spot_img

Jangan Buang Kulit Bawang Merah, Lihat Bagaimana Kulit Bawang Buat Tanaman Subur.

- Advertisement -

Bawang merah merupakan salah satu bahan ᴀꜱᴀꜱ dalam ᴍᴀꜱᴀᴋᴀɴ yang wajib ada di dalam dapur kita. Tanpa bawang merah ᴍᴀꜱᴀᴋᴀɴ menjadi seakan tawar dan kurang rasa bagi sesuatu hidangan.

Bawang merah juga amat mudah didapati di kedai-kedai runcit dan pasaraya. Hampir semua ᴍᴀꜱᴀᴋᴀɴ melayu, thailand dan barat menggunakan bawang sebagai bahan ᴀꜱᴀꜱ dalam ᴍᴀꜱᴀᴋᴀɴ.

Namun itu, selain bawang yang menambah ʀᴀꜱᴀ sedap dalam ᴍᴀꜱᴀᴋᴀɴ kulit bawang juga ada banyak manfaatnya. Ramai orang tidak tahu manfaat kulit bawang dan hanya membuang kulitnya begitu sahaja.

Manfaat Kulit Bawang Merah untuk Tanaman

- Advertisement -

Selain bawang yang begitu penting dalam ᴍᴀꜱᴀᴋᴀɴ kita, tanpa disedari kulit bawang juga mempunyai manfaat tersendiri. Kulit bawang dikatakan boleh dijadikan baja untuk menyuburkan pelbagai tanaman.

Ramai pengguna telah mencuba kaedah ini dengan menjadikan kulit bawang baja pokok cili, pokok terung dan pelbagai tanaman lain.

- Advertisement -

Disamping itu juga, anda tidak perlu membeli baja untuk tanaman anda kerana anda boleh menggantikan baja tersebut dengan kulit bawang.

Mari kita lihat beberapa manfaat kulit bawang kepada tanaman anda

1- Kulit bawang tadi mampu membantu menyuburkan tanaman anda

2- Selain itu, ia juga mampu menggalakkan pertumbuhan pucuk baru

- Advertisement -

3- Juga mampu mempercepatkan proses mengeluarkan bunga dan buah

4- Ia mampu ᴍᴇᴍʙᴜɴᴜʜ ʜᴀᴍᴀ ꜱᴇʀᴀɴɢɢᴀ ᴘᴇʀᴏꜱᴀᴋ tanaman

Oleh kerana kulit bawang dihasilkan setiap hari oleh surirumah, maka sudah tentu bekalan baja kulit bawang ini mampu menampung pelbagai jenis tanaman dirumah anda.

Cara-Cara Menjadikan Kulit Bawang Sebagai Baja Tanaman

1- Selepas anda siap ᴍᴇɴɢᴜᴘᴀꜱ kulit bawang untuk ᴍᴀꜱᴀᴋᴀɴ, anda perlu kumpul kulit bawang tersebut.

2- Kemudian, letakkan kulit bawang tadi ke dalam besen.

3- Selepas itu, tuang air ke dalam besen yang berisi bawang tadi.

4- Rendam kulit bawang dengan air selama semalaman.

5- Keesokannya, anda boleh menggunakan air tadi untuk menyiram atau menyembur tanaman anda.

6- Jika anda tidak mempunyai ᴍᴀꜱᴀ untuk melakukannya, anda juga boleh terus meletakkan kulit bawang tadi ke dalam pasu atau tanaman anda.

Jadi, selepas ini ada dapat menghasilkan baja anda sendiri tanpa perlu membelanjakan duit untuk membeli baja tanaman anda.

Walaupun anda hanya seorang surirumah, anda mampu menghasilkan baja yang organik tanpa bahan kimia menbolehkan hasil tanaman selamat untuk dimakan tanpa ᴡᴀꜱ-ᴡᴀꜱ.

Anda tidak perlu lagi ragu untuk memilih baja yang betol dan berkualiti kerana anda boleh menggantikan baja dengan kulit bawang. Anda boleh ucapkan selamat tinggal kepada baja.

Semoga perkongsian ini dapat memberikan manfaat kepada semua pembaca dan membantu anda mendapatkan tanaman yang lebih subur dan sihat terutama untuk golongan yang suka bercucuk tanam.

Semoga tanaman anda berhasil dengan jayanya dan selamat mencuba tip penjagaan tanaman menggunakan kulit bawang ini. Selamat mencuba!

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

SPONSORED
Dah tukar warna kereta untuk raya tahun ni?

ᴄᴏɴᴛᴀᴄᴛ ᴜꜱ ɴᴏᴡ >

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL