spot_img

Membongkar Rahsia Sebalik Dua Lautan Terpisah

- Advertisement -

Beberapa tahun lalu sebuah video yang dimuatnaik di Youtube telah menjadi ᴠɪʀᴀʟ dengan 5,555,516 tontonan dan mendapat hampir 150 ribu perkongsian. Video tersebut ᴍᴇɴᴅᴇᴅᴀʜᴋᴀɴ satu fenomena unik tentang dua lautan yang ᴛᴇʀᴘɪꜱᴀʜ seolah-olah ada dinding lutsinar sedang ᴍᴇɴʏᴇᴋᴀᴛ lautan itu.

Assalamualaikum,

Alhamdulillah setelah sekian lama menunggu video yang bagus tentang ᴍᴀꜱᴀʟᴀʜ dua lautan yang tidak pernah menyatu, akhirnya saya mendapatkan kiriman video yang bagus tentang kebenaran Firman Allah SWT dalam Surah Ar-Rahman ayat 19,20 & 21.

- Advertisement -

Video ini membuktikan kebenaran Surah Ar-Rahman ayat 19, 20, dan 21 yang berbunyi:

Dia membiarkan dua lautan mengalir yang keduanya kemudian bertemu. Antara keduanya ada batas yang tidak dilampaui masing-masing. Maka nikmat Tuhan kamu manakah yang kamu ᴅᴜꜱᴛᴀᴋᴀɴ?

(Q.S. Ar-Rahman:19-21)

- Advertisement -

Dan Dialah yang membiarkan 2 laut yang mengalir (berdampingan); yang ini tawar lagi segar & yang lain asin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang ᴍᴇɴɢʜᴀʟᴀɴɢɪ.

(QS. 25:53)

Inilah video tersebut, yang memperlihatkan aliran dua lautan yang tidak pernah bercampur, seolah-olah ada ꜱᴇᴋᴀᴛ atau dinding yg ᴍᴇᴍɪꜱᴀʜᴋᴀɴɴʏᴀ.

- Advertisement -

Masya Allah, Maha Besar Allah Yang Maha Agung. Ternyata air laut yang tidak bercampur itu benar-benar ada.

Dua lautan yang tidak bercampur itu terletak di Selat Gibraltar, selat yang ᴍᴇᴍɪꜱᴀʜᴋᴀɴ benua Afrika & Eropah, tepatnya antara negara Morocco & Sepanyol.

Semoga bermanfaat untuk bahan tadabbur Al-Quran.

Selat Gibraltar, selat yang ᴍᴇᴍɪꜱᴀʜᴋᴀɴ benua Afrika & Eropah

Apa sebenarnya yang berlaku?

Sememangnya benar bahawa semua perkara yang berlaku adalah atas kuasa dan kehendak Allah SWT. Akan tetapi, adakah terdapat sebarang penjelasan saintifik di sebalik kejadian ᴀɴᴇʜ ini? Untuk pengetahuan anda, lautan yang terletak di Teluk Alaska ini sebenarnya sudah bertahun lamanya ᴅɪᴠɪʀᴀʟᴋᴀɴ. Terdapat juga ramai pakar yang telah memberikan penjelasan lanjut sebelum ini mengapa dan bagaimana fenomena seperti itu boleh berlaku.

Pada tahun 2007, sekumpulan ahli oseanografi telah membuat kajian berkenaan mendapan glasier (glacial sediment) yang dibawa oleh arus perlahan dari persisiran pantai Alaska ke tengah-tengah lautan. Olakan air ini yang berasal dari sungai Copper sepanjang 286 batu di tanah Alaska sememangnya kaya dengan mendapan glasier, bendasing seperti partikel ʟᴇᴍᴘᴜɴɢ ʙᴇʀᴀᴛ (ʜᴇᴀᴠʏ ᴄʟᴀʏ) ᴅᴀɴ ʙᴇꜱɪ (ɪʀᴏɴ).

Menurut ꜱᴀʟᴀʜ seorang profesor dari University of ᴄᴀʟɪꜰᴏʀɴɪᴀ-ꜱᴀɴᴛᴀ ᴄʀᴜᴢ yang menyertai pelayaran itu, Ken Bruland, apabila olakan kecil ini mengalir perlahan-lahan memasuki lautan yang lebih besar, ia akan bergabung dengan ombak dan arus yang lebih deras. Pertembungan inilah yang menghasilkan pusaran dan buih-buih halus.

Tidak benar sama sekali !

Maka, adalah tidak benar sama sekali apabila ada pihak yang mengatakan kedua-dua lautan ini tidak akan bergabung sama sekali. Ia akhirnya akan bergabung, cuma proses yang berlangsung itu adalah secara perlahan tetapi berterusan. Apa yang dilihat oleh mata kasar itu hanyalah pertembungan kedua-dua arus yang terjadi pada momen dan ketika itu sahaja.

Selat Gibraltar, selat yang ᴍᴇᴍɪꜱᴀʜᴋᴀɴ benua Afrika & Eropah

Menurut Ken Bruland lagi, “sempadan” lautan ini juga sentiasa berubah-ubah lokasi, bergantung kepada tahap ᴋᴀɴᴅᴜɴɢᴀɴ mendapan dan arus ombak yang dibawa angin.

Jadi, sekiranya ada rakan yang menceritakan kepada anda tentang keajaiban lautan yang tidak bercampur ini, bolehlah anda pula bantu mereka dengan ᴍᴇᴍʙᴏɴɢᴋᴀʀᴋᴀɴ rahsia dan ᴘᴇɴᴊᴇʟᴀꜱᴀɴ ꜱᴀɪɴᴛɪꜰɪᴋ di sebaliknya.

Video:

Komen-komen netizen berkenaan video lautan ini:

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

SPONSORED
Dapatkan FREE servis kenderaan setiap hari Khamis hanya di FE GARAGE!

ᴄᴏɴᴛᴀᴄᴛ ᴜꜱ ɴᴏᴡ >

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL