spot_img

Viral Rakaman Ustaz Ini Beritahu Berdosa Hukumnya Sekiranya Tak Ambil Tahu Isu Palestin, Nabi Muhammad Tak Mengaku Umat

- Advertisement -

PENDAKWAH penulis novel dan penerbit lagu Ustaz Adnin Roslan menjelaskan berdosa sekiranya umat Islam tidak mengambil tahu tentang kemelut yang ᴍᴇɴɢᴀɴᴄᴀᴍ negara Islam, ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ.

Kata Ustaz Adnin, mengambil tahu tentang peristiwa yang terjadi di ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ bukan sekadar membabitkan isu kemanusiaan tetapi juga akidah sebagai umat Islam.

“Sahabat sekalian hukumnya berdosa sebab isu ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ ni bukan sekadar isu kemanusiaan tapi ini adalah isu akidah.

- Advertisement -

“Pertamanya, kalau kita tak ambil tahu isu Palestin ni Nabi Muhammad S.A.W tak mengaku umat.

“Nabi pernah bersabda, siapa yang tak ambil tahu tentang urusan umat Islam maka dia bukan di kalangan mereka. Makna kalau kita tak ambil tahu tentang saudara kita kat ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ, kita bukanlah di kalangan umat Islam,” jelasnya.


Ustaz Adnin yang juga pemilik syarikat Tarbiah Sentap tampil menjawab soalan yang diajukan pengikutnya di Instagram pada Rabu.

- Advertisement -

Menerusi soalan terbabit, pengikutnya bertanya adakah berdosa sekiranya dirinya tidak mengambil tahu tentang situasi di ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ.

Tambah Ustaz Adnin lagi, cakna terhadap apa yang berlaku kepada rakyat Islam di ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ merupakan satu tanda keimanan seseorang individu.

“Yang kedua Nabi Muhammad S.A.W memberitahu, umat Islam umpama satu jasad, kalau ꜱᴀᴋɪᴛ sebahagian maka akan ꜱᴀᴋɪᴛʟᴀʜ seluruh jasad.

- Advertisement -

“Kalau kita mengaku beriman tapi langsung tak rasa apa-apapun bila lihat umat Islam di sana ᴅɪꜱᴇᴋꜱᴀ ᴅɪʜɪɴᴀ maksudnya selama ini keimanan kita hanyalah palsu,” jelasnya.

Video terbabit telah ditonton lebih 135,000 kali di media sosial.

ᴋᴇɢᴀɴᴀꜱᴀɴ berterusan di bumi Gaza sejak akhir bulan Ramadan dengan ketegangan antara ʜᴀᴍᴀꜱ ᴅᴀɴ ʀᴇᴊɪᴍ ᴢɪᴏɴɪꜱ meningkat.

Pengusiran rakyat ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ daripada rumah mereka di Timur ʙᴀɪᴛᴜʟᴍᴜQᴀᴅᴅɪꜱ dan ᴘʀᴏᴠᴏᴋᴀꜱɪ tentera ɪꜱʀᴀᴇʟ ᴅɪ ᴍᴀꜱᴊɪᴅ ᴀʟ-ᴀQꜱᴀ minggu lalu ᴍᴇᴍᴀᴋꜱᴀ campur tangan ʜᴀᴍᴀꜱ dan angkatan kanannya ʙʀɪᴅɢᴇᴅ ᴀʟ-Qᴀꜱᴀᴍ.

ᴋᴇᴛᴇɢᴀɴɢᴀɴ itu tidak pernah disaksikan sejak tahun 2014 dengan ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ balas bertali-arus antara ʜᴀᴍᴀꜱ ᴅᴀɴ ᴢɪᴏɴɪꜱ ɪꜱʀᴀᴇʟ.

Peningkatan ᴋᴇᴛᴇɢᴀɴɢᴀɴ di Asia Barat itu mendapat perhatian antarabangsa dengan kebanyakan negara menggesa ia diredakan.

Malaysia turut ᴍᴇɴɢᴜᴛᴜᴋ keras tindakan ɪꜱʀᴀᴇʟ yang bertindak ɢᴀɴᴀꜱ terhadap penduduk ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ.

Reaksi warga maya

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL