spot_img

Setahun Tidur Tak Bangun Bangun, Budak Hidap ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ Ganjil ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ ᴅᴜɴɪᴀ

- Advertisement -

SETELAH tertidur selama setahun sejak Julai tahun lalu, kanak-kanak lelaki yang dikenali sebagai Shaka dilaporkan ᴍᴇɴɢʜᴇᴍʙᴜꜱᴋᴀɴ ɴᴀꜰᴀꜱɴʏᴀ yang terakhir.

Memetik laporan akhbar tempatan, kanak-kanak berkenaan dilaporkan sudah tertidur sejak usianya memasuki lapan bulan dan tidak pernah bangun selepas itu.

Tertidur sejak umur 8 bulan

Berita ᴅᴜᴋᴀ itu diterima daripada laman TikTok milik bayi berkenaan, @shaka_17 yang dimuat naik dengan kapsyen “Selamat jalan, syurga menantimu nak.”

- Advertisement -

Menurut laporan, Shaka menghidap ꜱɪɴᴅʀᴏᴍ ‘Sleeping Beauty’ dimana merupakan gangguan neurologi yang menyebabkan ᴘᴇɴɢʜɪᴅᴀᴘɴʏᴀ mengalami tidur dalam jangka masa lama.

Dilaporkan, ibunya telah membawa Shaka ke ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ. Namun, Shaka tidak bertemu dengan pakar ᴘᴇʀᴜʙᴀᴛᴀɴ alternatif. Video tersebut juga menunjukkan bahawa Shaka menjalani ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ ɪɴᴛᴇɴꜱɪꜰ ᴅɪ ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ dan menjalani ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ.

Tidak pernah bangun

Sepanjang setahun itu, Shaka dikhabarkan tidak pernah sekalipun bangun atau membuka matanya sehingga ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ ᴅᴜɴɪᴀ pada usia 18 bulan.

- Advertisement -

Meskipun sentiasa tidur dan tidak melakukan aktiviti seperti kanak-kanak lain, dia masih mampu makan dan minum apabila disuap oleh ibunya biarpun tidak terjaga atau membuka mata.

Shaka masih mampu makan dan minum apabila disuap oleh ibunya biarpun tidak terjaga atau membuka mata.

Terdahulu, kisah Shaka tular dalam kalangan ɴᴇᴛɪᴢᴇɴ Indonesia kerana mengalami ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ɢᴀɴᴊɪʟ yang mengakibatkan dia tertidur selama setahun.

Bayi Shaka yang ᴠɪʀᴀʟ Tertidur Selama 1 Tahun ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ ᴅᴜɴɪᴀ(Sumber: TikTok/@shaka_17)

Salam ᴛᴀᴋᴢɪᴀʜ! Diharapkan kedua ibu bapa kanak-kanak comel ini tabah dan kuat menerima kenyataan ᴘᴇᴍᴇʀɢɪᴀɴ anak mereka yang tersayang.

ʙᴀɴᴊɪʀ Ucapan ᴅᴜᴋᴀ

- Advertisement -

Walaupun tidak ada maklumat lebih lanjut dari keluarga mengenai berita ꜱᴇᴅɪʜ ini. Bagaimanapun, video yang dimuat naik menjadi ᴠɪʀᴀʟ di media sosial. Sejumlah netizen juga mengucapkan ᴛᴀᴋᴢɪᴀʜ dan juga memberi sokongan kepada keluarga yang ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ anaknya.

Bayi Shaka yang Viral Tertidur Selama 1 Tahun Meninggal Dunia

“Innalillahi walaupun saya harap anda ꜱᴇᴍʙᴜʜ dan dapat membuka mata anda,” kata Meilisa Andryanai Fad.

“Inallillahi, jadi kunci syurga, ayah dan ibu, anak. Sekarang kamu sihat di syurga, temannya adalah malaikat yang sabar, rindu. Al Fatihah,” kata Alvi Soetomo.

“Sekarang Dede dapat melihat keindahan syurga. Dede tenang, untuk ibu, kamu selalu bersemangat,” kata Sekar Galuh Pujiandi.

Video:

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL