spot_img

Wanita Langg4r M4ti 8 Remaja Berbasikal Lajak Diarah Bela Diri

- Advertisement -

Johor Bahru: Mahk4mah Tinggi di sini, hari ini, memerintahkan jurujual wanita yang memandu secara melvlu hingga mengakib4tkan kem4tian lapan remaja berbasikal lajak pada 18 Februari 2017, membela diri atas tudvhan berkenaan. Pesuruhjaya Keh4kiman, Dr Shahnaz Sulaiman, membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakw4an berjaya membuktikan kes prima facie, terhadap Sam Ke Ting, 26.

Terdahulu, Ke Ting yang berbaju serba hitam hadir tanpa ditemani ahli keluarga ke perkarangan mahk4mah kira-kira jam 8 pagi tadi. Pada pr0siding itu, pendakw4an dikendalikan Muhammad Syafiq Mohd Ghazali dan Pengarah Pendakw4an Negeri Johor, Tengku Amir Zaki Tengku Abd Rahman manakala Ke Ting diwakili Muhammad Faizal Mokhtar.

Sementara itu, Muhammad Syafiq ketika ditemui selepas pr0siding berkenaan berkata, Mahk4mah Tinggi membenarkan rayuan pihak pendakw4an terhadap perintah pelepasan dan pembebasan oleh Mahk4mah M4jistret pada 28 Oktober 2019.

- Advertisement -

“Tertudvh, Sam Ke Ting diarahkan untuk membela diri di bawah S3ksyen 41 4kta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987,” katanya.

Dalam pr0siding berasingan di Mahk4mah M4jistret, Ke Ting diarahkan untuk membela dirinya pada perbicaraan yang ditetapkan pada 9, 10 dan 11 Mei depan.

M4jistret Zuhainie Zull Kafli, turut mengarahkan Ke Ting supaya dijamin RM10,000 dengan seorang penjamin manakala lesen memandu dan pasport perlu diserahkan pada mahk4mah.

- Advertisement -

Pada 28 Oktober dua tahun lalu, Mahk4mah M4jistret Johor Bahru, melepas dan membebaskan jurujual wanita berkenaan daripada tudvhan memandu secara melvlu hingga mengakib4tkan kem4tian lapan remaja berbasikal lajak berkenaan.

- Advertisement -

M4jistret Siti Hajar Ali dilaporkan membuat keputusan itu terhadap Ke Ting, tanpa memanggilnya membela diri terhadap pertudvhan dihadapinya selepas pihak pendakw4an gagal membuktikan prima facie di akhir kes pendakw4an.

Sepanjang perbicaraan bermula Ogos 2017, 46 saksi pendakw4an dan 214 eks1bit dikemukakan di mahk4mah. Pada 10 November tahun lalu, pihak pendakw4an dilaporkan memf4ilkan notis rayuan terhadap keputusan Mahk4mah M4jistret yang melepas dan membebaskan jurujual wanita itu.

Pengarah Pendakw4an Negeri Johor, ketika itu, Amir Nasruddin, dilaporkan berkata, notis rayuan dif4ilkan pihaknya selepas mendapati dan percaya ada m3rit memf4ilkan notis terhadap beberapa isu. Berdasarkan pertudvhan, wanita itu didakw4 melakukan kesal4han itu di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Bahru, pada 3.20 pagi 18 Februari 2017.

Remaja yang m4ut adalah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14; dan Haizad Kasrin, 16.

Tertudvh didakw4 mengikut S3ksyen 41 (1) 4kta Pengangkutan Jalan 1987 yang memperuntukkan hukvman penj4ra maksimum 10 tahun serta dend4 selain lesen memandu digantvng, sekiranya dis4bit kesal4han.

Keluarga remaja basikal lajak yang terkorb4n dalam tr4gedi pada 18 Februari 2017, mengharapkan pengakhiran dan penutupan terhadap kes berkenaan.

Ibu mangs4, Nur Cahaya Amrun, 40, yang juga ibu kepada Fauzan Halmijan, 13, berkata, keluarga berdepan tek4nan em0si dan tr4uma berikutan dilemp4rkan pelbagai tudvhan termasuk tidak pandai menjaga anak. Katanya, kecaman terutama di social media sangat menggvris hati keluarga mangs4 terkorb4n di saat mereka kehilangan anak yang dijaga sejak kecil.

“Saya diarahkan hadir ke mahk4mah oleh polis semalam. Sebenarnya kami keberatan, namun hadir bagi memberikan kerjasama.

“Sebagai keluarga, kami mahu kes ini ada penutup dan pengakhirannya. Tidak kiralah apa keputusan yang terbaik, kami terima dengan terbuka.

“Anak kami pun sudah empat tahun meningg4l, hari ini pula genap empat tahun tr4gedi berlaku,” katanya ketika ditemui.

Hari ini, Mahk4mah Tinggi, di sini, membenarkan rayuan pihak pendakw4an terhadap perintah pelepasan dan pembebasan jurujual wanita daripada tudvhan memandu secara melvlu hingga mengakib4tkan kem4tian lapan remaja berbasikal lajak oleh Mahk4mah M4jistret pada 28 Oktober 2019.

Pesuruhjaya Keh4kiman, Dr Shahnaz Sulaiman, membuat keputusan itu selepas mendapati pihak pendakw4an berjaya membuktikan kes prima facie, terhadap Sam Ke Ting, 26. Dalam pr0siding berasingan di Mahk4mah M4jistret, Ke Ting diarahkan untuk membela dirinya pada perbicaraan yang ditetapkan pada 9, 10 dan 11 Mei depan.

Tr4gedi menyay4t hati itu berlaku di Jalan Lingkaran Dalam, Johor Bahru, pada 3.20 pagi, 18 Februari 2017. Remaja yang m4ut dalam tr4gedi berkenaan adalah Mohamad Azrie Danish Zulkefli, 14; Muhamad Shahrul Izzwan Azzuraimie, 14; Muhammad Firdauz Danish Mohd Azhar, 16; Fauzan Halmijan, 13; Mohamad Azhar Amir, 16; Muhammad Harith Iskandar Abdullah, 14; Muhammad Shahrul Nizam Marudin, 14 dan Haizad Kasrin, 16.

Sementara itu,seorang lagi ibu mangs4,Faizah Ishak, 45, berkata, besar harapannya supaya kes terbabit selesai segera.

“Saya harap sangat perbicaraan di mahk4mah kelak dapat mencari pengakhiran bagi menuntut keadilan kepada Allahyarham Mohd Sharul Izzwan dan tujuh lagi yang terkorb4n dalam kejadian yang berlaku empat tahun lalu.

“Mak cik dan suami (Azzuraimee Azik, 46) reda dengan kejadian yang menimp4 anak kami itu, kami sentiasa berdoa dan mengharapkan yang terbaik,” katanya.

Nak macam-macam info? Jom join group Nak Kecam Apa Hari Ini?

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL