spot_img

Viral Rakaman ɪꜱʀᴀᴇʟ Mahu Jalin Hubungan Dengan Malaysia

- Advertisement -

ᴛᴇʟ ᴀᴠɪᴠ – Duta ɪꜱʀᴀᴇʟ di Singapura menyatakan ɪꜱʀᴀᴇʟ bersedia menjalin hubungan baik dengan tiga negara Islam di Asia Tenggara, lapor akhbar The ᴊᴇʀᴜꜱᴀʟᴇᴍ Post kelmarin.

Tiga negara dengan majoriti penduduk beragama Islam di Asia Tenggara iaitu Malaysia, Indonesia dan Brunei pernah mengecam ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ 11 hari ɪꜱʀᴀᴇʟ ke atas Semenanjung ɢᴀᴢᴀ yang ᴍᴇɴɢᴏʀʙᴀɴᴋᴀɴ lebih 250 warga ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ.

Malaysia, Indonesia dan Brunei menggesa Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (ᴘʙʙ) supaya campur tangan untuk menghentikan ‘ꜱᴇʀᴀɴɢᴀɴ tidak berperikemanusiaan ke atas penduduk ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ’.

- Advertisement -

Tiga negara itu tidak mempunyai apa-apa pertalian rasmi dengan ɪꜱʀᴀᴇʟ dan berulang kali meminta penjajahan ke atas wilayah ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ di Tebing Barat oleh Rejim ᴢɪᴏɴɪꜱ ditamatkan.

Duta ɪꜱʀᴀᴇʟ ke Singapura, Sagi Karni berkata, kritikan daripada pemimpin tiga negara itu adalah ‘tidak jujur’ dan ‘tidak berasaskan keadaan sebenar konflik’ yang disifatkan Karni sebagai konfrontasi antara ɪꜱʀᴀᴇʟ dengan ʜᴀᴍᴀꜱ dan bukannya ɪꜱʀᴀᴇʟ terhadap semua warga ᴘᴀʟᴇꜱᴛɪɴ.

“ʜᴀᴍᴀꜱ adalah sebuah organisasi anti-ʏᴀʜᴜᴅɪ dan saya tidak tahu berapa ramai individu di media sosial yang benar-benar faham betapa ʀᴀᴅɪᴋᴀʟ dan ꜰᴀꜱɪꜱɴʏᴀ ʜᴀᴍᴀꜱ,” katanya.

- Advertisement -

Beliau berkata, satu-satunya cara untuk mempunyai pengaruh besar ke atas apa yang berlaku di Asia Barat adalah dengan mewujudkan hubungan dengan ɪꜱʀᴀᴇʟ.

“Kami bersedia untuk berbincang dan bertemu. Saya tidak fikir pemimpin negara-negara itu sukar untuk menghubungi kami,” katanya.

ɪꜱʀᴀᴇʟ mempunyai kedutaan di negara-negara lain di Asia seperti Vietnam, Thailand, Myanmar dan Filipina.

- Advertisement -

Empat buah negara Arab iaitu Emiriyah Arab Bersatu, Bahrain, Sudan dan Maghribi bersetuju menjalin hubungan diplomatik dengan ɪꜱʀᴀᴇʟ di bawah perjanjian yang ditaja oleh Amerika Syarikat.

Rakaman yang viral

Reaksi warga maya

Jangan mudah terpedaya dengan mereka

Ada tujuan lain dorang nak jalinkan hubungan

Koyak kepada anda juga

Mak kau hijau

Jangan jadikan puak ini sahabat

Nak kawal Jabatan Netizen Malaysia lah tu

Baik ada makna

JOM MEMBELI SAMBIL MENYUMBANG!

Link Shopee: Rot N Friends Shop

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL