spot_img

Al-Fatihah, Datuk Jamali Shadat Telah Menlnggal Dunia Pagi Ini. Cucu Kongsi Detik Detik Terakhir Arw4h.

- Advertisement -

Kuala Lumpur: Pelawak stand up komedi p.opular, Datuk Jamali Shadat, 78, menlnggal dunia, 8.30 pagi, hari ini.

Perkara ini dimaklumkan oleh cucunya Isyraq Ariff Zalull Ariff, 31, kepada Harian Metro.

“Doktor sudah mengesahkan datuk sudah tiada. Urusan pr.oses penge.bumian akan dimaklumkan kemudian,” katanya.

- Advertisement -

Terdahulu, keadaan Jamali u.zur apabila tidak mampu berjalan dan kurang selera makan. Jamali amat terkesan dengan kematlan isterinya, Lela Yacob akibat serangan angin a.hmar pada Jun 2018, sehingga membuatkan dia kem.urungan.

Allahy.arham isterinya menlnggal pada hari pertama Syawal selepas sebulan terlantar di h0spital. Sebelum itu, Jamali dis.erang angin a.hmar dan dijaga oleh isterinya sehingga pulih.

- Advertisement -

“A.rwah nenek buat rumah di Pulau Indah, Klang ini dan rancang nak tinggal dengan datuk. Apabila rumah siap, nenek menlnggal dan hanya j.asadnya dibawa balik ke situ,” kata Isyraq.

Apa yang berlaku membuatkan Jamali amat terkesan kerana segala jadual aktiviti seni dan kehidupannya sebelum ini diuruskan oleh isterinya.

“Selepas itu… dia macam termenung dan k.hayal. Rumahnya bersebelahan dengan rumah bapa saudara saya, Fauzi dan mereka menjaganya,” kata Isyraq lagi.

- Advertisement -

Jamali yang dilahirkan di Bukit Kapar, Klang, Selangor, mempunyai lapan anak dan 39 cucu. Pada zaman kegemilangannya pada 1980-an, pelawak legenda ini cukup dikenali dengan kebolehan melakonkan watak kanak-kanak bernama ‘Atan’ bersama Atuknya serta rakan berbilang kaum.

 

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL