spot_img

Pemuda 5 Hari ʜɪʟᴀɴɢ Lepas COD Handphone Rupanya ᴛᴇʀᴋᴜʀᴜɴɢ Di Melaka Oleh ‘Pembeli iPhone’

- Advertisement -

Beberapa hari lepas, tular di media sosial ᴋᴇʜɪʟᴀɴɢᴀɴ seorang lelaki yang dikenali sebagai Amirul ketika menghantar telefon bimbit kepada pembeli.

Walau bagaimanapun, hari ini Amirul ᴅɪᴛᴇᴍᴜɪ selamat di sebuah rumah di Melaka oleh pasukan polis.

“Sepanjang lima hari ᴅɪᴋᴜʀᴜɴɢ di dalam sebuah rumah di Ayer Keroh, Melaka, saya hanya beberapa kali sahaja makan nasi dan biskut malah kadangkala tidak diberi makan,” kata Muhammad Amirul Shafiq, 25.

- Advertisement -

Muhammad Amirul berkata, dia tidak menyangka lelaki yang ᴍᴇɴᴅᴀᴋᴡᴀ ingin membeli telefon bimbit dijualnya itu akan membawa ʟᴀʀɪ ᴅᴀɴ ᴍᴇᴍᴇʀᴀɴɢᴋᴀᴘɴʏᴀ.

Menurutnya, dia pada mulanya bertemu dengan lelaki terbabit untuk membuat penghantaran tiga unit telefon pintar Apple iPhone 12 berharga lebih RM17,000 di premis perniagaan di Sungai Besi, 7.30 malam Sabtu lalu.

“Saya ketika itu tunggu hampir sejam kerana lelaki itu memberi alasan ingin mengeluarkan wang terlebih dahulu.

- Advertisement -

“Sebaik dia tiba, lelaki itu meminta saya mengikut dia masuk ke dalam keretanya di parkir di bawah banggunan itu kononnya tidak mahu orang nampak ketika mengira wang yang dibawanya itu,” katanya kepada media hari ini.

Katanya, namun ketika berada di dalam kereta itu bersama dua lagi lelaki lain, pembeli itu terus ᴍᴇɴʏᴇᴍʙᴜʀ ᴜʙᴀᴛ ɴʏᴀᴍᴜᴋ ke mata dan ᴍᴇɴᴜᴍʙᴜᴋ ꜱᴇʙᴇʟᴜᴍ ᴍᴇɴɢɪᴋᴀᴛ ᴛᴀɴɢᴀɴ ᴅᴀɴ ᴍᴜʟᴜᴛ ᴅᴇɴɢᴀɴ ᴘɪᴛᴀ ᴘᴇʟᴇᴋᴀᴛ.

“Saya cuba ᴍᴇɴᴊᴇʀɪᴛ ᴍᴇᴍɪɴᴛᴀ ᴘᴇʀᴛᴏʟᴏɴɢᴀɴ ketika itu namun tiada sesiapa yang menyedari sebelum mereka terus bergerak ke sebuah farmasi di sekitar Sungai Besi.

- Advertisement -

“Saya kemudian diberi 10 biji ubat dan ᴅɪᴘᴀᴋꜱᴀ makan menyebabkan mula dalam keadaan ꜱᴇᴘᴀʀᴜʜ ꜱᴇᴅᴀʀ,” katanya.

Menurut Muhammad Amirul, dia kemudian terus dibawa ke rumah di Ayer Keroh, Melaka dan ᴅɪᴋᴜʀᴜɴɢ di dalam rumah itu bersama lelaki lain dipercayai rakan mereka.

“Pembeli ᴛᴇʀʙᴀʙɪᴛ bersama dua lagi lelaki kemudian ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟᴋᴀɴ saya bersama rakan mereka di rumah itu pada Ahad lalu.

“Malah rakannya yang ᴍᴇɴɢᴀᴡᴀʟ saya itu turut ᴍᴇɴʏᴀᴍᴀʀ ᴋᴏɴᴏɴɴʏᴀ dia adalah anggota polis dan ᴍᴇɴᴀʜᴀɴ ꜱᴀʏᴀ ᴋᴇʀᴀɴᴀ ᴍᴇʟᴀᴋᴜᴋᴀɴ ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ,” katanya.

Tambahnya, dia turut bermimpi dirinya ᴅɪꜱᴇʟᴀᴍᴀᴛᴋᴀɴ ᴘᴏʟɪꜱ dan akhirnya menjadi ᴋᴇɴʏᴀᴛᴀᴀɴ ᴀᴘᴀʙɪʟᴀ ᴅɪʙᴇʙᴀꜱᴋᴀɴ ꜱᴇʟᴇᴘᴀꜱ ᴘᴏʟɪꜱ ᴍᴇɴʏᴇʀʙᴜ rumah itu malam tadi.

Sementara itu, bapanya, Sudirman Daek, 50, menerima berita anaknya ᴅɪꜱᴇʟᴀᴍᴀᴛᴋᴀɴ sekitar 12.30 tengah malam tadi.

“Saya bersyukur anak selamat dan berterima kasih kepada pihak polis yang ᴍᴇɴɢᴇꜱᴀɴ ᴅᴀɴ ᴍᴇɴʏᴇʟᴀᴍᴀᴛᴋᴀɴ anak.

“Difahamkan mereka yang melakukan perbuatan itu ke atas anak saya sudah ᴅɪᴛᴀʜᴀɴ polis dan tidak lupa juga saya mengucapkan terima kasih kepada Harian Metro yang menyiarkan berita ᴋᴇʜɪʟᴀɴɢᴀɴ anak,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah ᴄʜᴇʀᴀꜱ ᴀꜱɪꜱᴛᴇɴ ᴋᴏᴍɪꜱɪᴏɴᴇʀ Mohamed Mokhsein Mohamed Zon ketika dihubungi mengesahkan ᴍᴀɴɢꜱᴀ ꜱᴜᴅᴀʜ ᴅɪꜱᴇʟᴀᴍᴀᴛᴋᴀɴ dan akan memberi kenyataan media berhubung kejayaan itu.

Media sebelum ini melaporkan seorang bapa ʙᴜɴᴛᴜ memikirkan nasib anak lelakinya selepas gagal dalam usaha menjejaki lelaki itu sejak dilaporkan ʜɪʟᴀɴɢ di Sungai Besi di sini, pada Sabtu lalu.

Sudirman berkata kali terakhir Muhammad Amirul yang juga peniaga telefon bimbit membuat penghantaran tiga unit telefon pintar Apple iPhone 12 berharga lebih 17,000 kepada seorang pembeli di sebuah premis perniagaan di Sungai Besi, pada 7.30 malam.

Berikutan ᴋᴇʜɪʟᴀɴɢᴀɴ anaknya itu, Sudirman berkata, dia sudah membuat laporan polis pada awal pagi Ahad lalu selepas pelbagai usaha mencari Muhammaad Amirul tidak berhasil.

Dalam pada itu, adik kepada Muhammad Amirul iaitu Amira turut meluahkan perasaannya selepas usaha mencari abangnya sejak lima hari lalu menemui jalan ʙᴜɴᴛᴜ.

Amira di laman sosial Instagramnya berkata, abangnya itu berkelakuan pelik beberapa hari sebelum ᴋᴇʜɪʟᴀɴɢᴀɴɴʏᴀ.

“2 hari before kau ʜɪʟᴀɴɢ , kau pelik sangat sebab tiba2 je kau nak belanja kiteorang makan sbb kau busy xde masa.

“Tapi tiba2 kau belanja makan, kau bungkuskan makanan favourite mama mee celup. And then esoknya kau bagi duit untuk belikan mama mcdonals . Ya allah yu kau mcm tahu2 je benda ni nak jadi.”

Malah beberapa hari lepas, ibu Amirul, Anna Rohana menerusi hantaran di laman sosial Facebook miliknyanya berharap agar anak sulungnya itu pulang ke pangkuan keluarga dengan selamat.

Anna berkata, ᴘᴇɴᴄᴀʀɪᴀɴ Muhammad Amirul atau lebih mesra dipanggil Abang Yu itu masih giat dijalankan oleh seluruh ahli keluarga.

“Mama tunggu Abang Yu balik sayang…Mama tau abang Yu kuat. ʙᴇʀᴛᴀʜᴀɴ sikit saja lagi. Saudara-saudara kita sedang mencari Abang Yu.

“Setiap minit dan jam mama sentiasa mendoakan ᴋᴇꜱᴇʟᴀᴍᴀᴛᴀɴ abang Yu. Semoga Allah sentiasa ᴍᴇʟɪɴᴅᴜɴɢɪ abang Yu.

“Sabar ya sayang, ᴋᴇᴘᴇʀɪᴛᴀɴ yang sedang abang Yu tempuhi adalah ᴋᴇᴘᴇʀɪᴛᴀɴ mama juga. ꜱᴀᴋɪᴛ abang Yu ꜱᴀᴋɪᴛ mama juga.

“Kerana kau adalah ᴅᴀʀᴀʜ ᴅᴀɢɪɴɢᴋᴜ, kau sebahagiaan dari diriku…Ya Allah lindungilah anakku, kembalikanlah dia kepangkuan ku dengan selamat,” tulisnya.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

SPONSORED
Dapatkan servis percuma dengan kami khas untuk para wanita saja

Contact Us Now

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL