advertisement -

“Sayu hati. Saya minta m4af pada penduduk di pulau di Semporna yang saya Islamkan. Saya tidak dapat lagi meneruskan misi bantuan. Saya tangguhkan niat bina sekolah.

“Pagi ini saya dimaklumkan saya tidak dibenarkan untuk ke Pulau-pulau di Semporna dan diminta untuk berhentikan b4ntuan di sekitar kepulauan ini kerana ia menyalahi vnd4ng-vnd4ng.

“Saya juga dimaklumkan yang saya bakal berdepan hukvman dend4 RM100,000 atau penj4r4 tiga tahun,” tulisnya di Facebook.

- Advertisement -

Sementara itu Ustaz Ebit juga turut meluahkan kekes4l4n beliau kerana terpaks4 menangguh pembinaan sekolah dan memohon m4af kepada ustaz dan ustazah yang bakal berkhidmat di sana.

Satu kampung Ustaz Ebit Lew berjaya Islamkan

“Saya minta ma4f. Saya terpaksa menanggvhkan pembinaan sekolah kecil atau pusat kegunaan masyarakat setempat yang saya rancang.

- Advertisement -

“Saya dah beli kayu-kayu. Saya dah kumpul 7 orang guru. Semangat mereka nak mendidik dan menjadi sumber pendapatan mereka. Saya minta maaf yer ustaz ustazah semua,” tulisnya lagi dengan penuh kesal.

Ramai yang bersedih dan menangis termasuk angg0ta yang mengiringi beliau ketika misi bantvan dibuat dan telah dianggap sebagai keluarga.

“Saya terharu sifat baik dan kasih sayang orang Sabah. Macam keluarga sendiri.

“Sayang semua seperti mereka sayang saya. Saya sayang semua. Saya maafkan semua,” katanya.

Menurut Ebit, beliau seterusnya akan ke Tawau, Sabah dan menyempurnakan sedikit svmbangan seperti apa yang telah dijanji.

“Terima kasih semua. Sehingga berjumpa lagi jika ditakdirkan Allah. Saya serahkan segala urusan kepada Allah. Cukuplah kepada Allah orang mukmin itu berserah,” pohon Ebit kepada Yang Maha Esa.

Sumber: Facebook Ebit Lew

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL