spot_img

Viral Rakaman Bagaimana Penggodam Ini Godam CCTV Di Malaysia

- Advertisement -

KENAPA Mark Zuckerberg letak tape pada webcam/mic laptop dia and should you do it too?

Baca sampai bawah untuk tahu sama ada anda adalah sasaran ‘ʜᴀᴄᴋᴇʀꜱ’ atau tidak. I’ve been researching about this for two years dan sudah mengalaminya.

Kenapa perlu letak tape di webcam? Ini cebisan kata-kata dari Pengarah FBI, James Comey.

- Advertisement -

“Saya melekat pita di atas kamera laptop kerana saya melihat seseorang yang lebih pintar daripada saya melekatkannya di kamera laptop mereka.”

Mereka yang disebutkan itu adalah kumpulan penggodam dan IT Paranoid. Bukti dari Edward Snowden dari NSA, juga adalah satu sebabnya.

Video di bawah adalah salah satu sebab thread ini diwujudkan. Kamera litar tertutup (CCTV) di Malaysia, secara live digodam straight dari Amerika Syarikat. Kasihan kakak Shell itu.

- Advertisement -

So video di nanti menunjukkan bagaimana dia dapat akses CCTV menggunakan ‘open port’ IP address. Bayangkan kalau ada yang jenis psycho stalker.

Ini adalah sebab utama Mark Zuckerberg tutup webcam dia menggunakan tape. Once you’re in internet, you can be the target. Tambah-tambah lagi dia kaya. Bukan sebab dia gila tapi dia cerdik.

- Advertisement -

Mark Zuckerberg ini boleh dikatakan ‘Big Brother’. Dia pemilik Facebook, WhatsApp, Instagram. Facebook saja mempunyai lebih dari 1 billion pengguna. WhatsApp menyimpan berjuta mesej setiap hari. Do you expect your ɴᴀᴋᴇᴅ photos can’t be leak?

Yes, photo dan video anda boleh ᴅɪᴄᴜʀɪ secara online. That’s why jangan suka-suka tekan benda ini. Sesetengah aplikasi sangat ʙᴇʀʙᴀʜᴀʏᴀ.

We call it an ‘ᴍᴀʟɪᴄɪᴏᴜꜱ App’. Mesti kadang-kadang phone korang penuh dengan advertisement pelik-pelik kan? Ada iklan 18ꜱx, ʜᴇɴᴛᴀɪ semua ada. Itu ᴍᴀʟᴡᴀʀᴇ. Sesetengah ᴍᴀʟᴡᴀʀᴇ atau malicious app tak curi data kita. Tetapi sesetengah apps, mereka akan curi data kita. Jaga-jaga.

Kalau phone korang ada gambar tak tutup aurat korang itu dan phone penuh ternak khinzir internet (ᴠɪʀᴜꜱ), saya nasihatkan korang delete segera.

Kembali ke Mark Zuckerberg. Jadi kenapa dia menjadi sasaran sedangkan dia ‘Big Brother’? Sebabnya setiap personal information korang sangat bernilai. Payment pun connect dengan Facebook, Aldum pun connect dengan Instagram. Sangat ᴠᴜʟɴᴇʀᴀʙʟᴇ.

Target utama bagi ʜᴀᴄᴋᴇʀꜱ adalah orang yang berduit, ahli politik, berpengaruh dan boleh memanipulasikan ekonomi.

“Aku takde duit, aku selamat!”

Tidak, anda belum tentu selamat. Pernah dengar WannaCry Ransomware ᴀᴛᴛᴀᴄᴋ? Kalau ᴠɪʀᴜꜱ ini infect pada laptop korang, menangis tak berlagu. ᴠɪʀᴜꜱ WannaCry ini akan lock setiap folder korang dan untuk unlock document korang, you need to pay them dalam bentuk bitcoin.

Selebihnya kalau nak tahu macam mana diorang ʜᴀᴄᴋ personal device korang, tonton video ini. Nak bahas panjang-panjang, nanti thread jadi tak menarik.

Pada tahun 2013, Edward Snowden pernah mendedahkan top secret mengenai Global Surveillance bersama syarikat telekomunikasi gergasi di EU. Pendedahan yang dilakukan merangkumi secret intel ke setiap negara oleh CIA (Malaysia mungkin sudah kena). Tetapi entahlah, malas nak bahas.

Global surveillance yang dilakukan oleh agensi ini bertujuan untuk membanteras global ᴛᴇʀʀᴏʀɪꜱᴍ. Tapi tak relevan woi. Bayangkan setiap peranti pintar anda dapat diakses oleh mereka. Kamera phone, mic phone dan folder phone. Privasi anda diceroboh.

Korang tinggal phone korang di dalam bilik, tengah tukar pakaian tetapi tanpa disedari seseorang sedang merakam video korang secara live. Watching you!

This is happening in US. Malaysia are next with the uprising of ‘Internet of Things’. Please berjaga-jaga. Don’t be so open with internet.

Ini adalah sebab mengapa Mark Zuckerberg tampal laptop dia dengan pita pelekat. Aku conteng dengan marker pen, permanent.

Once you’re connected with the internet, you can be the easy target. Always keep you phone clean, no ᴊᴀɪʟʙʀᴇᴀᴋ, root etc. Aku adalah salah seorang ᴍᴀɴɢꜱᴀ cyber ᴀᴛᴛᴀᴄᴋ. Ini adalah realiti dan boleh berlaku kepada korang.

Terima kasih kerana meluangkan masa untuk membaca. Mungkin anda juga perlu tampal tape pada webcam laptop dan HP anda sekarang.

Rakaman yang tular (Terus ke minit 6.17 untuk rakaman CCTV pekerja Shell Malaysia)

Nak Jana Pendapatan Dari Rumah?

Sila Layari Auto Shopee 2021

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL