spot_img

Viral Rakaman Bapa Beri Anaknya Hisap Vape. Seorang Ibu Turut Dikecam Warganet

- Advertisement -

APA nak jadi, suruh anak hisap vape, ya Allah! . “Bagaikan haruan makan anak” Itulah ungkapan yang sesuai untuk kes ini.

Tular sebuah video yang dimuatnaik di IG story eykasweet_ memberi anaknya vaping (menghisap vape).

- Advertisement -

Dikatakan eykasweet_ ini ibu kepada anak ini, jangkaan umur 3 tahun ke bawah.

Segelintir mereka (warganet) pagi ini akan membuat laporan kepada pihak Polis Diraja Malaysia kerana terdapat sebuah video yang tular seorang ibu memberi anak hisap vape.

Dia (ibu) sempat meninggalkan pesanan berbaur:

- Advertisement -

“Kelab kabut masing2 ya.

Sukahati aku lah nak post apa

Kalau rasa semak jangan follow aku

- Advertisement -

Tak follow pun sebuk comment2 dekat gambar aku

Anak aku sukahati aku

Aku yang jaga dia bodoh!!”

Diharap ibu ini diambil cepat tindakan oleh pihak berkuasa kerana bimbang apa-apa akan terjadi kepada anak itu kelak.

KAJIAN MENDAPATI TERDAPAT BEBERAPA KESAN BURUK DARIPADA VAPE ITU SENDIRI

Secara asal mengatakan vape dan cecair vape 0% ɴɪᴋᴏᴛɪɴ, tetapi hakikatnya tidak begitu, penyeledikan oleh CDC mendapati 99% cecair vape ᴍᴇɴɢᴀɴᴅᴜɴɢɪ sejumlah ɴɪᴋᴏᴛɪɴ walaupun dilabel “0” ɴɪᴋᴏᴛɪɴ. ɴɪᴋᴏᴛɪɴ boleh ᴍᴇᴍʙᴀʜᴀʏᴀᴋᴀɴ kepada otak yang sedang berkembang seperti anak itu.

Asap vape sememangnya tidak selamat pada kanak-kanak, remaja usia sehingga 20-an dan juga ibu ᴍᴇɴɢᴀɴᴅᴜɴɢ.

Perkembangan otak bermula dari dalam rahim sehingga berumur 25 tahun, otak manusia boleh terjejas disebabkan pendedahan pada ɴɪᴋᴏᴛɪɴ.

Apabila seseorang itu sedang dalam perkembangan otak tetapi bukan penghisap vape, ia juga tetap bahaya jika terbau asap vape sekeliling.

Cecair vape ᴍᴇɴɢᴀɴᴅᴜɴɢɪ sejumlah bahan ᴋɪᴍɪᴀ.

Pusat kawalan dan ᴘᴇɴᴄᴇɢᴀʜᴀɴ ᴘᴇɴʏᴀᴋɪᴛ (CDC) di Amerika Syarikat berkata hisap vape dalam kalangan remaja kelak boleh menyebabkan menjadi perokok tegar hasil daripada ᴋᴇᴛᴀɢɪʜᴀɴ cecair vape.

Terdapat kajian daripada pelajar universiti, mereka yang menggunakan vape lebih ʙᴇʀɪꜱɪᴋᴏ tinggi untuk mempunyai ᴋᴇᴛᴀɢɪʜᴀɴ terhadap benda lain seperti ᴘᴇɴʏᴀʟᴀʜɢᴜɴᴀᴀɴ ᴅᴀᴅᴀʜ.

Video:

https://youtu.be/GrLY6IkyV9g

Reaksi warga maya

 

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL