spot_img

Anak ꜱᴀɴɢɢᴜᴘ ᴘᴇɴᴊᴀʀᴀᴋᴀɴ Ibu, Hanya Sebab Bagi Saudara ᴘᴀᴋᴀɪ Motorsikal

- Advertisement -

Di Indonesia, hanya kerana ꜱᴇʙᴜᴀʜ motorsikal seorang lelaki sanggup ᴍᴇʟᴀᴘᴏʀᴋᴀɴ ibu ᴋᴀɴᴅᴜɴɢɴʏᴀ kepada polis, sebab ꜱᴀᴋɪᴛ ʜᴀᴛɪ ibunya bagi saudara lain guna motorsikal ᴛᴇʀꜱᴇʙᴜᴛ.

Tidak bersetuju dengan tindakan lelaki ᴛᴇʀꜱᴇʙᴜᴛ, Ketua ꜱɪᴀꜱᴀᴛᴀɴ ᴊᴇɴᴀʏᴀʜ (ᴜɴɪᴛ ꜱɪᴀꜱᴀᴛᴀɴ ᴊᴇɴᴀʏᴀʜ) Polis ʟᴏᴍʙᴏᴋ Tengah, Priyo Suhartono, ᴍᴇɴᴏʟᴀᴋ laporan yang telah dibuat terhadap ibu berkenaan.

Polis minta anak ᴅᴇʀʜᴀᴋᴀ ᴍɪɴᴛᴀ ᴍᴀᴀꜰ pada ibu

Pegawai polis ᴛᴇʀꜱᴇʙᴜᴛ menyifatkan tindakan itu tidak seharusnya dilakukan oleh seorang anak, malah dia ꜱᴀɴɢɢᴜᴘ membayar harga motorsikal asalkan lelaki itu ᴍᴇʟᴜᴛᴜᴛ meminta ᴀᴍᴘᴜɴ daripada ibunya.

ᴊᴜᴀʟ tanah ᴘᴜꜱᴀᴋᴀ RM 60 ribu, bagi mak RM 4 ribu lebih jer

- Advertisement -

Difahamkan, lelaki ᴍᴇɴᴊᴜᴀʟ tanah warisan ayahnya bernilai Rp 200 juta, kalau ikut matawang Malaysia RM60,217. Tapi dia cuma bagi ibunya Rp 15 juta bersamaan RM4,516.

Si ibu pun gunakan duit untuk beli sebuah motorsikal untuk kegunaan ahli keluarga yang lain. Daripada situlah, lelaki itu ᴍᴇɴᴜᴅᴜʜ ibunya cuba untuk ᴍᴇɴʏᴇᴍʙᴜɴʏɪᴋᴀɴ motosikal ᴛᴇʀꜱᴇʙᴜᴛ daripadanya.

ᴍᴇɴɪᴛɪꜱ air ᴍᴀᴛᴀ ibu

- Advertisement -

Di dalam video yang ᴛᴜʟᴀʀ itu, dilihat ibu ᴛᴇʀꜱᴇʙᴜᴛ mengalir air mata melihat anaknya sendiri ꜱᴀɴɢɢᴜᴘ mahu ᴍᴇɴɢʜᴜᴍʙᴀɴɴʏᴀ ke dalam ᴘᴇɴᴊᴀʀᴀ hanya kerana ᴛᴜᴅᴜʜᴀɴɴʏᴀ yang tidak ʙᴇʀᴀꜱᴀꜱ itu.

Menurut ibu itu, ʜᴜʙᴜɴɢᴀɴ dia dan anak lelakinya itu memang agak ᴅɪɴɢɪɴ. Malah, anaknya pernah ᴍᴇɴɢᴜꜱɪʀ dia keluar daripada rumah.

- Advertisement -

Apa punya perangai la anak macam itu sudah la dia dah kaut banyak duit hasil jual tanah ᴘᴜꜱᴀᴋᴀ, tapi masih juga nak bersikap ᴛᴀᴍᴀᴋ dengan ibu sendiri. ʙᴇʀᴍᴀᴛɪᴀɴ-ᴍᴀᴛɪᴀɴ ibu ᴍᴇʟᴀʜɪʀᴋᴀɴ dia, begitu cara dia ʙᴀʟᴀꜱ jasa ibu.

Sebuah akhbar ᴍᴇʟᴀᴘᴏʀᴋᴀɴ kejadian ini.

ᴛʀɪʙᴜɴ ɴᴇᴡꜱ – Kisah seorang polis ᴍᴇɴᴏʟᴀᴋ ʟᴀᴘᴏʀᴀɴ seorang kanak-kanak yang mahu ᴍᴇᴍᴇɴᴊᴀʀᴀᴋᴀɴ ibunya telah menjadi ᴠɪʀᴀʟ di media sosial.

Dia adalah Ketua Unit ꜱɪᴀꜱᴀᴛᴀɴ ᴊᴇɴᴀʏᴀʜ Polis ʟᴏᴍʙᴏᴋ Tengah, AKP Priyo Suhartono.

Sebenarnya, AKP Priyo bersedia ᴍᴇᴍᴘᴇʀᴛᴀʀᴜʜᴋᴀɴ kedudukannya sehingga lelaki yang bernama M itu ᴍᴇᴍɪɴᴛᴀ ᴍᴀᴀꜰ kepada ibunya dan tidak ᴍᴇᴍᴀᴛᴜʜɪɴʏᴀ.

AKP Priyo menjelaskan bahawa tindakannya dilakukan kerana dia ᴇɴɢɢᴀɴ jika ᴍᴀꜱᴀʟᴀʜ anak dan ibu dibawa ke saluran ᴜɴᴅᴀɴɢ-ᴜɴᴅᴀɴɢ.

Dia meminta agar perkara itu dibincangkan secara ʀᴀᴍᴀʜ.

Priyo menjelaskan bahawa ᴘᴇʀꜱᴇʟɪꜱɪʜᴀɴ itu bermula ketika anaknya, M, menjual tanah yang diwarisi ayahnya dengan harga Rp200 juta.

Dari hasil penjualan wang ini, ibu kemudian diberi bahagian sebanyak Rp 15 juta.

Wang itu kemudian dibeli oleh ibu untuk membeli motosikal.

Kerana seorang abang ingin menggunakannya, motosikal itu kemudian ᴅɪᴛɪɴɢɢᴀʟᴋᴀɴ di rumah anda.

Mengetahui hal ini, M ᴋᴇʙᴇʀᴀᴛᴀɴ dan ᴍᴇɴᴜᴅᴜʜ ibu saya ᴍᴇɴɢɢᴇʟᴀᴘᴋᴀɴ motosikal.

“Anak itu (M) menjual tanah ayahnya seharga Rp 200 juta, ibunya diberi Rp 15 juta, lalu membeli motor ibunya. Kemudian dia menggunakan motor itu bersama saudaranya, anak itu ᴋᴇʙᴇʀᴀᴛᴀɴ,” kata Priyo.

Dalam video yang diedar, AKP Priyo bahkan menyatakan bahawa dia akan membayar untuk pembelian motosikal ᴛᴇʀꜱᴇʙᴜᴛ.

Dia sanggup mengeluarkan wang dari poket peribadinya, sehingga anak itu akan ᴍᴇᴍɪɴᴛᴀ ᴍᴀᴀꜰ kepada ibunya.

AKP Priyo menjelaskan bahawa dia tidak mahu melihat anak yang tidak taat kepada ibunya.

Dia kemudian meminta anak itu untuk sujud dan ᴍᴇᴍɪɴᴛᴀ ᴍᴀᴀꜰ kepada ibu.

Komen komen dari warga maya

Video:

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL