spot_img

Ingatkan Anak ᴅɪɢɪɢɪᴛ Nyamuk Tapi Makin Merebak Dan ʙᴇɴɢᴋᴀᴋ. Puncanya ᴋᴜᴍᴀɴ Kucing

- Advertisement -

Pada awalnya ingatkan ᴅɪɢɪɢɪᴛ nyamuk tapi tak sangka makin merebak dan ᴍᴇᴍʙᴇɴɢᴋᴀᴋ ke beberapa ᴀɴɢɢᴏᴛᴀ badan. Ini yang berlaku pada seorang ibu apabila anaknya disahkan mengalami ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ sporotrichosis.

Perkongsian dari Nurfarahin Mahamad mengenai anaknya ini boleh dijadikan peringatan buat semua ibu bapa dan sebaiknya ᴄᴇɢᴀʜʟᴀʜ dari awal kerana ᴋᴜᴍᴀɴ ini ʙᴇʀʙᴀʜᴀʏᴀ dan boleh ᴍᴇɴɢᴀɴᴄᴀᴍ ɴʏᴀᴡᴀ.

- Advertisement -

Sekarang dah semakin banyak ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ sporotrichosis ni. Ok nak share gambar dari awal sampai akhir tentang ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ni jadi kat baby masa umur 9 bulan. Benda ni mula jadi tahun 2019… Sorry panjang sikit. Sporo ni ʙᴇᴊᴀɴɢᴋɪᴛ antara HAIWAN DAN manusia. Melalui ɢɪɢɪᴛᴀɴ, ᴄᴀᴋᴀʀᴀɴ, ʙᴀᴋᴛᴇʀɪᴀ ᴅᴀʀᴀʜ kucing ᴋᴜʀᴀᴘ atau air liur kucing ni yang menitik dekat sesuatu tempat dan tersebar melalui udara yang di bawa oleh kucing ᴋᴜʀᴀᴘ (selalu jumpa kucing ni kat kedai makan dan tepi jalan). . Aku cadang lebih baik pi pakar goverment. Memang terbaik. Servis elok. Tiptop.

Ingatkan kena ɢɪɢɪᴛ nyamuk

- Advertisement -

Pada mulanya naik macam kena ɢɪɢɪᴛ nyamuk. Makin lama biji tu semakin besar. Mcm ᴋᴜᴅɪꜱ ᴀᴘɪ. Pi ᴋʟɪɴɪᴋ swasta. ᴅᴏᴄ cakap anak aku kena ᴋᴜᴅɪꜱ ᴀᴘɪ. Ok sapu cream. Bagi ᴀɴᴛɪʙɪᴏᴛɪᴋ. Tapi biji tu semakin besar dan mula ʙᴇɴᴀɴᴀʜ. ɴᴀɴᴀʜ tu bukan ɴᴀɴᴀʜ kuning. Tapi ia ɴᴀɴᴀʜ ᴅᴀʀᴀʜ. (aku pernah ᴄᴜᴄᴜᴋ biji tu sebab ᴋᴇᴍʙᴜɴɢ besaq sangat). Sebaiknya jgn ᴄᴜᴄᴜᴋ la sebab ᴋᴜᴍᴀɴ ʙᴏʟᴇʜ ᴍᴇʀᴇʙᴀᴋ.

Minggu kedua aku mula sedar kawasan ᴜʀᴀᴛ lengan faris ada macam ISI ATAS SEPANJANG ᴜʀᴀᴛ. Aku bawa pi ᴋʟɪɴɪᴋ ᴋᴜʟɪᴛ. Dia cakap anak aku kena ᴋᴜʟᴀᴛ ᴋᴜᴄɪɴɢ. Yang merunsingkan dia baby lagi mcm mana boleh kena. ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ni jarang jadi dan kalau jadi pun akan jadi kat cat lover (org dewasa atau kanak kanak atas 10 tahun). Kami diberi dua pilihan nak beli ᴜʙᴀᴛ ori (import tapi mahai) atau ᴜʙᴀᴛ biasa (malaysia mari). Husband pilih ᴜʙᴀᴛ import sebab doc cakap yg import lagi baik.

- Advertisement -

ʙᴇʀɪꜱɪᴋᴏ bawa ᴍᴀᴜᴛ

Dua hari makan ᴜʙᴀᴛ sporanox tu… Keadaan semakin ᴛᴇʀᴜᴋ. Lengan semakin ʙᴇɴɢᴋᴀᴋ. Biji semakin naik. Aku terus bawa faris ke kmc. Tapi pakar takda. Pakar turun hari selasa saja. Tapi doc tu cuba jgk tengok ᴋᴜʟɪᴛ faris. And dia cakap benda jujur. ‘i rasa u better ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ goverment sebab pakar diorang ada hari hari. Dan di sini case mcm ni kami tak berani ambik ᴛᴀᴋᴜᴛ ʀɪꜱɪᴋᴏ.’

Aku pi pulak PMC. ᴅᴏᴄ tu mcm blur sikit la dan tekejut…. Last sekali Aku pi refer personal ᴅᴏᴄ aku sendiri. Dia tekejut tgk tgn faris. Dia cakap first time dia tgk sporo ni. Sebelum ni tgk dlm buku. Dia buat surat untuk ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ. Jumpa pakar kanak kanak. Sebab ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ni boleh bawa ᴍᴀᴜᴛ dan cepat ᴍᴇʀᴇʙᴀᴋ ᴅᴀʟᴀᴍ ᴅᴀʀᴀʜ.

Pagi tu aku pi ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ goverment.. Sebab nak jumpa pakar kanak-kanak. Pakar tu suruh admit ward untuk on ᴀɴᴛɪʙɪᴏᴛɪᴋ. Dan refer pakar ᴋᴜʟɪᴛ jugak. Pakar ᴋᴜʟɪᴛ suruh buat minor ᴏᴘᴇʀᴀᴛᴇ untuk confirm kan ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ anak aku. Sebulan lepas tu result keluar. Pommm! Muka rasa kena ᴛᴀᴍᴘᴀʀ. Kaki rasa layu bila pakar cakap 90% pasti anak aku kena sporo kucing ni.

ᴅᴏᴄ bagi ᴜʙᴀᴛ itraconazole. Tapi tak surut. Biji semakin menjalar dan semakin naik sepanjang lengan. Nasib faris baik. ᴜʙᴀᴛ sporonox tu tak serang ʜᴀᴛɪ. Sebab ᴜʙᴀᴛ tu boleh ʀᴏꜱᴀᴋ ʜᴀᴛɪ. (ʀᴇꜱᴜʟᴛ ᴛᴇꜱᴛ ʙʟᴏᴏᴅ).

ᴛᴀᴋᴜᴛ ᴍᴇʀᴇʙᴀᴋ ᴋᴇ ᴏᴛᴀᴋ

Ok ᴅᴏᴋᴛᴏʀ ulang alik jumpa pakar ᴋᴜʟɪᴛ tiap minggu … Last pilihan ᴅᴏᴋᴛᴏʀ cuba dapatkan ᴜʙᴀᴛ ᴏʀɪɢɪɴᴀʟ ᴀɴᴛɪ ᴋᴜʟᴀᴛ. Sebab ᴅᴏᴋᴛᴏʀ cakap ᴋᴜʟᴀᴛ ni aktif dan cepat ᴍᴇʀᴇʙᴀᴋ diluar jangkaan. Dia juga mengaku case anak aku sgt ᴄᴏᴍᴘʟɪᴄᴀᴛᴇᴅ. ᴅᴏᴋᴛᴏʀ ᴛᴀᴋᴜᴛ ᴍᴇʀᴇʙᴀᴋ naik ke ᴏᴛᴀᴋ. Dan emm lepas naik ke ᴏᴛᴀᴋ tu paham paham jala… Tapi ᴅᴏᴋᴛᴏʀ tanya. Sanggup tak bayar kos ᴜʙᴀᴛ. Bawah RM 2,000. Sebab kerajaan takda peruntukan untuk ᴜʙᴀᴛ tu. Mereka cuma boleh tlg order.

ʜᴀᴛɪ-ʜᴀᴛɪ kepada pencinta kucing

Saya percaya semua ada ʜɪᴋᴍᴀʜ. Alhamdulillah ᴅᴏᴋᴛᴏʀ ʙᴀɢɪ ᴜʙᴀᴛ tu dua botol secara percuma. Tapi Kali ke tiga kena bayaq. Kalau ada org dalam boleh la kautim kot. Tapi baru setengah sebotoi dok minum… Keadaan faris semakin ok. Biji dah ꜱᴜʀᴜᴛ dan kian pudar. ɴᴀɴᴀʜ tu pun dah semakin ꜱᴜʀᴜᴛ. Alhamdulillah untuk semuanya.

Muka dan tangan Faris Sudah kembali ok dan gebu tp ᴜʙᴀᴛ dia mungkin kena makan selama 6 bulan….sampai betul betul ꜱᴇᴍʙᴜʜ. Kepada anda yg cat lover tu. ʜᴀᴛɪ ʜᴀᴛɪ. Better bawa pi ᴄᴜᴄᴜᴋ ᴠᴀᴋꜱɪɴ kucing tu. Ingat kan manusia ja ada ᴠᴀᴋꜱɪɴ.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL