spot_img

‘Lelaki Pokok’ Paksa Tangannya ᴅɪᴘᴏᴛᴏɴɢ

- Advertisement -

Terdapat pelbagai ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ᴍɪꜱᴛᴇʀɪ yang semakin melular dalam kalangan masyarat dunia. Ini membuatkan kebanyakkan orang sentiasa berwaspada dengan pemakanan dan keadaan sekitar mereka.

Sejak dari tahun 2016, Abul Bajandar atau dikenali sebagai ‘manusia pokok’ telah melalui sebanyak 25 pembedahan untuk ᴍᴇᴍʙᴜᴀɴɢ ᴋᴇᴛᴜᴀᴛ pada tangan dan kakinya di Dhaka Medical College ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ, Bangladesh.

Setiap hari hampir tak tidur malam!

Ingatkan makin sembuh namun hakikatnya bertambah ᴘᴀʀᴀʜ. Bapa kepada seorang anak itu ᴅɪᴍᴀꜱᴜᴋᴋᴀɴ ᴋᴇ ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Januari lalu disebabkan keadaannya bertambah buruk.

- Advertisement -

Bajandar mengalami ketumbuhan ataupun ketuat di tangannya yang menyebabkan kulitnya menyerupai seperti kulit pokok.

Walaupun sudah menjalani banyak ᴘʀᴏꜱᴇᴅᴜʀ ᴅᴀɴ ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ tetapi ketumbuhan itu merebak dengan lebih ᴘᴀʀᴀʜ dan besar!

- Advertisement -

ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ yang dialami oleh Bajandar ini merupakan ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ genetik yang jarang berlaku dan dikenali sebagai ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ epidermodysplasia verruciforis (sindrom lelaki pokok). ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ini menyebabkan ketuat merebak ke seluruh anggota badan serta boleh ʙᴇʀɪꜱɪᴋᴏ menghadapi ᴋᴀɴꜱᴇʀ kulit!

Tak tahan! Nak tangan ᴅɪᴘᴏᴛᴏɴɢ.

Kerana ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ yang dialami, Bajandar mengalami ᴋᴇꜱᴀᴋɪᴛᴀɴ yang tidak dapat ᴅɪᴛᴀɴɢɢᴜɴɢ. Dia membuat keputusan untuk ᴍᴇᴍᴏᴛᴏɴɢ kedua belah tangannya agar ᴋᴇꜱᴀᴋɪᴛᴀɴ tersebut tak dirasakan lagi.

- Advertisement -

Tetapi, ʜᴀꜱʀᴀᴛɴʏᴀ disangkal oleh doktor kerana mereka menjangkakan ketumbuhan tersebut akan merebak dengan lebih besar dan menjadikan keadaan dia lebih ᴛᴇʀᴜᴋ.

Dia turut berkata, dia sanggup ke luar negara untuk mendapatkan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ lanjutan. Namun ekoran kekurangan wang dia terpaksa melupakan hasrat berkenaan.

Sebelum ini, Bajandar telah menerima ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ percuma oleh Perdana Menteri, Sheikh Hasina ꜱᴇʟᴇᴘᴀꜱ keadaan dirinya telah ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ perasaan ꜱɪᴍᴘᴀᴛɪ seluruh negara Banglasdesh.

Diharapkan agar terdapat penyesaian dan badan-badan yang boleh membantu Abul Bajandar untuk ᴍᴇʀᴀᴡᴀᴛ ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ꜱɪɴᴅʀᴏᴍ lelaki pokok berkenaan.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

SPONSORED
Dah tukar warna kereta untuk raya tahun ni?

ᴄᴏɴᴛᴀᴄᴛ ᴜꜱ ɴᴏᴡ >

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL