spot_img

Orang Asli Suku Mah Meri Diusir Dari Kampung Untuk Projek Kerajaan

- Advertisement -

SEBUAH perkampungan Orang Asli di Sepang, Selangor diusir untuk memberi laluan kepada tarikan pelancong yang dibina oleh syarikat berkaitan kerajaan negeri (GLC).

Menurut The Malaysian Insight, pembangunan tersebut merupakan perluasan resort mewah sedia ada Avani Sepang GoldCoast, milik Permodalan Negeri Selangor Bhd (PNSB).

“Rancangannya adalah untuk membangunkan tempat itu menjadi destinasi pelancongan oleh Sepang Bay Sdn Bhd menjadi sebahagian projek Sepang GoldCoast,” kata firma itu kepada laman web berita itu.

- Advertisement -

Pada 20 April, 12 keluarga suku Mah Meri dari Kampung Orang Asli Bagan Lalang diberikan notis pengusiran yang meminta mereka meninggalkan rumah mereka dalam tempoh 30 hari.

Mereka tinggal di sana sejak 20 tahun yang lalu tetapi tidak mempunyai hak milik tanah kerana kawasan tersebut adalah milik PNSB dan Majlis Perbandaran Sepang.

Keluarga berkenaan dilaporkan telah meminta waktu tambahan dan kesempatan untuk membincangkan kemungkinan penempatan semula.

Gambar hiasan. Sambutan Hari Moyang suku Mah Meri.
- Advertisement -

“Pada prinsipnya, PNSB dapat mempertimbangkan permintaan mereka untuk memperpanjang pemberitahuan pengusiran kerana tarikh akhir pemberitahuan itu bukan tarikh akhir perobohan.

“Notis ini adalah untuk memberitahu penduduk kampung bahawa mereka telah menceroboh tanah kami.

“Bagaimanapun, semua keputusan (mengenai perpanjangan) akan diputuskan oleh pejabat tanah dan daerah Sepang,” kata syarikat GLC Selangor itu.

- Advertisement -

PNSB juga mengesahkan menerima surat daripada tok batin kampung itu, Taha Akhir yang meminta lebih banyak masa sebelum pengusiran dilaksanakan.

Kata Taha, wabak Covid-19 dan Ramadan menghalang penduduk kampung mencari tempat untuk berpindah.

PNSB dilaporkan memiliki 67.8 hektar manakala majlis tempatan pula memiliki satu hektar tanah di daerah itu, ᴛᴇʀᴍᴀꜱᴜᴋ penempatan kampung itu.

Menurut laman web Sepang GoldCoast, terdapat tiga fasa bagi projek ini.

Selain daripada resort, fasa kedua “D’Festival” pula dirancang menjadi pembangunan komersial campuran untuk “tempat tinggal resort, perniagaan dan hiburan.

Fasa ketiga “Laguna Villa” pula akan membangunkan resort lain yang dikatakan akan menggunakan teknologi lestari.

Reaksi Warga Maya

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL