spot_img

Demi Raih Keuntungan, Peniaga Jual Snek Ketum Celup Tepung

- Advertisement -

Seperti yang ramai sedia maklum, Negeri Kedah adalah merupakan negeri yang terbesar pembekal daum ketum di Malaysia. Tetapi mereka yang menyimpan atau memiliki daun berkenaan boleh ᴅɪᴅᴀᴋᴡᴀ serta dikenakan ʜᴜᴋᴜᴍᴀɴ.

Bagi meraih keuntungan, kini terdapat pula pihak yang dilaporkan menjual snek daun ketum sama seperti kerepek atau rempeyek daun bayam. Agak menarik lagi, daun ketum ini dijual dalam bentuk snek dan bergoreng. Malah, ‘snek’ ini seakan-akan menyerupai seperti kerepek ataupun rempeyek daun bayam.

Berbagai cara orang sekarang dalam mendapatkan duit.

Daum ketum ini pada mulanya akan dicelup kedalam bancuhan tepung dan kemudiannya digoreng sehingga garing. Perkara ini dihidu dan dikesan oleh ᴀɢᴇɴꜱɪ ᴀɴᴛɪ ᴅᴀᴅᴀʜ ᴋᴇʙᴀɴɢꜱᴀᴀɴ (AADK) Negeri Kedah yang dilakukan di Pulau Pinang.

Daun ketum dicelup dalam tepung sebelum digoreng.
- Advertisement -

“Cara penghasilannya ialah dengan mencelup daun ketum ke dalam tepung dan kemudian digoreng hingga rangup sebelum dimakan seperti snek,” kata Pengarahnya, Mohammed Nazer Mustafa.

AADK juga bimbang jika perniagaan ini adalah antara salah satu tektik terbaru dan sebagai percubaan sama ada mendapat permintaan sebelum diperluaskan ke kawasan yang lain.

Beliau juga khuatir kaedah ini akan merebak ke Kedah yang merupakan negeri yang mempunyai kawasan tanaman ketum terbesar di negara ini.

Keadaan selepas digoreng.
- Advertisement -

Perkara yang terjadi ini sememangnya membimbingkan pihak berkuasa. Sekali imbas, ‘snek’ ini seperti tiada beza dengan rempeyek daum bayam!

“Kita khuatir produk baharu ini akan menjadi ‘test market’ sebelum diperluaskan ke kawasan lain. Mereka mungkin nak uji kaji terlebih dahulu untuk mengetahui sama ada terdapat permintaan tinggi atau tidak,” katanya.

Pada masa yang sama beliau menyarankan agar kerajaan segera meletakkan bahan ketum di bawah Akta ᴅᴀᴅᴀʜ ʙᴇʀʙᴀʜᴀʏᴀ 1952 bagi membolehkan tindakan diambil terhadap individu yang menanam pokok ketum.

- Advertisement -

“Sekarang kita tak boleh ambil tindakan terhadap pengusaha ketum kerana menanam ketum bukan merupakan satu ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ. Jika memetik daun ketum baru merupakan satu ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ.

“Jadi antara tektik yang pengusaha ketum gunakan ialah individu yang mahu membeli ketum, mereka perlu memetiknya sendiri. Dengan cara ini pengusaha tidak akan dikenakan tindakan undang-undang jika serbuan pihak penguat kuasa dilakukan,” jelasnya.

Mohammed Nazer berkata, kini terdapat 81 pengusaha ketum di Kedah, 40 orang di Padang Terap, Kubang Pasu (17), Kota Setar dan Pokok Sena (13), Baling (10) dan Sik (1).

Malaysia meletakkan kesalahan penyalahgunaan ketum di bawah ꜱᴇᴋꜱʏᴇɴ 30(3) Akta ʀᴀᴄᴜɴ 1952 yang memperuntukkan ᴅᴇɴᴅᴀ ᴍᴀᴋꜱɪᴍᴜᴍ ʀᴍ10,000, ᴘᴇɴᴊᴀʀᴀ ᴍᴀᴋꜱɪᴍᴜᴍ empat tahun atau kedua-duanya tetapi bagi kebanyakan kes, ᴘᴇꜱᴀʟᴀʜ ʜᴀɴʏᴀ ᴀᴋᴀɴ ᴅɪᴅᴇɴᴅᴀ.

Orang ramai diseru untuk sentiasa berhati-hati dan laporkan kepada pihak berkuasa jika mengetahui maklumat lanjut mengenai penjualan snek ketum celup tepung ini.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL