spot_img

Tular Kisah Rider GrabFood ᴘᴇᴋᴀᴋ Dan ʙɪꜱᴜ ꜱᴇꜱᴀᴛ, Pelanggan Nekad Jumpa Dan Bagi ‘Hadiah’ Tebus Rasa ‘ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ’

- Advertisement -

Masihkah anda ingat, baru-baru ini tular di media sosial kisah seorang penghantar makanan Grab Food yang mempunyai masalah ᴘᴇɴᴅᴇɴɢᴀʀᴀɴ dan ʙɪꜱᴜ tidak menjumpai rumah pelanggannya?

Kisah sayu ini dialami sendiri oleh penulis dan pendakwah, Bonda Nor sebelum ini. Pada awalnya beliau berasa ʜᴀɪʀᴀɴ dan agak ‘ɢᴇʟɪꜱᴀʜ’ apabila ternanti-nantikan makanannya yang tidak kunjung tiba, ditambah pula dengan beberapa panggilan ‘ᴍɪꜱᴛᴇʀɪ’ yang setelah ‘diangkat’ tiada siapa yang bersuara.

Sedar akan perkara sebenarnya, Bonda Nor ᴍᴇᴍᴏʜᴏɴ maaf kerana terlalu rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ terhadap penghantar makanan orang kurang upaya (0KU) itu dan memberikannya ‘tips’ lebih. Namun rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ itu ternyata masih sukar ᴅɪᴘᴀᴅᴀᴍ.

- Advertisement -

Jadi baru-baru ini, Bonda Nor akhirnya berpeluang menebus rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜɴʏᴀ apabila ‘direzekikan’ dapat berjumpa sendiri dengan penghantar makanan 0KU tersebut. Nak tahu apa yang terjadi pada kali ini? Mari baca ᴘᴇʀᴋᴏɴɢꜱɪᴀɴ Bonda Nor di bawah ini.

[Kapsyen gambar di atas: Nampak tak wajah-wajah ceria di situ? Allahu Akbar. Mereka mungkin tak sesempurna kita, tapi mereka tetap positif dan gembira!]

- Advertisement -

Ingat kisah rider Grab Food yang viral tu? Ya, kisah saya order Yong Tau Fu untuk berbuka puasa. Hampir Maghrib tak sampai-sampai.

Saya ᴘᴇɴᴀᴛ tunggu dia, dia pula ᴘᴇɴᴀᴛ tunggu saya. Saya sentiasa bersedia dengan phone di tangan. Dia juga sedia dengan phone juga.

Dia call, saya jawab. Tapi dia senyap. Dia call lagi, saya jawab lagi. Dan dia senyap lagi. Begitulah sampai 7 kali, sampai saya dah mula geram, dah kenapa dengan rider sorang ni! Dah hampir sejam dok main misscall je ni! Main-main ke apa?

- Advertisement -

Kemudian Allah gerakkan hati saya pada sesuatu. Saya buka apps Grab semula. Rupa-rupanya ꜱᴀʀᴀᴛ chat box di apps Grab dengan mesej dia.

Dia bagitau tak jumpa rumah. Dia bagitau, dia ᴘᴇᴋᴀᴋ dan ʙɪꜱᴜ. Allahu Rabbi. Patutlah dia call saya, tapi senyap saja. Rupa-rupanya dia call banyak kali sebab terharap-harap saya alert dengan chat box.

Saya pula memang tak biasa guna chat box tu sebab biasanya rider kalau tak jumpa rumah akan terus call saja. Jadi, saya tak boleh expect sebab inilah kali pertama saya guna khidmat rider OKU. Saya tak tahu! Subhanallah.

Bila saya dah balas mesej, Alhamdulillah dia berjaya cari rumah. Tapi dia sampai hantar makanan untuk saya berbuka puasa tu masa dah Maghrib. Saya pula dah sedia atas sejadah, nak solat Maghrib dulu sebelum makan. Jadi, tak sempat jumpa dia sebab anak saya yang buka pintu dan ambil makanan tu.

Usai solat, hati saya masih ʀᴇꜱᴀʜ.

Walaupun dah bagi tips pada dia melalui sistem Grab Pay, hati saya tetap rasa tak best. Saya rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ sebab salah sangka pada dia. Dan saya rasa perlu bagitau masyarakat supaya tak buat ꜱᴀʟᴀʜ macam saya. Kena lebih peka pada kemungkinan macam ni.

Jadi saya tuliskan kisah tersebut di FB untuk peringatan bersama. Bahkan saya juga call pihak Grab untuk mengesan siapa rider OKU yang hantar makanan tu.

“Saya nak ucap terima kasih, rider you sangat bagus. Boleh bagi no telefon dia?”

Telefonis itu turut gembira saya memuji rider syarikat mereka.

“Puan order dari Has Yong Tau Fu kan? Nama rider tu Rizuam. Tapi kalau nak nombor telefonnya, saya kena tanya dia dulu ya.”

Saya akur.

Menunggu dari sehari ke sehari. Kecewa sebab tak dapat feedback seterusnya. Namun, Allah Maha Baik. Dia tahu keinginan saya mahu menebus rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ itu.

Apa berlaku?

Tiba-tiba, seorang lelaki bernama Asyraf inbox saya di Facebook.

“Saya kawan Rizuam, rider OKU Kuala Terengganu. Ini nombor telefon dia.”

Ya Allah, ʙᴇʀᴅᴇʀᴀᴜ ᴅᴀʀᴀʜ! Walaupun tulisan tersebut viral, tapi saya tak pernah bagitau nama rider Grab itu.

Jadi bila dia sebut nama Rizuam, maknanya dia memang tahu kisah ini dan dia bercakap benar!

Saya guna nombor yang Asyraf bagi untuk hubungi Rizuam, perkenalkan diri dan meminta maaf berkenaan peristiwa tersebut.

“Saya dan suami nak jumpa Wan boleh ke? Nak sampaikan sikit sumbangan.”

Kapsyen gambar di atas: Bahasa isyarat bukan libat tangan saja, bahkan mimik muka. Ini dia tiga orang sahabat syurga. Ketiga-tiganya Rider Grab Food. Tahniah Grab sebab sediakan peluang kerja untuk orang seistimewa mereka!]

Alhamdulillah, saya sempat umum di grup Akademi Bonda Nor dan team speaker Ekspres-i yang saya nak jumpa rider OKU ini dan ternyata ramai nak selit sumbangan.

“Saya nak ajak kawan saya, boleh? Nak minta dia tolong translate. Dia pun runner Grab Food juga. OKU pendengaran saja, tapi boleh bercakap,” ujar Rizuam.

Rupa-rupanya, Asyraf! Ya, Asyraf yang bagi nombor telefon Rizuam itu pun akan hadir sebagai translator. Masya-Allah, hati saya berbunga-bunga. Rasa lengkap pertemuan kami!

Tuan puan,

Hari ini Rizuam datang jumpa saya dan suami dengan kaki terhincut-hincut. Rupa-rupanya dia baru ᴋᴇᴍᴀʟᴀɴɢᴀɴ balik kerja waktu malam. ᴛᴇʀʟᴀɴɢɢᴀʀ kerbau, katanya.

Sejenis gigih! Masuk kerja jam 10 pagi hingga 10 malam!

“Team runner 0KU memang jenis rajin, bonda. Kami sentiasa ᴋᴇᴊᴀʀ job,” kata Asyraf.

Dan paling saya ꜱᴇʙᴀᴋ bila Asyraf tunjukkan senarai carta ‘top ten’ runner Grab Food Kuala Terengganu. ᴅɪᴍᴏɴᴏᴘᴏʟɪ oleh runner 0KU! Masya-Allah. Allahu Akbar!

Bahkan apabila Rizuam tunjukkan pencapaiannya di sistem pesanan Grab Food, saya teruja melihat lencana pujian. Apa feedback customer? Antara nombor 1 hingga 5, semuanya memilih 5! Wah!

Terus teringat ꜱᴀʟᴀʜ satu komen netizen yang saya baca di posting tulisan viral saya itu, “Dah tahu ᴘᴇᴋᴀᴋ ʙɪꜱᴜ, nak kerja runner buat apa! ᴍᴇɴʏᴜꜱᴀʜᴋᴀɴ orang!”

Ya Tuhan, sedap saja dia mengecam! Kalaulah dia tahu hakikat top 10 runner ini, tentu dia malu sendiri! Ternyata pencapaian team OKU sangat luar biasa, mengatasi runner yang sempurna segala sifatnya!

“Asyraf baca kat mana tulisan yang viral tu? Macam mana Asyraf tau rider tu ialah Rizuam?” soal saya, cuba meleraikan tanda tanya.

“Kami ada grup, bonda. Masa Rizuam nak hantar makanan bonda tu, dia sebenarnya ada order lain juga nak hantar. Jadi dia kalut sikit sebab tak jumpa rumah bonda, sedangkan dia nak hantar juga makanan customer lain. Jadi, dia tanya dalam grup, ada tak sesiapa boleh tolong. Tapi kami semua jauh. Jadi Rizuam pergi hantar order satu lagi tu dulu, lepas tu ᴘᴀᴛᴀʜ balik ke rumah bonda.”

Allahu Akbar. Rupa-rupanya ᴋᴇᴋᴀʟᴜᴛᴀɴ Rizuam lebih daripada yang saya bayangkan! Dahlah kaki ꜱᴀᴋɪᴛ dan hari pula makin nak malam. Rumah saya tak dapat dikesan, kalut fikir nak hantar pada customer lain pula. Kesiannya dia!

Sebelum berpisah, saya sampaikan pada mereka, kata-kata Ustazah Asma Harun yang dituliskannya pada tulisan viral saya itu. Tentang 0KU ᴘᴇᴋᴀᴋ ᴅᴀɴ ʙɪꜱᴜ.

“Mereka sangat mulia, bonda. Mulut mereka tidak pernah ᴍᴇɴʏᴀᴋɪᴛɪ orang lain. Telinga mereka tidak pernah ʙᴇʀᴍᴀᴋꜱɪᴀᴛ.”

Saya lihat wajah Asyraf teruja dan berseri-seri mendengar penghormatan itu. Dan sewaktu melihat dia bersungguh menyampaikan pada Rizuam dan Muhsin kata-kata inspirasi itu dengan menggunakan bahasa isyarat, saya ꜱᴇʙᴀᴋ!

ꜱᴇʙᴀᴋ melihat mereka mengangguk faham dan tampak ceria memahaminya! Ia memancarkan satu kepuasan luar biasa. Allahu Akbar.

Benar kata ustazah, mereka ini kelompok terpelihara. Tak banyak ᴅᴏꜱᴀ.

Sembang-sembang dengan mereka, ternyata memang mereka kuat bekerja. Sebab mereka tak layan games, tak tengok movie.

“Kalau layan games, tak jadi kerja pula nanti, bonda! Terlepas job,” kata Asyraf.

“Habis tu, apa aktiviti masa lapang?”

“Kami suka jalan-jalan, bonda. Suka tengok tempat orang. 2 tahun lepas, ramai-ramai OKU pergi Korea.”

Masya-Allah. Kami yang sempurna ini pun tak sebijak itu mengatur kewangan dan perancangan.

Syurgalah buatmu, anak-anak! Allah uji kamu semua dengan sedikit kekurangan, tapi ternyata kamu tidak pula berputus asa, tidak hidup meminta-minta. Bahkan usaha kamu sangat luar biasa ᴍᴇɴɢᴀʟᴀʜᴋᴀɴ kami yang sempurna sifatnya!

Alhamdulillah, hari ini dapat sampaikan rezeki Rizuam sebanyak RM5000 sumbangan team Akademi Bonda Nor dan team speaker Ekspres-i. Juga saya bagi planner Semangat! dan buku Bahagia Tanpa Syarat.

Begitulah. Rezeki orang gigih dan amanah pada tugas. Sebab sabar satu jam, Allah kirimkan rezeki sampai RM5000. Barakallahu fikum. Semoga terus sukses Rizuam, Asyraf dan Muhsin!

Oh ya, Asyraf ialah Penolong Setiausaha Sukan Persatuan OKU Pekak negeri Terengganu. Ya, dia tak bisu tapi OKU pendengaran. Dia dengar tapi tak jelas. Dia perlu lihat mulut orang yang bercakap, baru dia boleh teka apa yang diperkatakan.

Seronok saya dan suami belajar bahasa isyarat hari ini. Masa Rizuam buat tanduk kat kepala, kami ingatkan dia buat isyarat ᴍᴀʀᴀʜ ᴀᴛᴀᴜ ꜱʏᴀɪᴛᴀɴ. Rupa-rupanya bila Asyraf translate, baru kami tahu Rizuam cerita dia ʟᴀɴɢɢᴀʀ kerbau. Hihi.

Hari yang indah buat kami atas jalinan takdir Allah dan ukhuwah ini. Alhamdulillah.

Sumber: Bonda Nor via Siakap Keli

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

SPONSORED
Dapatkan servis percuma dengan kami khas untuk para wanita saja

Contact Us Now

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL