spot_img

Mula Mula Besar Biji Kacang, Anak Gusar Ketumbuhan Mata Ibu ᴘᴇᴄᴀʜ Dan Makin ᴘᴀʀᴀʜ

- Advertisement -

HATI anak mana yang tidak ᴘɪʟᴜ, apabila melihat ibu yang dikasihi ᴍᴇɴᴅᴇʀɪᴛᴀ ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ᴋʀᴏɴɪᴋ. Itulah yang dirasai oleh Mohamad Saupi Yusof, 36, setelah ibunya ᴍᴇɴᴅᴇʀɪᴛᴀ ketumbuhan di mata kanan.

Bercerita mengenai kondisi ibunya, Che Mariam Idris, 65, yang merupakan ibu ᴛᴜɴɢɢᴀʟ, awalnya ketumbuhan yang dialaminya hanyalah sebesar saiz biji kacang.

Ingatkan ʙᴇɴɢᴋᴀᴋ biasa jer

Justeru, dia menyangkakan ia hanyalah ʙᴇɴɢᴋᴀᴋ biasa memandangkan dia mempunyai ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ resdung dan membawanya mendapatkan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ ᴅɪ ᴋʟɪɴɪᴋ.

- Advertisement -

Namun, selepas tiga bulan Saupi mendapati biji di bahagian mata ibunya semakin membesar seperti bola tenis dan ia kelihatan seperti ketumbuhan, membuatkan dia menjadi bimbang.

“ʙᴇɴɢᴋᴀᴋ di mata ibu semakin membesar seperti ketumbuhan ᴋᴀɴꜱᴇʀ dan bimbang ia menjadi semakin ꜱᴇʀɪᴜꜱ, saya membawa ibu mendapatkan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ lanjut di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) Kota Bharu pada November 2019”

Ibu ᴛᴀᴋᴜᴛ nak buat ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ

Setelah dirujuk pihak ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ, ternyata ibunya disahkan ᴋᴀɴꜱᴇʀ, akan tetapi keadaan menjadi lebih ᴛᴇʀᴜᴋ apabila ibunya ᴛᴀᴋᴜᴛ mahu mendapatkan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ, sedangkan ᴅᴏᴋᴛᴏʀ telah menyarankan ketumbuhan itu segera ᴅɪʙᴇᴅᴀʜ.

- Advertisement -

“Setakat ini, ibu tidak membuat sebarang ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ lanjut ᴛᴇʀᴍᴀꜱᴜᴋ ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ ᴋɪᴍᴏᴛᴇʀᴀᴘɪ. Saya dan adik beradik yang lain, sudah beberapa kali memujuk ibu supaya meneruskan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ kerana bimbang ᴋᴀɴꜱᴇʀ itu semakin ᴍᴇɴɢɢᴀɴᴀꜱ, tetapi ibu tidak mahu sebaliknya mahu ᴍᴇɴɢᴜʙᴀᴛɪ ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛɴʏᴀ itu menggunakan kaedah ᴘᴇʀᴜʙᴀᴛᴀɴ secara tradisional”

Ketumbuhan mula ᴘᴇᴄᴀʜ

Lebih ᴘᴀʀᴀʜ lagi, ketumbuhan berkenaan mula ᴘᴇᴄᴀʜ sehingga menyebabkan mata kanan ibunya seakan ʙᴇʀʟᴜʙᴀɴɢ dan terpaksa menutupnya setiap masa dengan kain, bagi mengelakkan ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ serta dihinggap lalat.

- Advertisement -

Justeru, kini Supian terpaksa berhenti kerja demi menjaga ibunya dengan mencuci mata ibunya tiga kali sehari untuk memastikan tiada ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ ᴋᴜᴍᴀɴ.

Tidak bekerja dan hilang punca pendapatan, Supian kini hanya mengharapkan bantuan untuk menampung kos membeli keperluan ibu ᴛᴇʀᴍᴀꜱᴜᴋ alatan mencuci selain susu khas dan kos ᴘᴇʀᴜʙᴀᴛᴀɴɴʏᴀ.

Laporan dari akhbar tempatan mengenai kes ini.

SEORANG ibu tunggal terpaksa menanggung ᴅᴇʀɪᴛᴀ apabila ketumbuhan di mata kanannya kini membesar sehingga menutup bola matanya akibat ᴋᴀɴꜱᴇʀ mata yang dideritainya sejak setahun lalu.

Mohamad Saupi Yusof, 36, berkata, pada awal tahun lalu, ketumbuhan pada bahagian mata kanan ibunya, Che Mariam Idris, 65, hanya sebesar saiz biji kacang, namun dalam tempoh dua hingga tiga bulan, ketumbuhan berkenaan semakin membesar dan saiznya kini boleh dianggap seperti bola tenis.

Anak keempat daripada lima beradik ini berkata, pada awalnya dia hanya menganggap ʙᴇɴɢᴋᴀᴋ di bahagian mata kanan ibunya itu adalah ʙᴇɴɢᴋᴀᴋ biasa memandangkan dia mempunyai ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ ʀᴇꜱᴅᴜɴɢ dan membawanya mendapatkan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ ᴅɪ ᴋʟɪɴɪᴋ.

“Bagaimanapun, selepas beberapa bulan, saya melihat ʙᴇɴɢᴋᴀᴋ di mata ibu semakin membesar seperti ketumbuhan ᴋᴀɴꜱᴇʀ dan bimbang ia menjadi semakin ꜱᴇʀɪᴜꜱ, saya membawa ibu mendapatkan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ lanjut di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) Kota Bharu pada November 2019.

“Sebelum ibu disahkan menghidap ᴋᴀɴꜱᴇʀ, ᴅᴏᴋᴛᴏʀ mengambil sampel biopsi pada bahagian hidung sebanyak dua kali dan jika mengikut perancangan ᴅᴏᴋᴛᴏʀ, ibu sepatutnya menjalani ᴘᴇᴍʙᴇᴅᴀʜᴀɴ ᴍᴇᴍʙᴜᴀɴɢ ketumbuhan di mata pada Januari 2020, namun disebabkan perasaan takut, ibu enggan melakukannya.

“Setakat ini, ibu tidak membuat sebarang ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ lanjut ᴛᴇʀᴍᴀꜱᴜᴋ ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ kimoterapi. Saya dan adik beradik yang lain, sudah beberapa kali memujuk ibu supaya meneruskan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ kerana bimbang ᴋᴀɴꜱᴇʀ itu semakin ᴍᴇɴɢɢᴀɴᴀꜱ, tetapi ibu tidak mahu sebaliknya mahu ᴍᴇɴɢᴜʙᴀᴛɪ ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛɴʏᴀ itu menggunakan kaedah ᴘᴇʀᴜʙᴀᴛᴀɴ secara tradisional,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Baru Pantai Mek Mas, di Kota Bharu

Mohamad Saupi berkata, lebih ᴍᴇɴʏᴇᴅɪʜᴋᴀɴ lagi, sejak dua minggu lalu ketumbuhan berkenaan mula ᴘᴇᴄᴀʜ sehingga menyebabkan mata kanan ibunya seakan berlubang dan terpaksa menutupnya setiap masa dengan kain bagi mengelakkan ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ serta dihinggap lalat.

“Bagi memastikan tidak ada ᴊᴀɴɢᴋɪᴛᴀɴ, saya akan mencuci ʟᴜᴋᴀ ini sebanyak tiga kali sehari menggunakan kapas dan juga air suling yang dibeli di ꜰᴀʀᴍᴀꜱɪ.

“Pada setiap bulan, saya perlu membelanjakan lebih RM1,000 untuk membeli keperluan ibu termasuk alatan mencuci selain susu khas dan kos ᴘᴇʀᴜʙᴀᴛᴀɴɴʏᴀ. Wang bantuan bulanan yang diperolehi daripada Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (MAIK) sebanyak RM400 sebulan sedikit sebanyak dapat menampung ʙᴇʙᴀɴ ʏᴀɴɢ ᴅɪᴛᴀɴɢɢᴜɴɢ,” katanya.

Katanya, dia yang sebelum ini bekerja sebagai jurujual di Pasaraya Aeon terpaksa berhenti sejak lebih setahun lalu disebabkan kaunter perkhidmatan pelanggan yang dijaganya ditutup dan pada masa sama, ibu pula ꜱᴀᴋɪᴛ dan memerlukan orang untuk menjaganya di rumah.

“Sejak berhenti kerja, saya menjaga ibu sepenuh masa apatah lagi keadaan mata kanannya yang sudah tidak dapat melihat akibat ᴋᴀɴꜱᴇʀ. Bagi membeli keperluan ibu, saya hanya mengharapkan bantuan bulanan yang diperolehi dari MAIK dan juga sedekah orang yang datang menziarah memandangkan adik-beradik yang lain hanya bekerja kampung selain mempunyai tanggungan.

“Saya amat harap orang ramai dapat membantu meringankan ʙᴇʙᴀɴ kami terutamanya dalam mengurangkan ʙᴇʙᴀɴ membeli barang keperluan perubatan ibu,” katanya.

Komen komen dari warga maya.

 

Walaubagaimanapun Puan Che Mariam Idris telah ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟᴋᴀɴ kita buat selama-lamanya. Beliau telah ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ ᴅᴜɴɪᴀ 7 bulan lepas semasa artikel ini diterbitkan. Marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah buat Allahyarhamah Che Mariam Idris.

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL