spot_img

Bayi Di ᴅᴇʀᴀ Selama 9 Bulan ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ ᴅᴜɴɪᴀ

- Advertisement -

Bagai mahu ᴘᴇᴄᴀʜ ᴋᴇᴘᴀʟᴀ membaca satu persatu ᴘᴇɴᴅᴇʀᴀᴀɴ yang dilakukan ibu angkat kepada bayi berusia 16 bulan ini, Baby Jung In mengalami ᴘᴀɴᴋʀᴇᴀꜱ ᴘᴇᴄᴀʜ, ᴛᴇᴍᴘᴜʀᴜɴɢ ᴋᴇᴘᴀʟᴀ ʀᴇᴛᴀᴋ, tulang bahu ᴘᴀᴛᴀʜ, tangan kaki ᴘᴀᴛᴀʜ, tulang ʀᴜꜱᴜᴋ ᴘᴀᴛᴀʜ, malah ada yang tumbuh semula tanpa diberi rawatan sepatutnya.

ᴘᴇʀʙɪᴄᴀʀᴀᴀɴ pertama sudahpun berlangsung pada 13 Januari lalu, dan tarikh ᴘᴇʀʙɪᴄᴀʀᴀᴀɴ kedua bakal berjalan pada 17 Februari nanti. Warga dunia kini menggesa agar ᴛɪɴᴅᴀᴋᴀɴ diambil memandangkan tiga laporan telah dibuat namun tiada tindakan lanjut.

Baby Jung In seorang bayi comel dan periang. Diserahkan berusia seawal lapan hari kepada rumah kebajikan sebelum diambil sebagai anak angkat oleh pasangan Jangha Yeong dan Ahn Seoung Un.
- Advertisement -

“13 Januari 2021 ᴘᴇʀʙɪᴄᴀʀᴀᴀɴ pertama sebutan kes, sebut satu-satu ᴋᴇꜱᴀʟᴀʜᴀɴ apa yang mak angkat baby ni dah buat. Akan ada ᴘᴇʀʙɪᴄᴀʀᴀᴀɴ kedua dan ketiga. 17 Februari 2021 adalah tarikh ᴘᴇʀʙɪᴄᴀʀᴀᴀɴ kedua.

“Sekarang orang luar dah boleh hantar petitions. Ada yang nak join tak? Boleh PM saya untuk saya sertakan alamat saya. Nak kumpul banyak and hantar sekali terus ke sana.

“Saya tanya jugak pasal hantar petitions by email tp dah terbaca dekat page lain buat masa ni email tak diterima. Benda ni serius, bukan orang Korea je ᴍᴀʀᴀʜ, satu dunia ᴍᴀʀᴀʜ termasuk saya sendiri,” tegas seorang warga Internet.

- Advertisement -

Berita ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ baby Jung In ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ ᴋᴇᴍᴀʀᴀʜᴀɴ warga dunia. Petition kini dibuka untuk dihantar ke ᴍᴀʜᴋᴀᴍᴀʜ Korea Selatan.

“Tak terbayang penderitaan yang ᴅɪᴛᴀɴɢɢᴜɴɢ. ᴅɪᴅᴇʀᴀ dalam tempoh yang lama (271 hari) sehingga ᴍᴀᴛɪ. Punca ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ adalah dari ᴘᴀɴᴋʀᴇᴀꜱ ʏᴀɴɢ ᴘᴇᴄᴀʜ, hanya beban sebanyak 3800-4200 Newtons sahaja yang mampu menyebabkan ᴘᴀɴᴋʀᴇᴀꜱ dalam abdomen baby ᴘᴇᴄᴀʜ dan ini bersamaan berat seorang wanita dewasa yang berdiri dari atas sofa mel0mpat ᴘɪᴊᴀᴋ ᴘᴇʀᴜᴛ bayi yang baring di lantai.

“ᴛᴇᴍᴘᴜʀᴜɴɢ ᴋᴇᴘᴀʟᴀ ʀᴇᴛᴀᴋ, tulang bahu ᴘᴀᴛᴀʜ, tangan kaki ᴘᴀᴛᴀʜ, tulang ʀᴜꜱᴜᴋ jugak banyak ᴘᴀᴛᴀʜ dan ada yang tumbuh semula tanpa diberi rawatan sepatutnya.

- Advertisement -

“Baby Jung In ᴅɪᴅᴇʀᴀ fizikal dan ᴍᴇɴᴛᴀʟ oleh ibu angkatnya, dia juga tidak diberi makan dengan betul sehingga menyebabkan kekurangan nutrisi.

“ᴅɪᴋᴜʀᴜɴɢ dalam bilik gelap, dibiarkan ᴍᴇɴᴀɴɢɪꜱ sehingga tidur keletihan, disuap makanan panas yang baru keluar dari microwave, diberi makan cili, sering ᴅɪᴛɪɴɢɢᴀʟ bersendirian di dalam kereta, ᴅɪꜱɪᴍʙᴀʜ ᴀɪʀ ᴘᴀɴᴀꜱ.

“Baby Jung In juga seperti ᴅɪᴘᴜᴋᴜʟ dengan objek ᴋᴇʀᴀꜱ dan besar dalam keadaan tangan ᴛᴇʀɢᴀɴᴛᴜɴɢ sampai ada ᴋᴇᴄᴇᴅᴇʀᴀᴀɴ ᴛᴇʀᴜᴋ di bahagian ketiak. Jangan pernah kita lupa apa yang terjadi dekat baby ni. Teruskan berdoa moga keadilan berpihak pada Jung In. Moga Allah mendengar setiap satu doa dari hambaNya.

Ini merupakan contoh surat petition. Tiga lap0ran telah dibuat sebelum ini namun tiada tindakan lanjut. Laporan pertama oleh cikgu taska pada 29 Mei 2020. Laporan kedua oleh rakan kepada ibu angkat baby Jung In sendiri pada 29 Jun 2020 apabila bayi ᴅɪᴛɪɴɢɢᴀʟᴋᴀɴ sendirian di dalam kereta keluarga angkat nya dan terakhir oleh doktor pakar kanak-kanak yang mengesahkan bayi ini kekurangan nutr1si dan ada kesan ᴘᴇɴᴅᴇʀᴀᴀɴ pada 26 September 2020.

Badan baby Jung In daripada bahagian tepi. Doktor cuba mencari bentuk ᴘᴀɴᴋʀᴇᴀꜱ namun tidak dijumpai kerana telah ᴘᴇᴄᴀʜ. Menurutnya selama 10 tahun menjadi pakar perubatan, dia belum pernah menemui kes ᴘᴀɴᴋʀᴇᴀꜱ ᴘᴇᴄᴀʜ walaupun ᴍᴀɴɢꜱᴀ ᴋᴇᴍᴀʟᴀɴɢᴀɴ teruk. ᴘᴀɴᴋʀᴇᴀꜱ ialah organ dalaman manusia yang paling belakang sekali kedudukannya dan hanya ʙᴇʙᴀɴ yang sangat tinggi sahaja mampu mengakibatkan ᴘᴀɴᴋʀᴇᴀꜱ bayi tersebut ᴘᴇᴄᴀʜ.

Gambar daripada bahagian atas. Hitam : Gas dalam badan kesan daripada ᴘᴀɴᴋʀᴇᴀꜱ ʏᴀɴɢ ᴘᴇᴄᴀʜ. Bebanan sebanyak 3800-4200 newtons sahaja yang mampu mengakibatkan ᴘᴀɴᴋʀᴇᴀꜱ bayi ᴘᴇᴄᴀʜ dan ini bersamaan ʙᴇʀᴀᴛ seorang wanita dewasa yang berdiri mel0mpat daripada atas sofa ᴍᴇᴍɪᴊᴀᴋ ᴘᴇʀᴜᴛ bayi yang baring di atas lantai. ꜱᴜꜱᴘᴇᴋ ᴍᴇɴᴅᴀᴋᴡᴀ anaknya bermain, mel0mpat dan ᴍᴇᴍɪᴊᴀᴋ ᴘᴇʀᴜᴛ Jung In.

Sinaran X tulang ʀᴜꜱᴜᴋ baby Jung In menunjukkan ᴋᴇᴄᴇᴅᴇʀᴀᴀɴ tulang ʀᴜꜱᴜᴋ bayi ᴍᴀʟᴀɴɢ itu.
Kedua-dua tangan dan tulang bahu ᴘᴀᴛᴀʜ.


Keadan Baby Jung In yang penuh kesan ᴋᴇᴄᴇᴅᴇʀᴀᴀɴ.

Ini merupakan program televisyen Korea yang ditayangkan Oktober 2020 beberapa hari sebelum baby Jung In pergi. Rancangan ini berkisar keluarga yang mengambil anak angkat. Terdapat kesan ʟᴇʙᴀᴍ di bahu kanannya.

Gambaran cara ibu angkat Jung In mendukungnya, ᴍᴇʀᴀɴɢᴋᴜʟ leher dan membawa masuk ke dalam lif. Baby Jung In diletakkan di tempat pemegang. Malah terdapat sebuah lagi rakaman CCTV menunjukkan ꜱᴜꜱᴘᴇᴋ ᴍᴇɴᴏʟᴀᴋ kereta sorong bayi dengan kuat sehingga ᴍᴇʟᴀɴɢɢᴀʀ dinding lif.

Hari-hari terakhir Baby Jung In di taska. Dia kelihatan sangat ʟᴇᴍᴀʜ dan tidak mampu berdiri. Guru bergilir-gilir memegangnya dan cuba membuat Jung In berdiri namun dia tidak mampu. Malah si kecil ini sudah tidak ʙᴇʀᴅᴀʏᴀ untuk makan.

Update: Petition boleh dihantar terus ke alamat emel [email protected] untuk tindakan lanjut.

Sumber : Facebook Adibah Najib

Nak macam-macam info? Join group Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL