spot_img

Dr Say Mengaku KenaI Wanita Ini. Tapi Penjelasan Dia Mgkin Akan Buat Org Yg Kec4m Wanita Ini Terdiam

- Advertisement -

Sejak beberapa hari lalu orang ramai h4ngat memperkatakan satu vdeo tuIar seorang wanita membuat U-turn berb4haya dan kemudian mem4ki pemandu lain hanya kerana beliau di hon.

Lebih menarik perhatian apabila warganet meng0rek latar belakang wanita terbabit yang dikatakan bekerja sebagai seorang doktor.

Bercakap mengenai kisah tuIar itu, pengacara tanya Doktor, Dr. Say akui mengenali wanita yang bergelar doktor tersebut.

- Advertisement -

Meskipun mengenali wanita tersebut, namun Dr. Say tidak berniat untuk mengulas mengenai apa yang berlaku sebaliknya menjelaskan tugas 1nsan yang bergelar doktor sememangnya penat sejak di peringkat pengajian lagi.

Bukan sahaja penat malah Dr. Say akui menjadi seorang doktor pada awalnya telah menerima tek4nan yang hebat.

” Harini viraI kisah seorang doktor di Twitter. Saya kenal doktor tu tapi leave it at that jela eh.

- Advertisement -

” Saya nak cerita yang pen4t sebenarnya jadi doktor ni. Penat kenapa? Belajar dah penat, 5 tahun medical school yang mana pembelajarannya menyeluruh kena tahu pasal bdan manusia dan pnyakit-pnyakit A sampai Z.

” Habis belajar penat kerja pula, 2 tahun housemanship yang mana tekanan kerjanya toksah cakap, ramai kawan se-houseman saya dapat depressi0n, anx1ety malah ada yang bunvh diri masa housemanship ni,” katanya.

- Advertisement -

Dr. Say berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Beberapa hari lalu, tuIar di media sosial rkaman dashcam memperlihatkan pemandu kereta yang melakukan pusingan U hingga mengakibatkan kesusahan pemandu lain.

Menerusi muatnaik daripada seorang pengguna Twitter dikenali sebagai Fadzli Amin, dia mendkwa bahawa pemandu tersebut merupakan seorang doktor dan telah melakukan prov0-kasi kepadanya selepas melakukan pusingan U.

Meskipun penat, Dr. Say berkata bukan alasan untuk wanita itu mencalarkan kerjayanya sebagai doktor dan dia boleh dikenakan tmdakan tatatertib.

” Kerja private sector pun pen4t sebab kena sentiasa jaga tutur kata, jaga perilaku, jaga a1r muka kang orang cakap “smbong doktor tu tak tengok muka I pun” atau “doktor tu tak check papepun, terus bagi ubat”.

” Sebab orang pandang tinggi profession ser4ng doktor ni. Kalau motivator saIah cakap “cv-rang itu izin Allah” atau artis saIah perilaku Iompat dari balkoni pukul 3 pagi, sekejap je orang move on.

” Tapi kalau doktor buat semua ni, kena dengan ntizen satu hal, satu hal lagi kena tndakan tatatertib yg mungkin jeopardize career dia as a doctor,” jelasnya lagi.

Bukan tujuan untuk mengeIuh atau menyesaI dengan kerjaya doktor yang dipilih namun Dr. Say akui doktor juga manusia biasa tak terlepas dari membuat kesiIapan.

” Saya tak compIain sebab saya yang pilih profession ni. Cuma saya nak rakyat tahu yang doktor juga manusia biasa.

” Kami punyai perasaan, kami merasa pen4t dan kadang-kala kami tak lepas dari melakukan kesaIahan.

” Janganlah terlalu cepat menghvkum kami. I know the power is in your hands to bIame us, to viraI us, to retweet about us but instead of doing all that why don’t u let us know if we are lacking in certain areas so that we can improve ourselves to serve u better?

” Ya saya mengaku yang video itu agak keterlaluan tapi we never know what shes been through lagi-lagi di kala C0V1D-19 ni.

” Instead of bIaming why don’t we focus on getting the C0VlD numbers down k peeps?” nasihatnya.

Individu yang rkam kejadian kena panggil P0lis

Dalam perkembangan terkini, menurut Fadzli, dia diminta untuk datang kebalai  Polis kerana didkwa memandu dalam keadaan yang berbah4ya dan mengeluarkan kata-kata k3sat

Terdahulu pemandu wanita yang videonya tuIar gara-gara mengeluarkan kata-kata kes4t terhadap seorang pemandu lain dalam satu pertngkaran pada Selasa, akhirnya memohon ma4f.

Wanita yang dikenali sebagai Prof Madya Dr Bahariah Khalid itu membuat permohonan m4af menerusi akaun Instagramnya, bahariahkhalid.

“Jika saya saIah, saya minta maaf. Jika saya betul, saya maafkan semua. Spread the p0sitivity (sebarkan p0sitiviti),” tulisnya pada satu posting yang dimuat naik lewat malam Rabu.

Posting tersebut dimuat naik dengan memaparkan gambar bertulis perkataan ‘MAAF’.

Wanita tersebut menjadi perhatlan ramai sejak Selasa, selepas videonya mengeluarkan kata-kata mak1an kepada seorang pemandu lain menjadi tuIar.

Video berdurasi lebih dua minit itu dimuat naik di akaun Fadzmin memaparkan kereta yang dipandu pemuda tersebut hampir sahaja bertmbung dengan kereta yang dipandu seorang wanita yang membuat pusingan U secara melulu.

Pemuda berkenaan kemudian membunyikan hon sebagai tanda tidak berpuas hati, namun tndakan tersebut mengundang rasa beng4ng pemandu wanita berkenaan lantas mengeluarkan kata-kata mak1an.

Menerusi satu video berasingan yang dirakam penumpang keretanya, pemandu wanita dalam lingkungan pertengahan umur itu meng4muk dan mengeluarkan kata-kata kes4t ketika mereka berhenti di lampu isyarat.

Dalam riak wajah m4rah, pemandu wanita berkenaan mendoakan agar pemuda berkenaan dijngkiti wbak C0v1d 19.

Pada mulanya, pemandu wanita berkenaan didkwa merupakan seorang doktor, namun sebaliknya dia adalah staf Universiti Putra Malaysia (UPM).

Universiti Putra Malaysia (UPM) menerusi satu kenyataan pada petang Rabu meIahirkan kekesalan ekoran sikap kakitangan mereka.

Dalam masa yang sama, Hospital Serdang tampil dengan satu kenyataan menaf1kan pemandu wanita berkenaan adalah doktor yang bertugas di hospital berkenaan mahupun kakitangan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Apa kata anda? Kongsikan bersama kami

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL