spot_img

‘Afiq renung saya sebelum tutup mata selamanya’, Jenaz4h Penerima Hati Pertama Di Malaysia Selamat Dikebumi

- Advertisement -

SUNGAI PETANI, 2 Mac (Bernama) — Jenaz4h penerima hati pertama di Malaysia Mohd Afiq Ikmal Muhammad Zaini, 23, yang meningg4l dunia pagi tadi, selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Masjid Al-Barakah, Kampung Masjid Tik4m Batu dekat sini pada 5.40 petang.

Terdahulu, jenaz4h Mohd Afiq yang meningg4l dunia pada 5.30 pagi di H0spit4l Selayang akibat k0mplik4si hati, tiba di kediaman datuk dan neneknya di Tik4m Batu pada 3.30 petang sebelum disolatkan di Masjid Al-Barakah.

Penderm4 hati Wan Mohd Hafizam Wan Ismail turut kelihatan mengiringi jenaz4h dari h0spit4l itu dan membantu menguruskan pengebumian Allahyarham.

- Advertisement -

Bapa Mohd Afiq, Muhammad Zaini Derahim, 50, berkata anak sulung daripada tiga beradik itu sempat membuka mata dan merenungnya kira-kira 10 minit pada 5.20 pagi sebelum menghembuskan nafas terakhir.

“…dia buka mata sebab sebelum ini dia memang tak buka mata, dia buka mata kedua-dua bel4h, lepas dia tengok saya, dia tutup mata dan dah tak ada (meningg4l dunia),” katanya kepada pemberita selep4s solat jenaz4h anaknya itu selesai.

Muhammad Zaini berkata beliau sedikit terkil4n kerana hajat anaknya untuk memberikan cenderahati kepada jururaw4t dan d0kt0r yang pernah meraw4tnya di h0spit4l tidak tercapai sedangkan Allahyarham sudah menempahnya sebanyak 35 unit.

- Advertisement -

Baca artikel berkaitan: “Murni Sungguh Hatinya,” Arw4h Afiq Sempat Tempah 35 ‘Suprise Box’ Bagi Hargai Jasa Jururaw4t Dan Dokt0r Meraw4tnya

“Sebelum ini, saya tidak tahu benda itu, bila dah dapat tahu perkara ini saya pun rasa sebak kerana hajat dia tak tercapai sebab dia dah bayar deposit RM100. Dia selalu keluar masuk h0spit4l, jadi ada jururaw4t yang baik dengan dia, dia nak bagi macam penghargaan sebab tolong jaga dia.

“Tetapi insya-Allah, saya dah berhubung dengan pembuat cenderahati itu, saya akan ambil dan sambung laksanakan hajat dia,” katanya.

- Advertisement -

Sementara itu, Wan Mohd Hafizam, 45, yang mengetahui pemergian Allahyarham daripada Muhammad Zaini berkata beliau berasa tidak tenang dalam tempoh seminggu dua minggu ini sehingga pernah menj3rit dalam tidur dan kemudian mengalirkan air mata.

“Kali terakhir berjumpa dia (Allahyarham) kelmarin (semalam) petang semasa saya iring wakil daripada TYT Yang Dipertua Negeri Melaka Tan Sri Mohd Ali Mohd Rustam dari Melaka untuk jumpa Afiq.

“Saya ambil peluang untuk jumpa sekali sebab kalau hari biasa, susah sikit nak masuk melawat Afiq, tambahan COVID-19 pula. Semalam saya ambil peluang untuk masuk dan tengok sendiri, luang masa lama juga tengok Afiq… semalam saya cukup tidur, tenang dan tak ada g4ngguan,” katanya.

Mohd Afiq sebelum ini dilaporkan diraw4t di H0spit4l Selayang sejak 13 Feb lepas. Allahyarham menjalani pemindahan hati ketika berusia 14 bulan selepas Wan Mohd Hafizam, yang kini Pegawai Bersekutu Angk4tan Pertah4nan Awam, menyatakan kesediaan menderm4kan sebahagian hatinya.

Nak macam-macam info? Jom join group Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL