spot_img

Berlaku Sesuatu Yg “Luar Biasa” Semasa Pengebvmian Adik Amir Buat Ramai Sayu

- Advertisement -

Jnazah seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun, dipercayai menjadi mngsa d3ra selamat dikebvmikan di Jasin, Melaka, tengah hari Isnin.

“Alhamdulillah Zubaidi Amir Qusyairi telah selamat dikebvmikan di Jasin, Melaka,” demikian kata salah seorang ahli keluarga angkat Allahy4rham menerusi laman Instagramnya, tuhfahnazira.

“Babai adik,” ujar Tuhfah Nazira menerusi aplikasi story di Instagram berserta em0ji berbentuk hati dan Iambai tangan.

- Advertisement -

Allahy4rham Zubaidi Amir Qusyairi Abd Malek atau lebih mesra dengan panggilan Amir, selamat dikebvmikan di Tanah Perkubvran Islam Padang Lebar, Slmpang Bekoh di Jasin.

Dilaporkan, jen4zah yang dituntut pada pagi Isnin oleh waris keluarga ibu kandungnya di Jabatan Perubatan Forens1k Hospital Melaka telah dibawa ke Madrasah As Syakirin di Simpang Bekoh untuk dimandikan dan disolatkan sebelum dikebvmikan di tanah perkvburan berkenaan.

- Advertisement -

“Prosesnya sangat mudah diiringi angin, sejuk, tenang”

Keluarga angkat Allahy4rham dihujani ucapan tkziah daripada netizen termasuk mereka yang mengenali keluarga itu.

“Alhamdulillah… pr0sesnya sangat mudah diiringi angin, sejuk, tenang. Anak syurga. Amin,” kata seorang pengikut Tuhfah Nazira.

- Advertisement -

Terdahulu, Tuhfah Nazira memaklumkan bahawa keluarganya berharap agar jen4zah dapat dikebum1kan di Selangor, namun reda dengan keputusan waris untuk mengebvmikan arw4h di Melaka.

Wanita itu turut berharap agar semua pihak mend0akan ibunya, Norlida Abu Hassan agar diberikan kekuatan apabila jen4zah diptuskan dikebvmikan di Melaka, bkan di Rawang, Selangor sebagaimana yang dihajati.

Luahan salah seorang ahli keluarga angkat arw4h di Instagram.

“Doakan umi kuat dengan keputusan di Melaka. Kami sekeluarga tlada hak dan kuasa apa-apa, kami sekeluarga berharap pada kuasa Allah saja.

“Apa yang kami boleh buat melainkan dengan pjuk r4yu kepada pihak sana,” katanya yang memaklumkan bahawa pihaknya telah berusaha untuk mendapatkan keizinan daripada waris agar jenaz4h dikebvmikan Selangor.

“Kami mungkin kalah dengan mereka tentang itu, tetapi kami menang di hati Amir dan semua. Allahuakhbar,” tambahnya.

Untuk rek0d, keluarga Tuhfah Nazira yang menetap di Rawang memelihara Amir selama enam tahun sebelum menyerahkan kanak-kanak tersebut kepada ibu kandungnya yang menetap di Melaka, pada Oktober lalu, selepas wanita berkenaan mahu mengambil semula anak lelakinya itu.

Ibu angkat arw4h, Norlida Abu Hassan, 50, (depan, tiga kanan) memeIuk erat bantal bvsuk milik kanak-kanak itu ketika hadir pada majlis pengebvmian. foto Bernama

Terdahulu, dilaporkan seorang kanak-kanak lelaki berusia tujuh tahun men1nggal dunia selepas dipercayai did3ra ibu kandung dan bapa tirinya, petang Jumaat.

Dalam kejadian kira-kira jam 4 petang, kanak-kanak maIang itu did4kwa lem4s di dalam t0ng air di rumahnya di Taman Krubong Jaya.

Berdasarkan hasil bed4h s1asat, polis mended4hkan terdapat lvka kecil baharu sebesar tiga sentimeter di bahagian belakang kepala kanak-kanak yang mninggaI dunia dipercayai did3ra selain leb4m dan kes4n kec3deraan pada anggota badan mngsa.

Perkara itu dimaklumkan oleh Ketua Jabatan S1asatan Jen4yah Melaka Asisten Komisioner Mohd Sukri Kaman pada Ahad, hasil bed4h s1asat yang dijalankan ke atas mngsa selama kira-kira 11 jam.

“Amir datang, dia cakap cepat kebvmi jgn lambat..”- Mimpi Arwah Amir, Wajah Anak Syurga Itu Tenang Seperti Tidur

Hasrat keluarga angkat untuk menuntut Jenazah Amir tidak kesampaian setelah pihak keluarga kandung bertegas mahu arwah di kebumikan di Melaka.

Namun keluarga angkat redha dengan keputusan waris Amir yang dipanggil Adik. Mereka tetap bersyukur kerana pihak waris memberi kerjasama membenarkan mereka untuk mengiringi pengebumian Amir.

Ketibaan jenazah menggunakan van disediakan masjid kariah Simpang Bekoh itu turut diiringi beberapa ahli keluarga kandung dan keluarga angkat mngsa.

Polis dilihat mengawal ketat kawasan madrasah dan tanah perkuburan dengan hanya ahli keluarga serta beberapa penduduk kampung dibenarkan memasuki kedua-dua lokasi berkenaan.

Wakil media yang membuat liputan pula tidak dibenarkan masuk ke kawasan tanah perkuburan atas permintaan keluarga kandung.

LIVE: Sekitar pengebumian arwah Adik Amir Qusyairi di Tanah Perkuburan Islam Padang Lebar, Simpang Bekoh, Melaka hari ini.

(Temuramah ibu angkat puan Norlida minit ke 58 yang menceritakan anak lelakinya bermimpi arwah meminta mereka untuk disegera pengebumiannya )

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL