spot_img

“Setiap Bulan Asyik Benda Sama, Ikhlas Ke Tak?”, Wanita Terkil4n Bercampur Sedih, Baca Komen Bantvan Penerima Yang Diberi Kepadanya.

- Advertisement -

Dalam keadaan yang serba sukar sekarang ini, ramai yang baik hati untuk memberikan bantvan kepada golongan yang memerlukan.

Namun terkadang ada sesuatu yang tidak terjangka semasa dalam proses memberi bantvan itu.

Menerusi perkongsian Mahani Udit di Facebook, dia menyatakan rasa terkil4n dan sedih terhadap apa yang telah berlaku kepadanya baru-baru ini.

Ikuti perkongsiannya di bawah ini.

- Advertisement -

Baca lah kalau nak baca, terkil4n campuq sedih

Berbuat kebaikan tapi dim4lukan.

2,3 hari ni ummi sibuk dengan mesin-mesin jahit second hand yang ummi tolong kawan-kawan order dan bantu kawan-kawan, urus lori dan macam-macam (boleh tengok post-post ummi sebelum ni).

- Advertisement -

Tiba-tiba semalam dapat call dari seorang hamba Allah, hamba Allah ni memang keluarga susah, ada anak-anak ramai, suami pem4las takmau kerja sedangkan sihat tubuh badan, si isteri duk buat kuih hantar kat kedai-kedai peniaga-peniaga kecik tepi jalan, sejak pkp ni keluarga ni terkesan sangat-sangat sebab banyak kedai tutup dia tak boleh hantaq kuih-kuih dia, dah setahun ummi bantu hantaq makanan setiap bulan ke rumah dia (dalam sebulan dalam dua kali lah ummi hantaq).

Ini inisiatif ummi sendiri dalam membersihkan rezeki ummi saban bulan, ada dalam 10 buah keluarga ummi akan hantaq makanan setiap bulan,(tapi bukan serentak lah).

Selalu barang-barang ummi hantaq macam.

- Advertisement -

Beras, Gula, Bihun, Teluq, Maggie, Susu, Minyak, Sardin, Kicap, Roti Dan Tepung

Dan lain-lain.

Angaran harga RM100 ke RM150 lah juga barang-barang ni untuk 1 keluarga, barang-barang ni memang selalu ada di butiq ummi, ummi beli dan simpan, kadang-kadang time mereka telefon dan memerlukan ummi akan ambil dan topup yang mana kurang dan hantaq kepada mereka.

Tapi semalam dapat call dari hamba Allah ni, kehabisan makanan hari ni pulak ahad, cuti, selalunya akan ramai orang di butiq ummi, ummi tak boleh lah tinggalkan butiq ummi hari ni.

Jadi seawal 7 pagi ummi dah keluaq, ummi ambil ja barang-barang apa yang masih ada di butiq ummi, tak beli tambah apa-apa, selalu ada juga ummi beli ayam atau ikan dalam sekilo dua untuk hantaq sekali tapi disebabkan kalut-kalut ummi tak beli.

Ummi cuma bagi, Teluq sepapan, Beras, Minyak, Kicap, Roti, Maggie, Tepung.

Tak sempat singgah kedai untuk beli barang-barang basah sikit-sikit untuk hantaq ke dia, dalam perjalanan dah lah kena tahan polis dua sekatan, sebab melebihi 10km, tebal muka dengan bawa anak-anak kecik ummi bagi macam-macam alasan kat polis tu Alhamdulilah  terlepas lah sekatan polis.

Bila sampai rumah hamba Allah tu ummi bagi barang-barang pada mereka dan tinggalkan duit tangan RM50 pada mereka untuk mereka beli barang-barang basah, tekan minyak kereta balik kalut-kalut sebab ada banyak kerja lagi umi, janji dengan orang pun banyak yang nak pickup mesin-mesin jahit kat kedai ummi.

Bermula di sini. Selesai semua kerja dalam pukul 12 tengah hari, buka butiq dan mula reb4hkan pungvng ke kerusi ummi, keletihan sambil pegang fon scroll fb ummi.

Tertiba terpandang post status fb hamba Allah tu, dia tangk4p gambaq barang-barang yang ummi bagi dengan caption yang buat hati ummi rasa terhin4, sedih, terkil4n dan kecew4 sangat-sangat.

Gambaq duit rm50 tak pula dia tangkap gmbaq sekali, dia cuma tangkap gambaq barang-barang makanan tu ja.

“Alahai telur ayam lagi, lama-lama boleh jadi muka ayam dah dia dan anak-anak duk hadap teluq ayam hari-hari, setiap bulan benda sama, ikhlas ka tak ikhlas ni nak bagi dan nak tolong?

Kalau nak memberi dan menolong tu biaqlah ikhlas, kami orang-orang susah tapi kami bukan macam lembu yang duk r4gvt rumput setiap hari boleh makan benda sama ja” (antara caption dia kt fb tu)

(Status dia, dia set friend ja blh tengok)

Kalau hampa-hampa kat tempat ummi apa yang hampa rasa ummi bukan lah baik sangat.

Tapi sungguh wei hati ummi ni dirent4p ped1h, berbis4, ger4m, m4lu, terkil4n, kecew4, nak m4k1, nak mar4h, nak sump4h ser4nah dan macam-macam bercampuq aduk dalam 1 masa, last-last mampu nangis ja, sepatah ummi tak komen di post status dia, keletihan yang dirasa terkejar sana sini seawal pgi, last-last air mata jadi teman.

Terus ummi bl0ck, ummi tak mau tambah d0sa ummi, ummi bukan orang yang suka nak g4duh-g4duh dan bising-bising, takmau kebaikan yang dibuat berakhir d0sa ja dapat.

Sebelum ummi bl0ck sempat baca komen-komen kawan-kawan dia, ada yang kata “syukur” rezeki dari Allah.

Dia balas “syukur apanya, benda sama duk dapat, setiap bulan, belilah benda lain pula, kot rasa susah nak beli tingal ja duit, awat kita orang-orang susah ni takleh beli sendiri ke apa kita nak makan, tak pandai guna duit ka sampai perlu macam ni, perlu ka benda sama macam ni setiap bulan, naik muak dah”

Ada yang tanya dari siapa sumb4ngan tu, dia boleh jawab “dari orang tak berapa femes, (siap dia buh #tailorVIRAL macam ummi selalu letak # kat post-post status ummi, mesti orang dapat cari).

Dia smbung lagi “duk cita p0ngp4ng-p0ngp4ng biznes macam hebat, ada yang menyokong status dia dengan ayat “entahlah dah jadi kebiasaan orang-orang yang nak memberi kot, mesti ada teloq, kicap, beras, meegi, macam kita ni orang-orang susah hadap sangat bantvan mereka, macam lembu mereka buat kita orang-orang susah ni, benda yang sama ulang-ulang dapat setiap kali ada svmb4ngan orang-orang, bagi ja duit, ingat kita yang susah-susah ni b0d0h sangat nak guna duit kot”.

Lillahi wei ummi baca komen-komen tu sambil ayaq mata tak stop tau, ger4m sangat-sangat, semua rasa bercampuq aduk.

Selama setahun dah ummi duk bantu mereka duk bagi makanan, malah, masa raya tahun lepas ummi beli baju raya anak-anak dia dan dia dan suami semua melalui online RM600 lebih habis, walaupun tahun lepas PKP ( ummi tak cerita kat orang pun takut dikata ri4k).

Setiap kali dia call kata susah, ummi transfer ke dia paling kurang RM50, dua minggu sekali memang wajib dia call dan tak penah kata ummi tak bagi, makanan pulak sebulan dua kali ummi hantaq atau mereka mai ambil.

Bila jadi macam ni Allahuakbar hati ni tak tergambaq, sampai teri4k sendiri (gambaq di bawah gambaq ummi ambil di butiq ummi, tak perlulah ummi dedahkan dia di fb ni macam mana dia m4lukan ummi, ummi tak mau tambah d0sa m4lukan orang pulak, biaqlah ini jadi hari terakhir ummi bantu mereka sekeluarga).

Tapi apa pandangan orang (kawan-kawan dia) pada umi ramai kawan-kawan dia yang komen tadi, mungkin mereka-mereka search fb ummi melalui #siTAILORviral macam dia komen di post dia tu, dan follow ummi (naik notification kat fb ummi).

Ummi bantu sebab kesian tengok mata anak-anak dia yang kecik-kecik tu rasa macam anak-anak ummi ja, sebab ummi pun ada anak-anak kecik macam tak terurus, d4if, belemuih, susah sangat-sangat.

Saya pun bukan orang kaya tau, masih banyak tangungan saya, hutang-hutang keliling nak kena setel butiq saya satu-satunya punca rezeki saya, tapi saya membantu ni sekadar inisiatif saya bersihkan rezeki saya saban bulan.

Tak serik berbuat kebaikan tapi serik bila kebaikan dibuat barakhir seperti ini.

Sumber: Mahani Bt Udit.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL