spot_img

Lelaki ᴍᴀᴜᴛ Terjatuh Dari Tingkat 15 Di Pangsapuri Pandan Ria

- Advertisement -

AMPANG: Seorang individu telah didapati ᴍᴀᴜᴛ setelah dipercayai terjatuh dari tingkat 15 dekat Blok B, Pangsapuri Pandan Ria, Ampang sekitar jam 8.30 pagi tadi.

Individu yang masih belum dipastikan lagi usia dan identiti ditemui terbaring di longkang bersebelahan parkir motor dalam keadaan yang menghayat hati.

ᴍᴀɴɢꜱᴀ yang berbaju warna merah dan hanya berseluar pendek itu disahkan ᴍᴇɴɪɴɢɢᴀʟ ᴅᴜɴɪᴀ semasa pihak polis tiba di lokasi kejadian.

- Advertisement -

ᴍᴀʏᴀᴛ ᴍᴀɴɢꜱᴀ kemudiannya telah dibawa ke hospital untuk ᴅɪʙᴇᴅᴀʜ siasat.

Setakat ini masih belum ada lagi kenyataan dari pihak polis dan juga punca ᴋᴇᴍᴀᴛɪᴀɴ.

Gambar semasa kejadian

Gambar-gambar semasa di tempat kejadian.
Gambar-gambar semasa di tempat kejadian.
Gambar-gambar semasa di tempat kejadian.
Gambar-gambar semasa di tempat kejadian.
Gambar-gambar semasa di tempat kejadian.

Sementara itu..

Kes bunuh diri meningkat

- Advertisement -

PUTRAJAYA: Pandemik COVID-19 memberi impak ketara ke atas kesihatan ᴍᴇɴᴛᴀʟ apabila jumlah kes ʙᴜɴᴜʜ diri sepanjang tahun lalu, meningkat kepada 631 kes berbanding 609 kes pada 2019.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata sebanyak 366 kes ʙᴜɴᴜʜ diri dilaporkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM) bagi tiga bulan pertama tahun ini.

Beliau berkata, pandemik COVID-19 ternyata memberi impak yang amat besar kepada kesihatan ᴍᴇɴᴛᴀʟ setiap individu di seluruh dunia dan tidak terkecuali rakyat Malaysia.

- Advertisement -

“Sesetengah individu berisiko tinggi untuk mengalami masalah kesihatan ᴍᴇɴᴛᴀʟ termasuk ᴋᴇᴍᴜʀᴜɴɢᴀɴ terutama ketika berada dalam keadaan ꜱᴛʀᴇꜱꜱ (ᴛᴇᴋᴀɴᴀɴ) yang melampau serta isolasi daripada rangkaian sokongan keluarga dan sahabat handai.

“Jika ᴋᴇᴍᴜʀᴜɴɢᴀɴ ini gagal dikenal pasti dan ᴅɪʀᴀᴡᴀᴛ dengan baik, ianya boleh meningkatkan risiko tingkah laku ʙᴜɴᴜʜ diri.

“Disebabkan itu masyarakat diminta untuk lebih cakna dan prihatin kepada ahli keluarga atau orang sekeliling dalam mengenalpasti simptom awal ᴋᴇᴍᴜʀᴜɴɢᴀɴ yang boleh menyumbang kepada tingkah laku ʙᴜɴᴜʜ diri,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, terdapat beberapa perubahan tingkah laku yang akan ditunjukkan oleh individu berkenaan iaitu sentiasa kelihatan sedih dan ᴍᴜʀᴜɴɢ, hilang minat terhadap aktiviti yang biasa dilakukan, sukar melakukan tugas harian seperti biasan dan tidak dapat tumpukan perhatian.

“Selain itu, individu ini juga dilihat mengasingkan diri daripada kawan dan keluarga; mengalami gangguan tidur dan selera makan; bertindak ᴀɢʀᴇꜱɪꜰ ᴅᴀɴ ᴋᴀꜱᴀʀ kepada diri sendiri dan orang sekeliling serta menyalahgunakan ᴀʟᴋᴏʜᴏʟ ᴅᴀɴ ᴅᴀᴅᴀʜ.

“Mereka juga akan menyatakan perasaan hilang harapan atau bosan dengan hidup serta kehadirannya membebankan keluarga. Malah menyatakan keinginan untuk menamatkan riwayat hidup secara verbal atau penulisan.

“Jika terdapat gejala-gejala yang disenaraikan, individu ini dinasihatkan untuk mendapatkan nasihat ᴘᴇʀᴜʙᴀᴛᴀɴ profesional dalam kadar yang segera bagi mengelakkan keadaan yang lebih buruk,” katanya.

Selain itu, Dr Noor Hisham berkata, orang ramai juga boleh membantu individu yang mengalami ᴋᴇᴍᴜʀᴜɴɢᴀɴ ini dengan cara berkomunikasi dengan mereka.

“Ini termasuk mengambil serius mengenai masalah yang dialami; meluangkan masa untuk mendengar luahan mereka dan tidak mengambil mudah atau memperlekehkan masalah mereka.

“Selain itu tunjukkan rasa empati dan elak sikap menghakimi, manfaatkan penggunaan teknologi maklumat bagi mengekalkan hubungan dengan individu terbabit serta memberi galakan sosial seperti bantu urusan seharian.

“Budaya peka dan peduli kepada keluarga, sahabat dan masyarakat sekeliling perlu diterapkan dan sesiapa yang menghadapi masalah serta terkesan dengan pandemik untuk mendapatkan pertolongan dan tidak menghadapinya seorang diri.

“Setiap individu perlu menjalankan tanggungjawab masing-masing dalam menjaga kesihatan ᴍᴇɴᴛᴀʟ diri, keluarga, dan komuniti bagi menghadapi pandemik COVID-19 ini,” katanya.

Dalam pada itu, Dr noor Hisham turut meminta pihak media memainkan peranan penting dalam menyebarkan maklumat tepat serta masyarakat diminta untuk menghormati perasaan ahli keluarga ᴍᴀɴɢꜱᴀ untuk tidak merekod video atau menyebarkan gambar ᴍᴀɴɢꜱᴀ ʙᴜɴᴜʜ diri.

SOLIDARITI RAKYAT: KEMPEN BENDERA PUTIH. Join Group Kempen Rakyat Malaysia Kibarkan Bendera Putih

Anda dipelawa untuk menyertai group facebook ini untuk menjadi “Wartawan Rakyat” menyalurkan informasi tentang rumah-rumah yang memasang bendera putih.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
close
spot_img

VIRAL