spot_img

Iklan ᴊᴜᴅɪ Sempena Raya ʜɪɴᴀ Islam

- Advertisement -

KEMUNCULAN sebuah iklan yang ᴍᴇᴍᴘʀᴏᴍᴏꜱɪᴋᴀɴ aktiviti ᴘᴇʀᴊᴜᴅɪᴀɴ dengan menggunakan lagu hari raya Aidilfitri sebagai muzik latar, ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ kecaman netizen gara-gara ᴍᴇɴʏɪɴɢɢᴜɴɢ ꜱᴇɴꜱɪᴛɪᴠɪᴛɪ umat Islam.

Iklan yang dikeluarkan sebuah syarikat ᴊᴜᴅɪ berjudul ɢᴅʙᴇᴛ333 Hari Raya berdurasi dua minit itu turut dikecam kerana menggunakan pelakon dipercayai beragama Islam.

Iklan tersebut mengajak orang ramai meraih wang ʙᴇʀɢᴀɴᴅᴀ dengan menggunakan perkhidmatan syarikat mereka bagi mencari dana untuk berhari raya.

- Advertisement -

Difahamkan, video iklan tersebut dimuat naik hampir seminggu lalu di YouTube.

Walaubagaimanapun iklan itu telah dipadam selepas naik di Youtube hampir seminggu.

ᴛᴀɴɢᴋᴀᴘᴀɴ skrin ꜱᴀʟᴀʜ satu babak dalam iklan tersebut.

Namun hasil carian di laman berkenaan mendapati iklan tersebut sudah ᴅɪᴘᴀᴅᴀᴍᴋᴀɴ kerana ᴍᴇʟᴀɴɢɢᴀʀ garis panduan komuniti YouTube.

- Advertisement -

Bagaimanapun di laman Twitter, rata-rata netizen meluahkan rasa ᴍᴀʀᴀʜ dengan tindakan selamba syarikat berkenaan yang langsung tidak mengambil kira ꜱᴇɴꜱɪᴛɪᴠɪᴛɪ umat Islam.

ᴛᴀɴɢᴋᴀᴘᴀɴ skrin ꜱᴀʟᴀʜ satu babak dalam iklan tersebut.

“ꜱᴜᴋᴀʀ nak percaya macam mana syarikat buat iklan raya. Atau memang ramai Muslim yang main (ᴊᴜᴅɪ)?

“Korang tak kaya main benda ni, yang kaya cuma tauke perangai macam ni. Korang ᴛᴇʀᴅᴜᴅᴜᴋ termenung ɢᴀᴅᴜʜ dengan suami isteri duit tak cukup sebab ᴋᴀʟᴀʜ ᴊᴜᴅɪ.

- Advertisement -

“Pelakon yang ambil job pun satu hal,” demikian antara komen netizen.

“Apa ditunggu marilah cuba, untung nasibmu engkau berjaya, cuci semua kemudian beraya,” antara bait-bait lirik yang terdapat dalam video berdurasi 2 minit 1 saat itu.

Warga maya nyata ʙᴇʀᴀɴɢ dan menyifatkan syarikat ᴊᴜᴅɪ berkenaan sebagai tidak ꜱᴇɴꜱɪᴛɪꜰ apabila menjadikan hari istimewa umat Islam sebagai ‘ᴍᴏᴅᴀʟ’ iklan.

ᴛᴀɴɢᴋᴀᴘᴀɴ skrin ꜱᴀʟᴀʜ satu babak dalam iklan tersebut.

Menambah ᴀᴍᴀʀᴀʜ warga maya bila mana iklan disiarkan pada ketika umat Islam baru menyambut hari ketiga Ramadan.

“ᴛᴀɴɢᴋᴀᴘ je semua yang ᴛᴇʀʙᴀʙɪᴛ dalam ʀᴀᴋᴀᴍᴀɴ ini termasuk sekali pihak studio yang benarkan ʀᴀᴋᴀᴍᴀɴ lagu,” kata Muhd Aamri.

“Penerbit, pelakon dan penyanyi ᴋʀᴏɴɪ ᴊᴜᴅɪ. Mereka tidak rasa mempersendakan agama Islam,” soal Hanu Man.

“Yang Melayu berlakon dalam lagu ini tak rasa ʙᴇʀꜱᴀʟᴀʜ ke? Puasa-puasa ᴘʀᴏᴍᴏᴛᴇ ʙᴇɴᴅᴀ ʜᴀʀᴀᴍ,” tulis Zulkhairi Zawawi.

ᴛᴀɴɢᴋᴀᴘᴀɴ skrin ꜱᴀʟᴀʜ satu babak dalam iklan tersebut.

Apakah pihak berkuasa tidak peka dengan iklan seumpama ini? lebih-lebih lagi di bulan Ramadan yang mulia ini ketika umat Islam menjalani ibadah puasa, sekali gus promosi lagu ᴍᴇɴɢʜɪɴᴀ agama Islam.

Sesungguhnya hal-hal berkaitan keagamaan adalah aspek yang begitu ꜱᴇɴꜱɪᴛɪꜰ dan perlu mendapat perhatian semua pihak bagi tidak ᴍᴇɴʏɪɴɢɢᴜɴɢ mana-mana pihak.

Antara komen komen warga maya

Video:

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL