spot_img

Dah Lama Motor Dia Berbumbung Tapi Tak Pernah Kena ᴛᴀʜᴀɴ. PDRM Beritahu Sebab Kenapa Kena ꜱᴀᴍᴀɴ

- Advertisement -

Kebelakangan ini jadi riuh-rendah kembali dalam kalangan pengguna dan warga internet tentang motosikal yang diubahsuai apabila pihak berkuasa seperti Polis Trafik dan juga Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) memaklumkan akan mengambil tindakan serta melakukan operasi bagi mengekang atau mengenal pasti mereka-mereka yang melakukan modifikasi berlebihan terhadap motosikal yang digunakan di atas jalan raya, seperti dilaporkan media.

Sebenarnya, ini bukanlah perkara baru. Tak ada apa-apa pindaan akta terbaru yang menyebabkan pihak berkuasa kembali memburu golongan ini. Yang menjadi pemacunya sekarang sudah tentu populariti ubahsuai atau modifikasi motosikal yang kembali hangat ketika ini, antaranya disumbangkan oleh video-video tular yang melibatkan selebriti, yang secara terbuka mencabar kewibawaan pihak penguatkuasa.

Dan, perlu diingat, kuasa memang selalu berada di dalam tangan pihak-pihak seperti JPJ dan polis untuk mereka mengambil tindakan. Sekarang ini apa yang kita saksikan adalah gelombang “pengambilan tindakan” itu tadi – yang dijalankan termaktub kepada Akta Pengangkutan Jalan 1987, pindaan terakhir pada 2006. Sudah tentu mereka-mereka yang melakukan modifikasi berlebihan terhadap motosikal tahu bahawa mereka sendiri telah melanggar peraturan.

- Advertisement -

Kuala Lumpur: Seorang pekerja pemasangan memberi ᴀʟᴀꜱᴀɴ mahu mengelak hujan yang mendorongnya membina ‘bumbung’ pada skuter SYM VTS 200 miliknya sejak tahun lalu.

Malah, ‘bumbung’ yang dibina sendiri oleh lelaki berkenaan turut dilengkapi dengan penggilap cermin (wiper) di bahagian hadapan.

Lelaki berusia 52 tahun itu berkata, dia mengeluarkan modal sebanyak RM 300 bagi membeli ᴋᴏᴍᴘᴏɴᴇɴ digunakan bagi membina bumbung berkenaan.

- Advertisement -

“Bumbung ini saya pasang sendiri sejak tahun lalu kerana mahu ᴍᴇɴɢᴇʟᴀᴋ hujan. Walaupun saya tahu tindakan ini ꜱᴀʟᴀʜ, namun saya yakin ꜱᴛʀᴜᴋᴛᴜʀ ɪɴɪ ᴋᴜᴋᴜʜ.

“Sepanjang ᴛᴇᴍᴘᴏʜ saya pasang ꜱᴛʀᴜᴋᴛᴜʀ ini, saya tidak pernah ᴅɪꜱᴀᴍᴀɴ ᴘɪʜᴀᴋ ʙᴇʀᴋᴜᴀꜱᴀ. Ini adalah kali pertama,” katanya ketika ditemui di Plaza Tol Batu 9 Lebuhraya Cheras-Kajang, di sini, hari ini.

Lelaki berkenaan antara individu yang ᴅɪꜱᴀᴍᴀɴ ᴋᴇʀᴀɴᴀ ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ mengubah suai ꜱᴛʀᴜᴋᴛᴜʀ asal dengan memasang ꜱᴛʀᴜᴋᴛᴜʀ tambahan tanpa kelulusan dalam ᴏᴘᴇʀᴀꜱɪ ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ ᴛᴇᴋɴɪᴋᴀʟ (ᴍᴏᴛᴏꜱɪᴋᴀʟ) ᴅɪ ʟᴏᴋᴀꜱɪ ᴛᴇʀʙᴀʙɪᴛ ʏᴀɴɢ ʙᴇʀᴍᴜʟᴀ 3 ᴘᴇᴛᴀɴɢ ᴛᴀᴅɪ.

- Advertisement -

Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Kuala Lumpur Mohd Zaki Ismail berkata, seramai 50 pegawai dan anggotanya terbabit dalam ᴏᴘᴇʀᴀꜱɪ itu yang berakhir jam 6.30 petang tadi.

“Sebanyak 1,050 motosikal diperiksa dalam operasi itu dengan 150 motosikal diambil ᴛɪɴᴅᴀᴋᴀɴ ᴀᴛᴀꜱ ᴘᴇʟʙᴀɢᴀɪ ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ.

“Dalam operasi itu juga, ᴋᴀᴍɪ ᴍᴇɴɢᴇʟᴜᴀʀᴋᴀɴ 344 ɴᴏᴛɪꜱ ᴀᴛᴀꜱ ᴘᴇʟʙᴀɢᴀɪ ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ ᴛᴇʀᴍᴀꜱᴜᴋ ᴛɪᴀᴅᴀ ʟᴇꜱᴇɴ, ɴᴏᴍʙᴏʀ ᴘᴇɴᴅᴀꜰᴛᴀʀᴀɴ ꜰᴀɴᴄʏ, ᴛᴀʏᴀʀ ᴋᴇᴄɪʟ ꜱᴇʀᴛᴀ ᴜʙᴀʜ ꜱᴜᴀɪ ᴇᴋᴢᴏꜱ,” ᴋᴀᴛᴀɴʏᴀ ᴋᴇᴛɪᴋᴀ ᴅɪᴛᴇᴍᴜɪ ᴅɪ ʟᴏᴋᴀꜱɪ ᴏᴘᴇʀᴀꜱɪ berkenaan, hari ini.

Untuk ᴋᴇꜱᴇʟᴀᴍᴀᴛᴀɴ

Mohd Zaki berkata, ᴏᴘᴇʀᴀꜱɪ ɪᴛᴜ ᴅɪʟᴀᴋꜱᴀɴᴀᴋᴀɴ ʙᴜᴋᴀɴ ꜱᴇᴍᴀᴛᴀ-ᴍᴀᴛᴀ ᴜɴᴛᴜᴋ ᴍᴇɴᴄᴀʀɪ ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ ᴘᴇɴɢɢᴜɴᴀ, namun ia bertujuan untuk memastikan orang ramai mematuhi peraturan ditetapkan.

“Pengguna perlu tahu adalah penting bagi mereka untuk mengikut ꜱᴘᴇꜱɪꜰɪᴋᴀꜱɪ ᴅɪᴛᴇᴛᴀᴘᴋᴀɴ ᴘɪʜᴀᴋ ʙᴇʀᴋᴜᴀꜱᴀ ʙᴀɢɪ ᴍᴇɴᴊᴀᴍɪɴ ᴋᴇꜱᴇʟᴀᴍᴀᴛᴀɴ ketika berada di jalan raya.

“Ini termasuk bagi ᴋᴏᴍᴘᴏɴᴇɴ seperti tayar yang penting untuk kestabilan kenderaan. Jika ia diubah tidak mengikut ꜱᴘᴇꜱɪᴋᴀꜱɪ, ɪᴀ ʙᴏʟᴇʜ ᴍᴇᴍʙᴀʜᴀʏᴀᴋᴀɴ ɴʏᴀᴡᴀ,” katanya.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

SPONSORED
Dapatkan servis percuma dengan kami khas untuk para wanita saja

Contact Us Now

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL