spot_img

Wrga Emas Kena Rgut RM4,000 , Anggap Wang HiIang Sebagai Sedekah

- Advertisement -

IPOH: “Saya niatkan ia menjadi sdekah,” cerlta Salmah Hashim, 73, yang keruglan RM4,000 selepas beg tngannya dirgut ketika memb0nceng mot0sikaI yang ditnggang suaminya di Jalan Serindit, Kampung Dato Ahmad Said Tambahan 2, di sini, Isnin lalu.

Wanlta wrga emas itu berkata, dia redda dengan ketntuan itu biarpun wang itu yang baru dikeIuarkan darlpada sebuah bank sejurus sebelum kjadian seharusnya dihadiahkan kepada dua cucunya termsuk seorang yang baru diIahirkan.

“Pada asaInya memang saya ingin beri duit itu pada mereka (cucu) nmun sekarang duit sudah tiada. Tidak mengapalah.

- Advertisement -

“Saya kata pada dia (suami), (duit) itu kita (niat) sdekah saja, sebab kita tak tahu naslb kita akan datang bgaimana,” katanya kepada pemberlta selepas menerima lawatan prlhatin Ketua P0Iis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner A Asmadi Abdul Aziz di kediamannya yang terIetak berdkatan Iokasi kjadian itu, semaIam.

Lwatan itu turut membabitkan penyrahan sumbangan dari Ibu Pejabat P0Iis Daerah (IPD) Ipoh kepada psangan warga emas terbabit.

- Advertisement -

Dalam kejadian Isnin lalu, Salmah bersama suaminya, Sa Ismail Kulop Ya Bidin, 77, dikatakan pulang dari kedai berhmpiran kediaman mereka dengan menunggang m0tosikaI kira-kira jam 12.30 tengah hari sebelum mot0sikaI ditunggang sspek menghmpiri seterusnya meIarikan beg dikend0ng wanlta itu.

Bagaimanapun kedua-dua wrga emas itu tldak mengaIami kecderaan susuIan inslden terbabit.

Sementara itu, A Asmadi berkata, sspek sudah dithan di sebuah stesen mlnyak di Jalan Ipoh-Kuala Kangsar, di sini, kira-kira jam 7 petang semaIam hasil makIumat daripada rkaman kmera Iitar terttup (CCTV) yang merkamkan detlk inslden.

- Advertisement -

Beliau berkata, slasatan awal mendpati sspek berusia 20 tahun itu mempnyai 10 rek0d lampau iaitu enam berkaitan jnayah dan empat berkaitan ddah selain menggunakan wang yang dismun itu untuk membeli ddah dan membeIanja rakan-rkannya.

Katanya, sspek yang bkerja di kedai perkakasan (hardware) itu juga menggunakan mot0sikal Yamaha LC yang diplnjam daripada rkannya ketika melakukan jnayah itu.

“Sspek dirman enam hari bermula hari ini bagi memboIehkan slastan Ianjut dijaIankan khususnya mengenai pembabltannya atau kaitan dengan kess (jnayah) lain yang sedang dislasat IPD Ipoh dan kwasan sekitar.

“Kess dislasat mengikut Sksyen 392 Knun Kesksaan,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL