spot_img

Gara Gara Suka Makan Pedas Selama 10 Tahun, Sesuatu Tak Dijangka Terjadi Dalam Badan Wanita Ini

- Advertisement -

SIAPA suka makan pedas angkat tangan? Admin rasa, kalau korang dah buka artikel ni, mesti rasa nak tahu kesan makan pedas sebab suka sangat makan makanan macam ni kan?

Seorang pengguna Twitter, Jia Shamsuri telah berkongsi tentang bagaimana gaya pemakanannya selama ini telah mula menunjukkan kesan ke atas kesihatan. Namun, apa nak buat, segalanya sudah terlambat, ikutilah perkongsian bagaimana daripada seorang yang suka makan makanan pedas kepada seorang yang terpaksa makan bermacam jenis ubat.

“untuk orang yang suka makan pedas macam aku.”

“makan lambat, lepas tu makan pedas.”

- Advertisement -

“dah 10 tahun baru rasa azab dia.”

“bila makanan tak pedas, cepat rasa muak.”

Mula rasa tak selesa kat perut

- Advertisement -

“muntah, sakit kepala, bloated”

Pergi ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ untuk buat endoskopi (kamera dalam badan)

- Advertisement -

Sebelum endoskopi kena puasa sekurang-kurangnya 6 jam.

“Perut penuh dengan angin.”

Result scope yang mengejutkan!

Penerangan tentang perkataan perubatan yang digunakan.

“Apa maksud GERD?”

GERD: Masalah berkaitan pencernaan yang melibatkan gelungan otot (LES) yang terletak antara esofagus dan juga perut.

“Apa maksud LES?”

Apa pula Hiatal Hernia?

“Apakah maksud BE?”

BE: Barrett’s Oesophagus adalah ᴋᴏᴍᴘʟɪᴋᴀꜱɪ ꜱᴇʀɪᴜꜱ di mana tisu di sekitar oesofagus mula bertukar tidak ubah seperti tisu pada bahagian ᴜꜱᴜꜱ.

“Apa maksud Polyps?”

Polyps: Pertumbuhan sel yang abnormal yang boleh membawa kepada ᴋᴀɴꜱᴇʀ.

“boleh membawa kepada ᴋᴀɴꜱᴇʀ”

“Mula kena jaga makanan.”

Bila dah ꜱᴀᴋɪᴛ, mulalah macam-macam tak boleh dimakan.

Kena makan ᴜʙᴀᴛ untuk jangka masa panjang.

“Sampai sekarang masih rasa ꜱᴀᴋɪᴛ.”

GERD = ᴀɴxɪᴇᴛʏ / ʀᴇꜱᴀʜ

“Jangan cakap ‘ɢᴀꜱᴛʀɪᴋ je pun!”

Siapa yang mampu menahan diri dari makan makanan kegemaran kalau dah terhidang di depan mata kan?

Semoga perkongsian ini dapat menguatkan lagi semangat kita semua supaya berhati-hati dalam memilih makanan yang dimakan setiap hari, tak kisah lah pedas ke tak ke, elakkanlah makan sebab nak puaskan lidah dan perut semata-mata.

Tapi fikirkanlah nutrien dan kebaikan yang datang dari makanan yang dipilih tu, sebab kesan makan makanan ikut suka hati ni, tak siapa sanggup hadapi. ꜱᴇᴋꜱᴀɴʏᴀ bukan main!

Nurkilan Jia Shamsuri

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL