spot_img

“Abah Kena ᴛɪᴘᴜ Dengan Anak Muda Ni.” Barang RM600 Tapi Caj Sampai RM8000

- Advertisement -

Setiap orang disarankan untuk lebih berhati-hati ketika membeli barangan. Orang ramai juga dinasihati untuk menyelidik terlebih dahulu sebelum membuat pembayaran.

Ini kerana, pelbagai taktik dan ᴛɪᴘᴜ ʜᴇʟᴀʜ telah dilaporkan berlaku terutama bagi golongan yang lebih berumur.

Menerusi seorang pengguna Facebook yang dikenali sebagai Shanor Hijas, wanita ini berkongsi apa yang berlaku kepada ayahnya.

Syarikat menjual produk kesihatan sehingga RM8,000

- Advertisement -

Wanita tersebut meluahkan rasa ɢᴇʀᴀᴍ apabila ayahnya yang berusia 70 tahun ᴅɪᴅᴀᴋᴡᴀ ᴛᴇʟᴀʜ ᴅɪᴛɪᴘᴜ oleh sebuah syarikat yang menjual produk kesihatan.

Difahamkan, ayahnya telah ᴅɪᴛɪᴘᴜ ʜɪᴅᴜᴘ-ʜɪᴅᴜᴘ mengenai harga barangan yang dijual dengan harga RM8,000.

Harga barangan tersebut jauh lebih murah di pasaran

- Advertisement -

Jika dikaji semua barang yang dijual kepada ayahnya jauh berbeza dengan harga barang yang sebenar di pasaran.

Wanita tersebut turut berkongsi lokasi kejadian yang dilaporkan telah berlaku di sebuah pasar raya di Wangsa Maju.

Abah kena ꜱᴄᴀᴍ

Menurut wanita ini, pada mulanya dia terkejut apabila ayahnya menceritakan situasi yang telah terjadi kepadanya.

- Advertisement -

Apa yang lebih ᴍᴇɴɢᴇᴊᴜᴛᴋᴀɴ wanita ini adalah apabila ayahnya tidak mendapat barang secukupnya.

Barang yang dijanjikan tidak seperti mana yang telah diberitahu berikutan masalah kehabisan stok yang dialami oleh penjual itu.

“Abah saya kena ꜱᴄᴀᴍ dengan anak-anak muda ni. Dik, abah akak dah nak 70tahun dik, sampai hati ko ᴘᴇʀᴋᴏᴛᴀᴋ ᴋᴀᴛɪᴋᴋᴀɴ abah akak.”

Bayar air purifier dan foot ᴍᴀꜱꜱᴀɢᴇ sampai RM 8,000

“Suruh abah akak bayar air purifier dengan foot ᴍᴀꜱꜱᴀɢᴇ sampai 8k. Akak google, air purifier brand bodo tu harga rm600 je.”

“Dah la foot ᴍᴀꜱꜱᴀɢᴇ tu dia tak bagi. Dia bagi 2 air purifier. Takde stok katanya.”

Janji macam-macam untuk lariskan jualan

Bercerita lanjut wanita ini turut berkata peniaga ini turut menjanjikan pelbagai barangan percuma namun, semua itu hanyalah ᴅᴜꜱᴛᴀ semata-mata demi melariskan jualan mereka.

“Selamat la abah call dan cerita apa jadi kat dia. Kesian abah, suara dia macam dalam mood terkejut dan blur je.”

“Ye la, mula-mula depa kata kat abah, dapat free gift, alih-alih suruh amek barang sekian2, bayar dulu. Then nanti dapat free gift bagai.”

Jurujual tiada rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ dengan apa yang terjadi

Jelasnya lagi, dia bersama adiknya mengambil keputusan untuk berjumpa dengan jurujual tersebut.

Walau bagaimanapun, jurujual tersebut ketika ditemui tidak menunjukkan sebarang respon rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ dengan apa yang telah terjadi.

“Akak, bab-bab ᴀɴɪᴀʏᴀ family ni, memang tak boleh sabar. Tetiba ᴅᴀʀᴀʜ bertukar jadi ᴋᴀʀɴɪᴠᴏʀ. Lari keluar opis, ajak adik akak, pi amek abah, bawak balik ke eaonbig.”

Tak rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ kat orang tua langsung

“Selamber sangat muka korang ni eh. Takde rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ kat orang tua langsung. Akak tinggal tak ᴛᴀᴍᴘᴀʀ je muka kau 2 orang tadi.”

“Adik akak tu sampai ᴋᴇᴍʙᴀɴɢ-ᴋᴇᴍʙᴀɴɢ ᴘᴇʀᴜᴛ ᴛᴀʜᴀɴ ᴍᴀʀᴀʜ tau. Kenangkan abah asyik bisik kat aku, sabar bincang elok-elok. Fuhh, mengucap jap.”

“Apapun terima kasih pada classmate uitm, ᴀꜱᴘ Md Noq aka azwan ali sebab tolong kami tadi. Terima kasih, abah dah daapt balik duit dia, Alhamdulillah.”

Alhamdulillah duit ayahnya dipulangkan semula

Menurutnya lagi, duit ayahnya sudah dipulangkan semula pada masa yang sama dia turut ᴍᴇɴᴀꜱɪʜᴀᴛɪ orang ramai supaya lebih ʙᴇʀᴡᴀꜱᴘᴀᴅᴀ dengan ᴍᴏᴅᴜꜱ ᴏᴘᴇʀᴀɴᴅɪ yang digunakan oleh penjual ini dalam ᴍᴇɴɢᴀʙᴜʀɪ mata pembeli.

“Akhir kata, pesan kat mak abah kita naa. Depa-depa ni ada ja kat market-market , menunggu ᴍᴀɴɢꜱᴀ orang-orang tua macam mak abah kita.”

Semoga ia jadi ᴘᴇɴɢᴀᴊᴀʀᴀɴ pada semua

“Banyak dah viral makpak orang terkena dengan depa ni. Dalam kita berjaga-jaga, kena kat abah sendiri. Semoga keluarga kita sentiasa dibawah lindunganNya.”

Semoga perkongsian ini mendatangkan manfaat kepada kita semua. Diharap semua pengguna lebih berhati-hati ketika membuat pembelian.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

SPONSORED
Dapatkan servis percuma dengan kami khas untuk para wanita saja

Contact Us Now

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL