spot_img

Bunyi Angin Kuat Masuk Ke Kereta? Jangan Gunakan Sound Proof Dulu

- Advertisement -

SELALU kalau korang drive lebih 100km/j, korang ada dengar bunyi bising yang sangat mengganggu di bahagian pintu tak? Andaian bunyi tu adalah pintu kereta tak betul-betul rapat dan itu adalah bunyi angin masuk kereta. Kalau korang syak pintu tak betul-betul rapat atau kedap, ini lah 3 sebab dan ada 3 TIPS yang sangat membantu.

Jangan gunakan “Sound Proof” (Silence Door) dahulu, jika bunyi angin kuat masuk ke kereta. Admin kongsikan 3 sebab bunyi angin masuk kereta dan cara atasinya:

- Advertisement -

 

1. GETAH CERMIN. Semasa sedang memandu dan anda dengar bunyi bising pada tingkap, turunkan tingkap kereta anda dahulu. Sekiranya bunyi tersebut hilang, bermaksud getah cermin dah kurang. Sekiranya anda tak nak tukar getah cermin tersebut, anda boleh meletakan silicon getah untuk tingkap. Benda ni ada dijual di kedai accessories kereta atau hardware.

- Advertisement -

2- PINTU DAH JATUH. Anda boleh tengok dari luar secara tegak samada pintu kereta pada bahagian depan dan belakang lurus atau tidak? Tengok dekat pada garisan pintu. Sekiranya tak lurus, buka pintu seluasnya kemudian goyangkan secara atas bawah beberapa kali. Sekiranya ada free play, ini bermakna door hinges dah kurang. Maka korang kena tukar. Harga dari RM10 hingga RM50 bergantung pada model kereta tersebut.

- Advertisement -

3- GETAH PINTU. Buka pintu dan tengok kondisi getah pintu samada terkoyak atau terlipat. Sekiranya ada koyak? Anda kena beli yang lain nampaknya. Tampal pun dah tak guna.

Korang boleh gunakan Soundproof yang ada dijual sekiranya semua tips di atas tidak berkesan mungkin kerana kereta lama, semuanya banyak yang longgar. Cuba dulu tips diatas bagi mengurangkan kos membaiki nya. Soundproof adalah getah tambahan yang halang angin masuk dari luar sekaligus kereta jadi kedap bunyi. Tapi kalau dah senyap sangat nanti bila ᴀᴍʙᴜʟᴀɴᴄᴇ lalu pun tak dengar, hahaha. Okay Admin bergurau saja.

No photo description available.

Nak Jana Pendapatan Dari Rumah?

Sila Layari Auto Shopee 2021

Nak macam-macam info? Join Group Facebook Nak Kecam Apa Hari Ini?

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL