spot_img

Ini Punca Sebenar Kenapa Ebit Lew Perlu Hentikan Misi Bantvan Di Semporna

- Advertisement -

Tular berita sedih buat seluruh rakyat Malaysia yang menyokong Ebit Lew memberikan bantvan di Semporna dan mengIslamkan beratus orang di sana berbalas dengan kesedihan apabila Ebit Lew menyiarkan bahawa beliau tidak dapat meneruskan bantvan selepas mendapat am4ran dari pihak kes3lamatan.

Berikutan Perintah Berkvrung ESS-ZONE yang diumumkan pada 29 Januari lalu oleh  Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hazani Ghazali, Ebit Lew terpaksa pulang ke semenanjung kerana khu4tir boleh didend4 RM100,000 atau penjara 3 tahun.

Am4ran ini terpaksa dimaklumkan kepada beliau demi kes3lamatan ketika misi bantvan berjalan kerana dikhuatiri dis3rang oleh kumpulan Abu Sayyaf.

- Advertisement -

May be an image of one or more people and body of water

Perintah berkvrung di kawasan perairan tujuh daerah dalam Zon S3lamat Timur Sabah (ESS-ZONE) dilanjutkan selama 14 hari sehingga 14 Februari.

Pesuruhjaya Polis Sabah, Datuk Hazani Ghazali berkata, perintah berkvrung itu meliputi perairan Sandakan, Beluran, Kinabatangan, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Tawau.

- Advertisement -

Katanya, orang ramai yang tinggal di kawasan berkenaan dil4rang menghampiri atau berada di kawasan diisytih4r antara jam 6 petang hingga 6 pagi.

“Perintah ini diteruskan bagi memastikan kawasan perairan berkenaan tidak dic3roboh pengg4nas yang meng4ncam kes3lamatan penyelidik antarabangsa yang menjalankan penyelidikan dan pelancong asing yang melawat pulau peranginan.

“Maklumat mend3dahkan kumpulan yang menjalankan kegiatan Kidn4pping For R4nsom (KFR) dan kumpulan Abu Sayyaf masih cuba menc3roboh ke kawasan ini untuk melakukan pencvlikan dan lain-lain j3nayah rent4s sempadan,” katanya dalam kenyataan media, hari ini.

- Advertisement -

Gambar hiasan

Hazani berkata, perintah berkvrung itu juga bagi menjamin kes3lamatan dan kesejahteraan rakyat Sabah yang menjadi pengguna perairan dan rakyat berada di kawasan daratan ESS-ZONE.

Katanya, ia juga akan memudahkan penguatkuasaan dan pemantauan terhadap pergerakan bot serta menimbulkan rasa s3lamat serta yakin kepada pengusaha chalet dan nelayan dengan kehadiran pasukan kes3lamatan.

“Saya juga memberi kuasa kepada semua Ketua Polis Daerah di ESSZONE bagi mengeluarkan permit kepada pemohon yang layak bagi tujuan aktiviti perikanan atau ada keperluan mendes4k untuk melalui kawasan perintah berkvrung itu,” katanya.

HAZANI. FOTO Malai Rosmah Tuah

“Polis atau Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) tidak pernah mengh4lang atau mengeluarkan sebarang arahan untuk menghentikan program Ustaz Ebit Lew di kawasan itu,” kata Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hazani Ghazali hari ini.

Malah beliau berkata, polis mengalu-alukan kerjasama mana-mana pertubuhan bukan kerajaan (NGO) untuk menganjurkan program amal kebajikan bagi membantu golongan memerlukan.

Bagaimanapun, menurut Hazani, mereka digalakkan untuk merujuk dengan pihak berkuasa seperti polis dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) terlebih dahulu atas faktor keselamatan semata-mata.

“Kita tidak pernah mengeluarkan sebarang arahan atau tindakan untuk menghalang program yang dianjurkan oleh pihak sukarelawan seperti Ustaz Ebit Lew.

“Ada juga kenyataan yang ditularkan di media sosial mengaitkan perintah berkurung dikuatkuasakan meliputi perairan Tawau, Semporna, Kunak, Lahad Datu, Kinabatangan, Sandakan dan Beluran,” katanya dihubungi.

Hazani berkata, perintah itu dikeluarkan bagi memastikan kawasan perairan berkenaan tidak dic3roboh pengg4nas yang meng4ncam kes3lamatan dan kesejahteraan rakyat Sabah.

“Ia tiada kena mengena dengan program yang dianjurkan sukarelawan atau NGO di mana-mana kawasan di negeri ini.

“Cuma kita minta beliau rujuk dengan pihak berwajib, ia adalah bagi mengenalpasti status pulau dan penduduk terbabit,” katanya.

Terdahulu, kenyataan Ustaz Ebit Lew tular di media sosial yang mendakwa dirinya terpaksa menghentikan misi bantuan kerana tidak dibenarkan melawat ke pulau-pulau sekitar Semporna.

Malah katanya, beliau turut diminta supaya menghentikan bantuan di sekitar daerah berkenaan.

Ebit Lew perlu maklum Pejabat Daerah Semporna

Tiada halangan untuk pendakwah terkenal, Ebit Lew meneruskan misi bantuan beliau tetapi perlu memaklumkan kepada pihak berkaitan sebagai tuan rumah di daerah itu.

Pegawai Daerah Semporna, Suhaimi Ejip berkata, beliau memahami niat ikhlas Ebit Lew tetapi pihaknya tidak menerima kunjungan daripada pendakwah bebas itu sendiri dan hanya memaklumkan tujuannya untuk masuk ke pulau berkenaan selain mahu mendirikan struktur untuk pembinaan sekolah.

“Saya sebagai tuan rumah mengalu-alukan kedatangan beliau dan menghargainya namun apabila kita memasuki ‘rumah’, kita harus mengetvk ‘pintu rumah’ terlebih dahulu, namun beliau tidak datang ke Pejabat Daerah Semporna.

“Sebaliknya hanya memaklumkan jadual perjalanannya melalui pembantu peribadinya dan tidak bertemu secara bersemuka menerangkan tujuan dan jabatan yang mempunyai autoriti yang membenarkan individu atau agensi masuk ke daerah adalah Pejabat Daerah,” katanya ketika dihubungi.

Nak macam-macam info? Jom join group Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL