spot_img

Lokasi Popular ‘Geng Plastik Hitam’ Akhirnya Diserbu Jabatan Agama Islam Perak Di Dunia Realiti

- Advertisement -

Setiap kali ᴍᴇᴍᴀꜱᴜᴋɪ bulan puasa atau Ramadan, pastinya telefilem arahan Mamat Khalid akan menemani kita. Bermula dengan 15 Puasa sehinggalah kepada telefilem terbaru pada tahun ini iaitu 18 Puasa di Kampong Pisang.

Telefilem yang mengisahkan tentang ‘geng plastik hitam’ daripada penduduk Kampong Pisang ini nampaknya berjaya membuatkan para penonton tidak kering gusi menontonnya.

Bell Ngasri yang merupakan ꜱᴀʟᴀʜ seorang pelakon dalam telefilem ini sedang ᴍᴇᴍʙᴜɴɢᴋᴜꜱ makanan di belakang kedai.

Terbaharu, ᴛᴜʟᴀʀ di media sosial apabila para ɴᴇᴛɪᴢᴇɴ berkongsi gambar lucu menampilkan Bell Ngasri yang merupakan ꜱᴀʟᴀʜ seorang pelakon dalam telefilem ini sedang ᴍᴇᴍʙᴜɴɢᴋᴜꜱ makanan di belakang kedai.

- Advertisement -

Gambar yang ᴅɪꜱᴀɴɢᴋᴀ sekadar membuatkan para netizen tertawa ini nampaknya telah ᴛᴜʟᴀʀ sehingga turut menjemput Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) untuk membuat rondaan di kedai berkenaan. Difahamkan kedai tersebut merupakan sebuah lokasi popular buat ‘geng plastik hitam’ serta turut menawarkan ꜱᴇʀᴠɪꜱ drive thru.

Pekerja restoran disoal ꜱɪᴀꜱᴀᴛ oleh pegawai Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk).
Pegawai Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) menampal notis di restoran geng plastik hitam.
Pegawai Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) menampal notis di restoran geng plastik hitam.

ꜱᴇʀʙᴜᴀɴ yang dibuat nampaknya turut menarik perhatian ɴᴇᴛɪᴢᴇɴ serta mengingatkan mereka kepada telefilem arahan Mamat Khalid ini.

Komen komen warga maya.

- Advertisement -

Menerusi ꜱᴇʀʙᴜᴀɴ yang dibuat sekitar Ipoh, dilaporkan pihak JAIPk telah menjumpai beberapa individu yang sedang ᴍᴀᴋᴀɴ di kedai ᴍᴀᴋᴀɴ dan juga dalam kereta di siang hari pada bulan Ramadan.

Ramadan 2021: Geng plastik hitam jangan malukan agama – JAIPk

Jabatan Agama Islam Perak telah mengenal pasti kedai-kedai yang menjadi tumpuan pihak terbabit khususnya di sekitar Ipoh.

IPOH: Usah ᴛᴇʀᴊᴇʙᴀᴋ dengan aktiviti yang ᴍᴇᴍᴀʟᴜᴋᴀɴ pada bulan yang penuh keberkatan.

- Advertisement -

Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk), Datuk Mohd Yusop Husin ᴍᴇɴᴇɢᴀꜱᴋᴀɴ, tindakan tidak ʙᴇʀᴍᴀʀᴜᴀʜ itu boleh ᴍᴇɴᴊᴀᴛᴜʜᴋᴀɴ imej Islam pada pandangan orang ramai.

Beliau tidak mahu isu ‘geng plastik hitam’ kembali menjadi perhatian setiap kali bulan Ramadan tiba.

“Plastik hitam ini adalah satu ᴋᴇɢɪᴀᴛᴀɴ membeli makanan di bulan puasa, maksudnya yang tidak ᴇʟᴏᴋ, untuk berbuka puasa dengan cara macam tu.

“Ini satu perbuatan yang ᴍᴇᴍᴀʟᴜᴋᴀɴ, imej dia sebagai orang Islam, dan yang paling ᴍᴇᴍᴀʟᴜᴋᴀɴ, dia ᴍᴇᴍᴀʟᴜᴋᴀɴ Islam pada pandangan orang bukan Islam.

“Sebab, semua orang Islam berpuasa, jadi, dia secara tidak langsung telah ᴍᴇɴᴊᴀᴛᴜʜᴋᴀɴ ᴍᴀʀᴜᴀʜ orang Islam, ᴍᴇɴᴊᴀᴛᴜʜᴋᴀɴ imej agama Islam,” ᴛᴇɢᴀꜱ Mohd Yusop.

Beliau turut memberitahu, JAIPk telah mengenal pasti kedai-kedai yang menjadi tumpuan pihak terbabit khususnya di sekitar Ipoh.

Pada ᴍᴀꜱᴀ sama, Mohd Yusop memohon kerjasama para peniaga untuk tidak ʙᴇʀꜱᴜʙᴀʜᴀᴛ dengan menjual makanan kepada mereka.

“Jadi, saya beri peringatanlah kepada mereka ini. Satu, ʙᴇʀᴛᴀᴜʙᴀᴛʟᴀʜ. Dan kepada para peniaga pun, boleh turut berperanan sebagai pendakwah untuk beri peringatan.

“Tanya, kenapa nak beli, untuk siapa? Jadi, di situ boleh memberikan peringatan, berperanan sebagai pendakwah untuk mengingatkan pengunjung-pengunjung yang membeli, yang mengambil plastik hitam ini.

“Kalau boleh, peniaga janganlah ʙᴇʀꜱᴜʙᴀʜᴀᴛ,” katanya lagi.

Antara komen komen warga maya di Facebook

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL