spot_img

Baru Semalam Gadis Beritahu Dapat Mesej Dari Abang Polis, Hari Ini Kena G4nggu Dekat Sek4tan Jalan Raya Sebab Pakaian Dal4m Pula

- Advertisement -

Kuala Lumpur: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyi.asat d4kwaan dua wanita dig4nggu termasuk g4ngguan s3ksual oleh anggota polis yang menjalankan tugas di sek4tan jalan raya (SJR) di lokasi berasingan, baru-baru ini.

Dalam kes di Jalan Duta, di sini, seorang wanita mend4kwa ditanya sama ada memakai baju dalam oleh anggota polis bertugas, selain diberi jaminan tidak akan dis4man jika menunjukkan kepadanya.

Manakala, kejadian lain berlaku di Pulau Pinang apabila anggota polis did4kwa menghantar mesej kepada wanita yang baru diperiksanya ketika melalui SJR dengan tujuan ingin berkenalan.

- Advertisement -

Pengarah Jabatan Integriti Pematuhan Standard (JIPS) Bukit Aman, Datuk Zamri Yahya berkata, pihaknya kini sedang menjalankan s.iasatan kedua-dua d.akwaan berkenaan.

- Advertisement -

“S.iasatan pada masa ini adalah untuk mengenal pasti kedua-dua anggota terbabit berdasarkan keterangan dan maklumat yang ada.

“Bukit Aman sudah menghubungi kedua-dua wanita itu bagi mendapatkan maklumat lebih lanjut mengenai anggota yang did.akwa mengg4nggu mereka bagi membantu siasatan JIPS,” katanya ketika dihubungi BH, hari ini.

Zamri berkata, JIPS akan mengambil tindakan tatat3rtib yang sewajarnya ke atas mereka yang terbabit.

- Advertisement -

“Kes4lahan-kes4lahan sebagaimana yang dinyatakan itu adalah kes4lahan tatakel4kuan yang serivs kerana ianya boleh mencem4rkan imej PDRM.

“Saya ingin mengingatkan pegawai dan anggota polis perlu bersikap profesional dan tidak membuat sesuatu perkara atau melakukan percakapan tidak berkaitan dengan tugas rasmi yang sedang dijalankan pada masa itu,” katanya.

Kedua-dua wanita itu berkongsi hantaran s.ituasi yang dialami mereka ketika melalui SJR menerusi akaun Twitter dan Instagram masing-masing.

Wanita yang dikenali sebagai Sabiyusof memaklumkan dit.han selepas tidak membawa lesen memandu ketika melalui SJR di Jalan Duta, di sini, semasa dalam perjalanan pulang ke Shah Alam selepas mengambil barang di Wangsa Maju, di sini.

Dia juga turut diminta mengemukakan surat kebenaran untuk pergerakan semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), namun menunjukkan kebenaran itu dalam sistem menerusi atas talian dalam telefon bimbit miliknya.

Bagaimanapun, semasa pemeriksaan dilakukan, seorang daripada anggota polis bertanya soalan sama ada dia memakai pakaian dal4m atau tidak, selain turut mend.akwa tidak akan dis4man sekiranya dia menunjukkannnya.

Wanita itu kemudian enggan menuruti permintaan itu, dan meminta anggota polis terbabit mengeluarkan s4man.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Dapatkannya Di Sini NAKSERUM

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL