spot_img

Allahuakbar, Bukan Camtu Cara Dia Dik. Wahai Ibu Bapa Sekalian Tolong Ajar Sikit Anak Anak Anda

- Advertisement -

Jalan raya adalah tempat yang berb.ahaya terutamanya kepada kanak-kanak. Mereka lebih selamat melintas jalan raya bersama-sama dengan orang yang lebih dewasa.  Orang dewasa perlu memimpin tangan kanak-kanak semasa melintas bagi meng.elakkan sebarang kej.adian yang tidak diingini berlaku.

Sehubungan itu, sebelum melintas, pejalan kaki harus mengenalpasti tempat yang paling selamat untuk melintas seperti tempat melintas yang disediakan, tempat melintas atau persimpangan yang diselia atau dikawal, jejantas dan tempat yang membolehkan trafik dilihat dengan jelas dari semua arah.

Tambahan lagi, pejalan kaki terutamanya bagi golongan kanak-kanak harus mengetahui prosedur yang selamat untuk melintas. Terdapat beberapa langkah tertentu yang perlu dilakukan ketika hendak melintas.

- Advertisement -

Kata kunci yang boleh diingat secara ringkas dalam pr.osedur melintas jalan raya dengan selamat adalah berhenti, lihat, dengar, fikir dan berw.aspada.

Seperti satu rakaman yang tular di media sosial, dilihat pada awalnya seperti tiada apa apa yang akan berlaku sebelum secara tiba tiba seorang kanak kanak dengan berpakaian hitam secara tiba tiba melintas.

Mujur Tak Ada Kereta Sebelah Sana Dik

- Advertisement -

Reaksi Orang Ramai

Budak, orang tua dan biawak. W.aspadalah dengan 3 kateg0ri ni. Aku 4 kali terb.abas motor sebab mereka lintas jalan di luar jangkaan kita.

Awk ni., bawak kereta laju2 , awk slh tau awk patut turun parking kereta tepi jalan kaki bersama kanak2 itu .horeeyyy horeyy semut berjalan 1.. horeyy horeyy.

- Advertisement -

Fuhhh mujur betul budak ni…kalau aku dah tak nampak ape dah….3x ulang video….perghhhh.

Pantas ko buat ek budak….ko tahu x punya dedor lutut kat driver tu nyambil mulut istigfar. Ni semua saalah myvi hitam kenapa dia parking dekat tepi situ.

Budak ni jenis xpenah org ajar cara lintas jalan…jenis belajar sendiri ni.

Secara kesimpulannya, lintas jalan raya dengan selamat dan gunakan kemudahan yang disediakan demi kes.elamatan n.yawa anda sendiri.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

 

Dapatkannya Di Sini NAKSERUM

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL