spot_img

‘Trend’ Bela Anak Patung Roh Kanak-Kanak, Dikatakan Kembali Hidup Di Malaysia.

- Advertisement -

Jika diperhatikan, banyak juga filem-filem seram yang menggunakan anak patung sebagai pengantara dan diterapkan pelbagai unsur mistik. Sebagai contoh, Annabelle yang digambarkan dalam filem mempunyai wajah yang menakutkan dan gemar menghantui orang sekelilingnya disedari.

Bagi sesetengah negara seperti Thailand, mereka seakan-akan tidak kisah, malah mereka mempunyai budaya yang unik dikenali sebagai anak patung Luk Thep (anak tuhan).

Dah ada kat Malaysia?

Walaupun budaya ini popular di Thailand, namun dikhabarkan bahawa trend ini telah dibawa masuk ke Malaysia. Dilaporkan juga, Luk Thep ini telah mula dilihat dan beberapa amaran sudah tersebar di media sosial agar tidak terlalu mendekati anak patung ini.

- Advertisement -

Sebelum itu, walaupun trend Luk Thep ini terkenal di negara Thailand, namun dikatakan bahawa budaya berkenaan telah lenyap sejak 2016 lagi. Tetapi, seorang wanita dikenali sebagai Mama Ning, menyatakan bahawa dia “menghidupkan” kembali trend ini.

Anak patung buatan sendiri

Dikatakan, Mama Ning juga membuat dan mencipta anak patung dengan meletakkan jiwa atau roh kanak-kanak yang hidup di dalamnya. Patung ini juga dikatakan ᴍᴇɴɢᴀɴᴅᴜɴɢɪ ilmu hitam yang boleh ᴍᴇʀᴀꜱᴜᴋ serta tunaikan hajat yang diminta oleh tuannya.

- Advertisement -

Kena jaga macam budak kecil…

Jelasnya lagi, selepas seseorang itu mengambil anak patung ini mereka seharusnya berjaga-jaga kerana ia seumpama mengambil anak angkat. Anak patung ini perlu dibela seakan-akan menjaga anak sendiri.

Mereka ini perlu diberi makan, mandi, dipakaikan baju dan membawa mereka keluar bersiar-siar seperti menjaga seorang budak kecil.

- Advertisement -

Walau bagaimanapun, masing-masing mempunyai kepercayaan dan pegangan yang tersendiri. Diingatkan juga agar semua orang saling menghormati dan tidak ᴍᴇɴɢʜɪɴᴀ agama yang dianut.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

SPONSORED
We wrap your car. Choose your design at reasonable price!

ᴄᴏɴᴛᴀᴄᴛ ᴜꜱ ɴᴏᴡ >

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL