spot_img

0rang Ramai Angg4p Dend4 RM10,000 Jika Langg4r PKP Terlalv Tinggi

- Advertisement -

K0mpaun berharga 10,000 menanti orang ramai yang didapati ber.s4l4h mel4ng.g4r Per1nt4h Kaw4l4n Pergerakan bermula 11 Mac nanti, lapor Sinar Harian.

Perkara ini difahamkan telah diw4rtakan di bawah Ordinan Darvr4t (Pence.g4han dan Penga.w4l4n Penya.k1t Ber.jangk1t) (Pindaan) 2021, menurut laman Pejabat Peguam Negara.

Antara kesal4h4n yang boleh diken4kan k0mpaun ialah tidak memakai pelitup muka, g4g4l mem4tuhi arah4n penj4r4k4n fizikal, g4g4l menyediakan peralatan merekod butiran pelanggan, rentas daerah/negeri tanp4 kebenaran dan aktiviti pusat hiburan.

- Advertisement -

Manakala bagi syarikat pula, jika didapati bers4l4h melakukan kesal4h4n yang sama boleh dikenakan k0mp0un sebanyak RM50,000.

Mengambil kira situ4si semasa, harga k0mpoun ini dinaikkan bertujuan untuk meminda Akt4 342 atau Akt4 Pen.ceg4h4n dan Pe.ng4w4lan Penya.k1t Berjang.k1t yang dibuat pada tahun 1988.

Komen orang ramai

- Advertisement -

Laporan berita ini sebenarnya sudah mula heb0h sejak bulan lalu lagi di mana Ketua Polis Negara Tan Sri Abdul Hamid Bador berpendapat sudah tiba masanya nilai k0mpaun dinaikkan kerana 1ngkar dan mel4ngg4r prosedur operasi standard (SOP) PKP.

Bagaimanapun, melalui beberapa komen yang dibuat oleh warganet, kebanyakan daripada mereka menyuarakan rasa tidak senang dengan harga k0mpoun yang tinggi.

“Tak perlulah sampai 10k, macam zalim sangat. Setakat 1k pun dah memadai. Setiap manusia kadang-kadang akan melakukan kekhilafan. Sepatutnya kita mendidik dan memperkasakan dengan cara lain. Bukan cara k0mpaun tinggi-tinggi,” kata salah seorang n3tizen.

- Advertisement -

Manakala seorang n3tizen di Twitter mempersoalkan bahawa jika seorang pelajar universiti atau kumpulan B40 dikenakan k0mpoun, bagaimana dia mahu membayar d3nd4 sebanyak itu.

Sebahagian daripada mereka pula ada yang mempers0alkan adakah k0mp0un ini akan bersifat menyeluruh atau berat sebelah.

“Pada aku tek4n4n yang rakyat sedang hadapi sekarang sudah pun berat jangan la dibebankan lagi dengan k0mpaun yang akan membebankan lagi kerana rakyat biasa cukup ‘senang di dapati berrs4l4h’ berbanding dengan golongan vip,” kata n3tizen di laman Facebook.

Manakala salah seorang pengguna Twitter menyatakan dend4 RM1,000 sebelum ini sudah cukup memberi kes4n kepada mereka yang ke.hilangan kerja, manakala dend4 yang tinggi tidak akan meningkatkan kepatuhan orang ramai terhadap SOP.

Namun disebalik ramai yang tidak setvju dengan pening.katan dend4 ini, ada kumpulan yang merasakan bahawa ia adalah sesuatu yang wajar untuk dilakvkan bagi membendvng penye.baran wab4k C0V1D-19.

Kata mereka, langkah ini baik untuk membantu orang ramai dalam mematuhi standard prosedur kesihatan dan mendidik mereka betapa pentingnya untuk mematuhi ar4han ini.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL