spot_img

Dah Kenapa Pula Tu. Rakaman Seorang Individu Ini Menjawab Depan Abang Polis Sampai Tak Boleh Buat Apa Apa

- Advertisement -

Akhir-akhir ini kess kem.alangan melibatkan pemandu m.abuk sehingga ada yang mengak.ibatkan kem.atian mencetuskan pelbagai reaksi serta pandangan, mend.esak kerajaan mengetatkan u.ndang-u.ndang berkaitan bagi menanganinya.

Bagaikan inslden bermusim, satu demi satu kess sedemikian dilaporkan baru-baru ini mencetuskan s.entimen dalam kalangan rakyat yang mahukan kerajaan mengambil t.indakan tuntas terhadap individu yang memandu di bawah pengaruh alk.ohol.

Memahami ker.esahan rakyat, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin sebelum ini mengarahkan Kementerian Pengangkutan merangka pindaan A.kta Pengangkutan Jalan 1987 supaya h.ukuman lebih berat dikenakan terhadap individu yang disab.itkan kes.alahan memandu di bawah pengaruh alk.ohol atau d.adah.

- Advertisement -

Ketepikan perbezaan p.olitik kerana ini berkaitan n.yawa manusia dan ak.ibat yang perlu ditanggung waris m.angsa. Apakah kesungguhan politik dalam kalangan pemimpin kita bagi menangani lsu pemandu m.abuk ini?.

Mungkin kita boleh mengambil ikti.bar dan mempelajari pengalaman negara-negara lain yang melaksanakan h.ukuman berat dan dilihat boleh menjadi peng.ajaran kepada orang lain.

- Advertisement -

Negara maju seperti Kanada meletakkan kes.alahan memandu dalam keadaan m.abuk di bawah k.anun je.nayah dengan h.ukuman menyebabkan kem.atian boleh dipe.njara seumur hidup manakala pemandu m.abuk yang menyebabkan kec.ederaan boleh dip.enjara sehingga 14 tahun.

Janganlah Memandu

Seperti sebuah rakaman yang tular di media sosial sejak semalam, dengan lebih 150 rlbu tontonan dilihat seorang individu dikatakan hampir mela.nggar kenderaan namun terba.bas naik di atas taman.

Reaksi Orang Ramai

- Advertisement -

Abam polis tak boleh nk cakap apa. Last, terb.ongkang. Pening Abam polis melayan kerenah manusia macamni.

Mungkin dia ingt tilam dekt rumah dia tu..tu yg trus baring.

Macam tu pon boleh.Tapii,fon apa dia guna untuk recprd?lawa betul gambar..padahal malam.

Duk perati yg keluar dr kereta tu kot kot la berlaku apa apa yg berlaku tetiba yg duduk tu dah xde..kena ulang blk baru dpt tau.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Dapatkannya Di Sini NAKSERUM

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL